Με άδεια για περίφραξη φτιάχνουν σοφίτα… – Σαρωτικοί έλεγχοι ελεγκτών ΕΦΚΑ σε εργολάβους δημοσίων έργων και ιδιώτες στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2017-11-19 12:08:23
Με άδεια για περίφραξη φτιάχνουν σοφίτα… – Σαρωτικοί έλεγχοι ελεγκτών ΕΦΚΑ σε εργολάβους δημοσίων έργων και ιδιώτες στη Μαγνησία

Ελεγκτές του ΕΦΚΑ έχουν κάνει «επιδρομή» σε επιχειρήσεις δημοσίων έργων στον Νομό Μαγνησίας και ελέγχουν όλους τους φακέλους με τους απασχολούμενους, ενώ εξετάζουν και ανακατασκευές οικοδομών που εξέδωσαν άδειες μικρής κλίμακας. Τα πρόστιμα από αυτούς τους ελέγχους αγγίζουν τα τελευταία χρόνια ήδη το 1,3 εκατομμύριο ευρώ. Στους εργολάβους δημοσίων έργων γίνεται έλεγχος σε βάθος δεκαετίας, με συγκρίσεις στοιχείων, αλλά στο «στόχαστρο» κυρίως βρίσκονται οι ιδιώτες που πραγματοποιούν «μικρής κλίμακας έργα» με άδειες που εκδίδονται από την Πολεοδομία και διαπιστώθηκε πως η παραπλάνηση είναι καθεστώς.

Η Υπηρεσία Οικοδομικών Έργων προχωρεί σε διασταυρώσεις στοιχείων και διαπιστώνει παρανομίες ακόμη και με τις οικοδομικές άδειες μικρής κλίμακας ή 48ωρης διάρκειας. Διαπιστώθηκε πως μια άδεια για περίφραξη μπορεί να εξελιχθεί σε ολόκληρη σοφίτα ή σαλόνι κατοικίας. Με την έκδοση αδειών μικρής κλίμακας οι ιδιώτες δεν πληρώνουν ένσημα και αυτό σημαίνει μεγάλη εισφοροδιαφυγή.

Οι ιδιοκτήτες που θέλουν να ανακατασκευάσουν ολόκληρες οικοδομές για να αποφύγουν την καταβολή ποσών που απαιτεί μια κανονική οικοδομική άδεια, για να αποφύγουν την πληρωμή στην εφορία και την καταβολή ενσήμων στους οικοδόμους κάνουν χρήση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που ισχύει από το 2012 και εκδίδουν εντός δύο ημερών άδειες για εργασίες μικρής κλίμακας.

Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης με μια αίτηση, λίγα δικαιολογητικά και μια απλή τεχνική έκθεση μηχανικού, χωρίς να πληρώνει μελέτες άδειας δόμησης, μπορεί να προβαίνει σε εργασίες μικρής κλίμακας, όπως αντικαταστάσεις περιφράξεων, εξωτερικούς χρωματισμούς, σοβατίσματα, επισκευές στα κουφώματα, αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων και υαλοπετασμάτων, κατασκευή πέργκολας, κατασκευή πισίνας compact 50 τ.μ., τοποθέτηση κεραιών, εσωτερικές διαρρυθμίσεις στα διαμερίσματα και καταστήματα, κατασκευή φυτεμένων δωμάτων, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, εφόσον δεν αλλοιώνονται οι όψεις, συντήρηση, επισκευή στεγών , απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός (1,00) μέτρου ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό, κατασκευή λιθόκτιστης αποθήκης στα καλλιεργούμενα αγροκτήματα, (15) τετρ. μέτρων, κατασκευή μπάρμπεκιου, τζακιών, αντικατάσταση στέγης, τοποθέτηση ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Έτσι όμως μπορεί να καταργείται η γραφειοκρατία, όμως αυξάνεται η αυθαιρεσία, όπως αποκαλύπτουν οι έλεγχοι.

Με μια αντικατάσταση στέγης, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, σοβατίσματα και αλλαγή κουφωμάτων ολόκληρα «σαράβαλα» ανακατασκευάζονται χωρίς την απαιτούμενη άδεια δόμησης, χωρίς στατική μελέτη και επίβλεψη, χωρίς έλεγχο, με άγνωστους προϋπολογισμούς, πιθανές εικονικές συμβάσεις και απώλεια μεγάλων εσόδων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων. Αυτά γίνονται σε μια τραγική οικονομική συγκυρία και δεκάδες άτομα φοροδιαφεύγουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελεγκτικών μηχανισμών. Κάθε μήνα βεβαιώνονται πρόστιμα και εισφορές 20.000 ευρώ περίπου.

Οι ελεγκτές βάσει των οδηγιών που έχουν λάβει από την υπηρεσία καταλογίζουν πρώτα τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και μετά τα πρόστιμα που αναλογούν στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Οι έλεγχοι γίνονται και στα δημόσια έργα και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας αλλά και σε εργολάβους που κατασκεύαζαν οικοδομές.

Από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί περισσότερα από 200 ειδοποιητήρια για υποθέσεις που αφορούν σε ιδιωτικές οικοδομές, οι οποίες εκτελέστηκαν την τελευταία δεκαετία και για τις οποίες δεν έχουν αποπληρωθεί οι οφειλές για τις εισφορές.



Ζαγορά Πήλιο