Την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική θωράκιση του Ανατολικού και του Βορείου Πηλίου έφερε στη Βουλή με ερώτηση της, η βουλευτής Μαγνησίας κα Κατερίνα Παπανάτσιου ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Υποδομών, και Κλιματικής Κρίσης να αναλάβουν άμεσες αποφάσεις και δράσεις.
Η κ. Παπανάτσιου αναφέρει ότι οι υψηλές βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν το χρονικό διάστημα από 7 εως 10 Οκτωβρίου 2021 δεν αφήνουν πλέον περιθώριο αμφισβήτησης της άμεσης ανάγκης να εκπονηθούν μελέτες και να δρομολογηθούν έργα σοβαρής προστασίας του Βόρειου και του Ανατολικού Πηλίου από έντονα πλημμυρικά και διαβρωτικά φαινόμενα, ενώ επισημαίνει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή του Ανατολικού Πηλίου παρουσιάζει έλλειψη νερού με συνέπεια την επιβάρυνση των αγροτικών καλλιεργειών.
Η Βουλευτής αναφερόμενη σε προηγούμενες ερωτήσεις που έχει καταθέσει παλαιότερα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μαγνησίας και του Πηλίου ειδικότερα, και στις ελλιπείς απαντήσεις που έχει λάβει, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απάντηση για τα έργα και τις δράσεις που προβλέπονται μέσα από τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών της Θεσσαλίας στα οποία θα έπρεπε δικαίως να περιλαμβάνονται οι περιοχές του Πηλίου και των Σποράδων που συστηματικά εμφανίζουν πλημμυρικά και διαβρωτικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια και τονίζει ότι η αντιπλημμυρική προστασία στις ορεινές αυτές περιοχές δεν μπορεί να είναι μόνο εργασίες καθαρισμού και οριοθέτησης ρεμάτων. Επιπλέον αναφέρει ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβε τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφές σημειώθηκαν στο Ανατολικό Πήλιο το 2018 προχωράνε με αργούς ρυθμούς ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί ενώ παράλληλα δεν υπήρξε καμία απάντηση και στην πραγματικότητα δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους από την εν λόγω κακοκαιρία.
Στη συνέχεια η Βουλευτής θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς:
1. Εάν πρόκειται να δρομολογηθούν άμεσα μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας του Ανατολικού και του Βόρειου Πηλίου και από που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν.
2. Εάν πρόκειται να δρομολογηθούν άμεσα μελέτες συλλογής νερού για την αντιμετώπιση φαινομένων ξηρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου και από πού πρόκειται να χρηματοδοτηθούν.
3. Εάν πρόκειται να προβούν άμεσα στη στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας ώστε έγκαιρα και γρήγορα να μπορούν αν εκτελούν το έργο τους.
4. Εάν υπάρχουν αιτήματα από τους ΟΤΑ Μαγνησίας Α’ και Β’ βαθμού για χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης- Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας» για αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγνησία και ειδικότερα στο Ανατολικό Πήλιο που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί
5. Εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεων των κατοικιών που καταστράφηκαν – ζημιώθηκαν από τις κατολισθήσεις του 2018. Αν όχι σε ποιο στάδιο βρίσκονται και σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να τις επισπεύσουν.
Η Ερώτηση συνυπογράφεται και από τους Τομεάρχες Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κκ Κ. Ζαχαριάδη και Σ. Φάμελλο αντίστοιχα.
Η Ερώτηση Αναλυτικά
Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Εσωτερικών
Υποδομών και Μεταφορών
Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
Θέμα: «Αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική θωράκιση του Ανατολικού και του Βόρειου Πηλίου. Επείγουν οι άμεσες αποφάσεις και δράσεις.»
Η κλιματική κρίση χτύπησε με δριμύτητα για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια το Ανατολικό Πήλιο. Οι υψηλές βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν το χρονικό διάστημα από 7 εως 10 Οκτωβρίου 2021 δεν αφήνουν πλέον περιθώριο αμφισβήτησης της άμεσης ανάγκης να εκπονηθούν μελέτες και να δρομολογηθούν έργα σοβαρής προστασίας του Βόρειου και του Ανατολικού Πηλίου από έντονα πλημμυρικά και διαβρωτικά φαινόμενα. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή του Ανατολικού Πηλίου παρουσιάζει έλλειψη νερού με συνέπεια την επιβάρυνση των αγροτικών καλλιεργειών .
Για τα παραπάνω θέματα έχουν κατατεθεί κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που επισημαίνουν τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής και της Μαγνησίας γενικότερα και την ανάγκη λήψης μέτρων όχι μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από τις θεομηνίες αλλά και τα έργα και δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων από πλημμύρες. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω την από 29/10/2020 ερώτησή μου με θέμα: «Ανάγκη επίσπευσης αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων στη Μαγνησία», την από 22/1/2021 ερώτησή μου με θέμα: “Αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Πορεία των έργων που προβλέπονται από τα ΣΔΚΠ της Θεσσαλίας.” και την από 8/4/2021 ερώτησή μου με θέμα: «Πορεία αποκατάστασης ζημιών από πλημμυρικά – κατολισθητικά φαινόμενα στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου το 2018».
Από τις απαντήσεις που έχω ήδη λάβει στις παραπάνω ερωτήσεις αξίζει να σημειωθούν τα παρακάτω:
Δεν υπάρχει καμία υπεύθυνη απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που είναι κατεξοχήν το Υπουργείο που πρέπει να μελετήσει τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης και να θέσει άξονες δράσεων και έργων για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων πού παρουσιάζονται με τον απαραίτητο βέβαια συντονισμό και την παρακολούθησή τους.
Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απάντηση για τα έργα και τις δράσεις που προβλέπονται μέσα από τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών της Θεσσαλίας στα οποία θα έπρεπε δικαίως να περιλαμβάνονται οι περιοχές του Πηλίου και των Σποράδων που συστηματικά εμφανίζουν πλημμυρικά και διαβρωτικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια.
Τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφές σημειώθηκαν στο Ανατολικό Πήλιο το 2018 προχωράνε με αργούς ρυθμούς ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα δεν υπήρξε καμία απάντηση και στην πραγματικότητα δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους από την εν λόγω κακοκαιρία.
Καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε λάβει για την πορεία του Περιφερειακού Σχεδίου για τη προσαρμογή στη κλιματική κρίσης το οποίο είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας από το Μάρτιο του 2018 και τι προβλέπει αυτό.
Επιπλέον από το Υπουργείο Εσωτερικών λάβαμε στις 2-12-2020 την απάντηση ότι μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής, αναμένεται να εκδώσει Πρόσκληση με τίτλο: «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας», η οποία θα απευθύνεται στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και στις Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας και στην οποία οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, δύναται να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εν λόγω Πρόσκλησης. Δέκα μήνες αργότερα και στην επίσημη πλατφόρμα του προγράμματος Τρίτσης δεν υπάρχει κάποιο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας για το Ανατολικό Πήλιο.
Από την απάντηση που λάβαμε για την υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και της ΠΕ Μαγνησίας γίνεται εμφανές ότι οι δρομολογημένες προσλήψεις προσωπικού είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις ανάγκες ενώ παράλληλα οι διαδικασίες ολοκλήρωσής τους είναι πολύ αργές.
Επειδή η κλιματική κρίση είναι πλέον αισθητή και τα ακραία φαινόμενα που παρουσιάζει απειλούν με αφανισμό σημαντικές περιοχές Πηλίου.
Επειδή η αντιπλημμυρική προστασία στις ορεινές περιοχές του Πηλίου δεν μπορεί να είναι μόνο εργασίες καθαρισμού και οριοθέτησης ρεμάτων.
Επειδή υπάρχει άμεση ανάγκη εκπόνηση μελετών και εκτέλεσης έργων αντιδιαβρωτικού χαρακτήρα και συλλογής νερού για τις ανάγκες της περιοχής του Ανατολικού και του Βόρειου Πηλίου
Επειδή είναι γνωστή η υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, γεγονός που δυσκολεύει τόσο την εκπόνηση μελετών όσο και την πραγματοποίηση έργων προστασίας από πλημμυρικά – διαβρωτικά φαινόμενα και την αποκατάσταση των καταστροφών.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί
Εάν πρόκειται να δρομολογηθούν άμεσα μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας του Ανατολικού και του Βόρειου Πηλίου και από που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν.
Εάν πρόκειται να δρομολογηθούν άμεσα μελέτες συλλογής νερού για την αντιμετώπιση φαινομένων ξηρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου και από πού πρόκειται να χρηματοδοτηθούν.
Εάν πρόκειται να προβούν άμεσα στη στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας ώστε έγκαιρα και γρήγορα να μπορούν αν εκτελούν το έργο τους.
Υπάρχουν αιτήματα από τους ΟΤΑ Μαγνησίας Α’ και Β’ βαθμού για χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης- Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας» για αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγνησία και ειδικότερα στο Ανατολικό Πήλιο που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί;
Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεων των κατοικιών που καταστράφηκαν – ζημιώθηκαν από τις κατολισθήσεις του 2018; Αν όχι σε ποιο στάδιο βρίσκονται και σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να τις επισπεύσουν;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Φάμελλος Σωκράτης