Τους μισθούς Βαλκανίων με τους οποίους αμείβονται χιλιάδες εργαζόμενοι λόγω της κρίσης και της έξαρσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης ανήλθε και για το 2017 στα 400 ευρώ. Οι νέοι πληρώνουν βαρύ τίμημα στην κρίση καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 23,43% των ασφαλισμένων στη Μαγνησία είναι ηλικίας μικρότερης των 29 ετών και το 54,73% είναι κάτω των 39 ετών. Η ζωή για τους νέους οικογενειάρχες είναι κάτι περισσότερο από δύσκολη.
Χαμηλότερα από τις συλλογικές συμβάσεις αμείβεται για το 2017 το 38% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, ποσοστό αυξημένο κατά 10% σε σύγκριση με το 2016.
Αποκαρδιωτικά τόσο για τους νέους όσο και για όσους ανήκουν στη γενιά των τριαντάρηδων και σαραντάρηδων είναι τα ευρήματα από την επεξεργασία του «μισθολογίου» στον ιδιωτικό τομέα. Όπως προκύπτει από την αναλυτική επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώνονται μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ, για να έχει πιθανότητες εξασφάλισης ενός τετραψήφιου καθαρού μισθού ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει περάσει τα 50.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας για το πρώτο δεκάμηνο του 2017 προέκυψε πως ο αριθμός των χαμηλά αμειβομένων αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2016, ενώ η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το 2010 υπολογίζεται στο 38%.
Όσον αφορά στους νέους κάτω των 30 ετών τα νούμερα απλώς αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα: Ο νέος ηλικίας 24 ετών αμείβεται με 380 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, ενώ ο ηλικίας 18 ετών – αν βρει δουλειά – θα πρέπει να συμβιβαστεί με 265 ευρώ καθαρά κατά μέσο όρο.
Το 2017 έφερε νέα επιδείνωση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια. Από τη στιγμή που η προτεραιότητα είναι να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων, έστω και με μαζική αύξηση των μερικώς απασχολούμενων, οι αμοιβές σε μέσο επίπεδο θα υποχωρούν ολοένα και χαμηλότερα.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων ο ιδιωτικός τομέας των θέσεων εξαρτημένης απασχόλησης είναι το ένα τμήμα της αγοράς εργασίας που δεν αναμένεται να φέρει υψηλότερες μέσες αποδοχές το επόμενο χρονικό διάστημα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην αυτοαπασχόληση (όπου η αύξηση των αμοιβών συνεπάγεται την πολλαπλάσια αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων).
Όπως καταγράφει η επεξεργασία των Δηλώσεων οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 53,47% των εργαζομένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 52,69% στις κοινές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 56,24%, ενώ με μερική απασχόληση το 44,60. Το 72,13% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ για το σύνολο των επιχειρήσεων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, ενώ το 16,82% είναι ηλικίας 50 έως 64 ετών. Σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα των ασφαλισμένων, το 21,65% των Ελλήνων απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και το 17,57% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».