Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες ενόψει γιορτών η Μαγνησία – Πληρότητα 90% στα ξενοδοχεία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-12-22 08:04:47

 

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθούν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας για τα Χριστούγεννα αγγίζοντας ακόμη και το 90%. Οι κρατήσεις από τους ενδιαφερόμενους έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δεκαπέντε μέρες και θα κορυφωθούν, καθώς πλησιάζουμε στις γιορτές.
Φέτος τα Χριστούγεννα συμπίπτουν με Σαββατοκύριακο και δεν δημιουργείται από τις αργίες κάποιο τριήμερο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, υπάρχουν δύο παράγοντες που θα ευνοήσουν την τόνωση της επισκεψιμότητας. Πρώτον, υπάρχει η μεγάλη δίψα του κόσμου για να εκδράμει για τα Χριστούγεννα κάτι που δεν είχε συμβεί πέρυσι λόγω της καραντίνας. Δεύτερον σε αυτό το δεκαπενθήμερο διάστημα των διακοπών πολλοί παίρνουν άδεια και μπορούν να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές και στις καθημερινές.

Υψηλότερη πληρότητα τον Δεκέμβριο

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης τόνισε πως «ήδη υπάρχουν πολλές κρατήσεις για τα Χριστούγεννα και εκτιμούμε ότι οι πληρότητες θα αγγίξουν τουλάχιστον το 90%. Σε μια τέτοια προοπτική τον Δεκέμβριο η μέση πληρότητα θα ανέλθει στο 45%, όταν η αντίστοιχη τον Νοέμβριο ήταν στο 25%. Τα ξενοδοχεία για αυτή την περίοδο είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους επισκέπτες που θα κάνουν Χριστούγεννα στη χερσαία Μαγνησία, η οποία είναι προορισμός και αυτή την εορταστική περίοδο».
Πάντως οι περισσότεροι επισκέπτες αναμένεται να απολαύσουν τα υπέροχα μέρη μας επιλέγοντας τις δύο διανυκτερεύσεις, ενδεχομένως κάποιοι και τρεις διανυκτερεύσεις.
Ο κ. Ζαφείρης ανέφερε πως «απ’ ό,τι φαίνεται για τις γιορτές των Χριστουγέννων θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία. Και το κάνουν αυτό με πολύ θάρρος, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν το πολύ μεγάλο ενεργειακό κόστος. Ήδη από την κυβέρνηση έχει ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα επιδότησης για όσους έχουν μικρή τάση στο ρεύμα και ενδεχομένως κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία βοηθηθούν. Το ζητούμενο για τα ξενοδοχεία είναι η ρευστότητα και η κάλυψη των υποχρεώσεών τους».

Απλήρωτοι μήνες από τον κοινωνικό τουρισμό

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος τα ξενοδοχεία δεν έχουν πληρωθεί από το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού για τους μήνες από τον Αύγουστο και μετά, όπως και για το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» που είναι απλήρωτοι για Ιούνιο και Ιούλιο, τα οποία βέβαια υλοποιούνται και αυτή την περίοδο και υπάρχουν πελάτες. «Επίσης αναμένουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό από το ΕΣΠΑ όσον αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και εκεί τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με τη βοήθεια που θα δώσει η κυβέρνηση για το ενεργειακό κόστος των ξενοδοχείων. Για τα χιλιάδες ξενοδοχεία του ορεινού όγκου έχει ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σημείωσε ο κ. Ζαφείρης.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο κ. Ζαφείρης επισήμανε πως «υπάρχει το θέμα της παράτασης της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να το δει στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Βέβαια εμείς θεωρούμε ότι τα ποσά αυτά δεν πρέπει να επιστραφούν, καθώς πρόκειται για επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Παράλληλα από τους ξενοδόχους εστάλη μια επιστολή προς τους ευρωβουλευτές με την οποία ζητείται να αποπληρωθούν αργότερα χρηματοδοτικά προγράμματα που ενίσχυσαν τις τουριστικές μονάδες τα προηγούμενα χρόνια, όπως ήταν το ΤΕΠΙΧ.



Ζαγορά Πήλιο