Ζαγορά - Χορευτό (κυκλική)

Όλα τα νέα
Walking-pilion.blogspot.gr
2014-06-26 21:22:00
Καλντερίμι στο δάσος οξιάς

Απόσταση: 9,5 χλμ.
Διάρκεια: 3,5 ώρες (καθαρός χρόνος πορείας 2.50')
Υψόμετρο: από 1218 μ. (Χάνια) σε 477 μ. (Ζαγορά)
Συνολική ανάβαση: 108 μ. Συνολική κατάβαση: 818 μ.
Σήμανση: πινακίδες, κόκκινα σημάδια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: ναι (βρύση στην άσφαλτο προς Ζαγορά)
Κατεβάστε ίχνος GPS:   από το Wikiloc    από το Everytrail


         Aυτή ήταν η βασική οδός επικοινωνίας της Ζαγοράς με το Βόλο έως τη δεκαετία του 1930, όταν διανοίχθηκε ο αμαξιτός δρόμος. Παλιά ήταν ολόκληρη με καλντερίμι (το υπόλοιπο μέχρι το Βόλο βρίσκεται στη διαδρομή Άλλη Μεριά (Βόλος)-Χάνια). Έχει τρία μέρη: στο πρώτο, κατηφορίζουμε από τα Χάνια σε ωραίο καλντερίμι μέσα σε δάσος οξιάς, μέχρι να φθάσουμε στον Προφήτη Ηλία (1,5 ώρα). Το δεύτερο μέρος διατηρεί αρκετό καλντερίμι, που κατηφορίζει πλέον ανάμεσα σε κτήματα με μηλιές, μέχρι να φθάσουμε στη γέφυρα στον ασφαλτόδρομο (1 ώρα). Στο τρίτο μέρος βαδίζουμε αναγκαστικά στην άσφαλτο για μία ώρα μέχρι τη Ζαγορά, καθώς έχει περάσει ακριβώς πάνω στην πορεία του παλιού καλντεριμιού.
        Από τη Ζαγορά μπορούμε να συνεχίσουμε βαδίζοντας για μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά ακόμη για να φθάσουμε κάτω στην τουριστική παραλία του Χορευτού και να βουτήξουμε στην πεντακάθαρη θάλασσα του Αιγαίου (βλέπε τη διαδρομή Ζαγορά-Χορευτό). Μπορούμε να επιστρέψουμε από Χορευτό στη Ζαγορά και από Ζαγορά στα Χάνια (και στο Βόλο) με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (www.ktelvolou.gr). Μια άλλη δυνατότητα, αν διαθέτουμε μισθωμένο πούλμαν, είναι να μας παραλάβει μόλις φθάσουμε στον ασφαλτόδρομο και να μας πάει στη Ζαγορά ή στο Πουρί (για να συνεχίσουμε στη θαυμάσια διαδρομή Πουρί-Χορευτό), γλιτώνοντας έτσι την πορεία στην άσφαλτο, η οποία πάντως γίνεται μέσα σε ένα καταπράσινο και όμορφο περιβάλλον.
Καλντερίμι σε άριστη κατάσταση κοντά στα Χάνια
          Ξεκινούμε από το χάνι του Κοκκίνη (πρώην Θεοδώρου) στον κεντρικό δρόμο των Χανίων και, βλέποντας την πινακίδα, ανηφορίζουμε στην άσφαλτο που πάει στο ξενοδοχείο Πηλέας, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πάνω. Από την άκρη του πάρκινγκ του Πηλέα φεύγει ένας χωματόδρομος ελαφρά ανηφορικός, ενώ παράλληλα δίπλα του στα δεξιά υπάρχει άλλος μη χρησιμοποιούμενος δρόμος.  Αυτόν τον δεύτερο ακολουθούμε, ο οποίος σε πενήντα μέτρα τερματίζει και αμέσως βρίσκουμε το καλντερίμι. Περνάμε ένα ρεματάκι και σε λίγο βγαίνουμε σε μικρό πλάτωμα, όπου έκαναν κάρβουνα. Εδώ έρχεται λοξά από αριστερά ένας χωματόδρομος. Στην άλλη άκρη του πλατώματος ξαναβρίσκουμε το καλντερίμι σε αρίστη κατάσταση, φαρδύ και καθαρό, να κατηφορίζει μέσα στο δάσος οξιάς. Στο βάθος βλέπουμε τις πίστες του σκι στις Αγριόλευκες.
Αγριόλευκες
         Κατεβαίνοντας, συναντούμε την άσφαλτο Ζαγοράς-Χανίων και τη διασχίζουμε για να ξαναβρούμε το καλντερίμι από την άλλη πλευρά. Αυτό θα γίνει δέκα φορές, καθώς οι κορδέλες του δρόμου κόβουν το καλντερίμι, και βρίσκουμε τη συνέχεια  απέναντι ή λίγο αριστερότερα. Τη δεκάτη φορά που θα συναντήσουμε την άσφαλτο, βαδίζουμε για λίγο προς τα αριστερά και βλέπουμε την είσοδο για το ήσυχο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Εδώ είναι κατάλληλο μέρος για μια στάση.  
Στον Προφήτη Ηλία
   
               Βαδίζουμε πέντε μέτρα ακόμα στην άσφαλτο και αμέσως βρίσκουμε τη συνέχεια του καλντεριμιού. Από δώ και κάτω πορεύεται ανάμεσα σε κτήματα με μηλιές και θέλει αυξημένη προσοχή για να μη μπερδευτούμε σε ορισμένα σημεία. Διασχίζουμε έναν πρώτο αγροτικό δρόμο και παρακάτω μπαίνουμε σε άλλο στενό δρόμο, τον οποίο ακολουθούμε για λίγο (έχει πινακίδα). Λίγο πιο κάτω, στο σημείο όπου ο δρόμος πάει ν` ανηφορίσει ελαφρά, φεύγουμε λοξά αριστερά απ` το δρόμο στο χορταριασμένο καλντερίμι που δε φαίνεται καλά (προσοχή στα σημάδια).
Χορταριασμένο καλντερίμι στο κτήμα με μηλιές
                Παρακάτω, το καλντερίμι στρίβει αριστερά, διασχίζει ένα κτήμα και φτάνουμε πάλι σε αγροτικό δρόμο. Τον διασχίζουμε βλέποντας τα σημάδια (προσοχή) και συνεχίζουμε σε καλντερίμι μέσα σε ωραίο δάσος καστανιάς. Δυστυχώς, το όμορφο αυτό κομμάτι τελειώνει σύντομα, καθώς βγαίνουμε σε τσιμενταρισμένο αγροτικό δρόμο, τον οποίο ακολουθούμε πλέον κατηφορίζοντας συνεχώς.
Κατηφορίζοντας μέσα στο δάσος καστανιάς
             Σε δύο διασταυρώσεις πάμε δεξιά και σε λίγο κατεβαίνουμε στην άσφαλτο, δίπλα στη γέφυρα που περνάει το μεγάλο ρέμα (Γαλανόρεμα). Εδώ, σύμφωνα με το Νίκο Χαρατσή, υπήρχε παλιά πέτρινο γεφύρι, το οποίο έχει από καιρό γκρεμιστεί.
           Από δω και πέρα, η άσφαλτος έχει καλύψει το καλντερίμι και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να βαδίσουμε σ` αυτήν για μία ώρα περίπου, μέχρι να φθάσουμε στη Ζαγορά. Στην πορεία μας περνούμε από μια βρύση με τρεχούμενο νερό δίπλα στο δρόμο. Μπαίνοντας στη Ζαγορά, έχουμε τη βρύση ''Καμάρα'' αριστερά μας, απ` όπου ανηφορικός τσιμεντόδρομος-καλντερίμι οδηγεί προς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Συνεχίζοντας στην άσφαλτο, συναντούμε σε λίγο δεξιά μας την εκκλησία της Αγίας Κυριακής, όπου αξίζει να κάνουμε μια στάση για ξεκούραση στην όμορφη πλατεία.
Η πλατεία Αγίας Κυριακής στη Ζαγορά
                Το ίχνος της πορείας μας τερματίζει στον κεντρικό δρόμο κοντά στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, στο σημείο όπου συναντάμε το καλντερίμι που κατηφορίζει για Χορευτό.

Ζαγορά Πήλιο