Παρουσίαση του δίτομου έργου, «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ 1916 – 2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα, Η ιστορία, Οι συνεταιριστικές αξίες και Ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής» , στη Ζαγορά.
Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017, στη Ζαγορά, στις 18:30 το απόγευμα στον χώρο πολλαπλών δράσεων του Ενιαίου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος»
101 χρόνια μετά την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, που έγινε πασίγνωστος από το εμπορικό σήμα ΖΑΓΟΡΙΝ, παρουσιάζεται δίτομο έργο με πλήρη αναφορά στην ιστορία του συνεταιρισμού και στο γενικότερο κλίμα που επικράτησε κατά τον αιώνα που πέρασε. Οι συγγραφείς της δίτομης έκδοσης είναι ο Δρ Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης και ο Διονύσιος Α. Βαλασσάς, Γενικός Διευθυντής της Οργάνωσης . Οι δύο τόμοι αποτελούν αποτέλεσμα εργασίας μίας πολυμελούς ομάδας ανθρώπων, καθοδηγούμενων από την επιστημονική και συγγραφική εμπειρία του Αλέξανδρου Καπανιάρη , από την βιωματική εμπειρία του Διονύσιου Βαλασσά και από το μεράκι όλων για ανάδειξη της τοπικής συνεταιριστικής παράδοσης και ευρύτερα της ιστορίας. Την ομάδα επιστημόνων και ειδικών αποτελούν οι: Πολίτης Αντώνιος, Παναγιώτης Σαράφης, Πέτρος Βελέντζας, Ιωάννης Γκλαβάτος, Αχιλλέας Γκλαβάτος, Χαράλαμπος Ψιμόπουλος, Βασίλειος Μπιρλιράκης, Ευάγγελος Τσιάμης, Σοφία Ξυνογαλά, Βασίλειος Αγιοπετρίτης, Νικόλαος Διαμαντάκος, Εμμανουήλ Γκαγκάκης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε η Αποστολία Παλάσκα εκ μέρους των «Γραφικών Τεχνών ΠΑΛΜΟΣ» που είχαν και την τελική επιμέλεια της εκτύπωσης.
Το πόνημα αποτελεί ένα επιστημονικού επιπέδου σύγγραμμα, με πολυποίκιλες αναφορές σε αγροτική επιχειρηματικότητα, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, γεωπονία, κοινωνική πολιτική, κοινωνιολογία, τοπική ιστορία, σύγχρονη ιστορία της χώρας, προώθηση και διαφήμιση προϊόντων, συνεταιριστική οργάνωση και διοίκηση, ιστορία των μεταφορών και των «logistics», χρηματοπιστωτική λειτουργία, φυτοπροστασία, κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές πολιτικές και φυσικά στη σύγχρονη οικονομική λειτουργία και στη κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Πέραν τούτων, που αποδεικνύονται μέσα από τις επίσημες καταχωρήσεις στα πρακτικά του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, αλλά και σε αυτά των Γενικών Συνελεύσεων, το έργο κατακλύζεται από καταγεγραμμένες προφορικές μαρτυρίες παραγωγών, υπαλλήλων και προσώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Οργάνωση. Επίσης κοσμείται από φωτογραφίες που είναι χαρακτηριστικές για την εξέλιξη του πολιτισμού της αγροτικής παραγωγής αλλά και από έργα του Ζαγοριανού ζωγράφου Κώστα Κομνηνού που εμπνεύστηκε από τη καθημερινότητα της αγροτικής παραγωγής στο παρελθόν και σήμερα. Επιπλέον η παρουσίαση αποδελτιωμένων εφημερίδων της κάθε εποχής, μεταφέρει τους αναγνώστες στο αντίστοιχο ιστορικό διάστημα.
Τα κεφάλαια του έργου έχουν διαχωριστεί σε χρονικές περιόδους. Τα πρώτα κεφάλαια αναφέρονται στις γενικότερες ιστορικές και εμπορικές καταβολές της περιοχής και στην ανάπτυξη του διεθνούς και του τοπικού συνεταιριστικού κινήματος. Έπειτα ακολουθούν τα κεφάλαια που αναφέρονται αμιγώς στην Οργάνωση, συνδυαστικά με το αντίστοιχο πολιτικό πλαίσιο της εποχής. Η έκδοση αναλύει τα τεκταινόμενα μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2016, που ολοκληρώθηκαν ακριβώς 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας και συμπεριλαμβάνει επίσης σημεία – σταθμούς και από το 2017. Αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη καινοτομία, καθώς το παρών γίνεται ιστορία για τις επόμενες γενιές. Παράλληλα, σημαντικό είναι ότι οι συγγραφείς και η επιστημονική ομάδα που εργάστηκε μαζί τους, δεν αποφεύγουν να παρουσιάσουν και αρνητικά σημεία στην εξέλιξη της Οργάνωσης, δείγμα ολοκληρωμένης παρουσίασης της φυσιογνωμίας της συνεταιριστικής επιχείρησης. Άλλωστε η έκδοση ολοκληρώνεται με τις προφορικές προσδοκίες εκπροσώπων της νέας γενιάς συνεταιριστών για το μέλλον της Οργάνωσης και της τοπικής αγροτικής οικονομίας, που καταγράφηκαν, συμβολισμό που αποδεικνύει τη διαρκή στόχευση στο ευοίωνο μέλλον. Το σύνολο των δύο τόμων αριθμεί 1126 σελίδες. Το δίτομο έργο θα συνοδεύεται και από το ιστορικό ντοκιμαντέρ «με τα τσαπιά και με τα θκέλια», παραγωγής του Συνεταιρισμού και σκηνοθεσίας του Γιώργου Λάγδαρη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 και έπειτα από κρίση είχε δύο διεθνείς συμμετοχές σε φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Λονδίνο και στο Λος Άντζελες.
Για το δίτομο έργο θα μιλήσουν στους συνεταιριστές και στο ευρύτερο κοινό οι ακόλουθοι: α) Γεώργιος Γριτζάς, Επίκουρος καθηγητής Γεωγραφίας και Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας για τη Χωρική Ανάπτυξη, του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κύριος Γριτζάς παράλληλα είναι μέλος της Ακαδημαϊκής Εποπτείας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. β) Σταυριανή Κουτσού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια για τις συλλογικές δράσεις στον αγροτικό χώρο του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. γ) Αχιλλέας Κοντογεώργος, Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Αγροτικών Συνεταιρισμών & Επιχειρήσεων Τροφίμων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πάτρας. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Ζώης Τσώλης, αρχισυντάκτης οικονομικών στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των συγγραφέων.
Στόχος της Οργάνωσης είναι το έργο να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις νέες γενιές συνεταιριστών, οι οποίοι στη σύγχρονη και απαιτητική εποχή, θα πρέπει να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν τους κόπους και τις θυσίες που κατέβαλλαν οι προηγούμενοι. Έτσι θα μπορούν να παραδειγματίζονται για τη δική τους πορεία, να αποφεύγουν ατυχείς επιλογές και κυρίως να αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της συνεταιριστικής οργάνωσης και δράσης. Το δίτομο λεύκωμα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο των εκπροσώπων της νέας γενιάς, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους συνεταιριστική ιστορία, ως συνέχεια όλων όσων έχουν μέχρι τώρα διαδραματιστεί. Παράλληλα, με την έκδοση, το κοινωνικό σύνολο θα μπορεί να αποκτήσει μία ευρύτερη αντίληψη ως προς την αξία του αγροτικού συνεταιριστικού πνεύματος γενικότερα, το οποίο μπορεί να αποτελεί ένα λειτουργικό μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ως πρότυπο Οργάνωσης, αποτελεί ένα παράδειγμα δημιουργίας από την περίοδο του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τη σημερινή περίοδο του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού κλίματος λειτουργίας.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017, στη Ζαγορά, στις 18:30 το απόγευμα στον χώρο πολλαπλών δράσεων του Ενιαίου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος» και τελεί υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς προσκαλούν όλους τους πολίτες στην εκδήλωση, ώστε να τιμήσουν με την παρουσία τους την Οργάνωση για την οποία μηλά-ει η ιστορία.
The post Παρουσίαση του δίτομου έργου, «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ 1916 – 2016 appeared first on ΖΑΓΟΡΙΝ.