Άστεγους αλλά και ανθρώπους με αναπηρία αφορούν τα τρία νέα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας που μπαίνουν τις προσεχείς εβδομάδες σε τροχιά υλοποίησης σηματοδοτώντας την αναδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους.
Τα προγράμματα παρουσίασανη υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής
Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018 ξεκινά το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους». Περιλαμβάνει:
– Κάλυψη ενοικίου έως του ποσού 180 ευρώ για έναν ωφελούμενο, έως 240 ευρώ για δύο ωφελούμενους και έως 300 ευρώ για τρεις ή περισσότερους ωφελούμενους σε μηνιαία βάση.
– Δαπάνες οικοσκευής άπαξ έως 750 ευρώ για έναν ωφελούμενο, έως 900 ευρώ για δύο ωφελούμενους, 1.000 ευρώ για τρεις και πλέον ωφελούμενους.
– Λειτουργικές δαπάνες άπαξ έως 750 ευρώ για έναν ωφελούμενο, έως 900 ευρώ για δύο ωφελούμενους, 1.000 ευρώ για τρεις και πλέον ωφελούμενους.
Ενέργειες εργασιακής επανένταξης:
– Ενέργειες που αφορούν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το ποσό χρηματοδότησης αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτατου βασικού μισθού με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.
– Ενέργειες που αφορούν στην υποστήριξη για τη δημιουργία επιχείρησης ή στη δυνατότητα αυτοαπασχόλησης ή στη δημιουργία μικρής αγροτικής μονάδας.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:
– Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε κοινωνικούς ξενώνες αστέγων ή υπνωτήρια.
– Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ως άστεγοι και διαβιούν στο δρόμο.
– Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας.
– Άτομα που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας, με συμπληρωμένο το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν ούτε έχουν πρόσβαση σε κατοικία.
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρία στο παράρτημα ΑΜΕΑ Λεχαινών και στα παραρτήματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής.
Η προετοιμασία για το παράρτημα στα Λεχαινά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και το επόμενο βήμα περιλαμβάνει φιλοξενία των ατόμων με αναπηρία σε μικρές δομές (διαμερίσματα) με το ανάλογο προσωπικό. Επίσης εισάγεται πιλοτικά ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής, ενώ αναπτύσσεται και μονάδα βραχείας υποδομής.
Από τον Φεβρουάριο ξεκινά επίσης πιλοτικά και το πρόγραμμα διερμηνείας εξ αποστάσεως κωφών και βαρήκοων ατόμων με στόχο να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση 200.000 ατόμων -κωφών και βαρήκοων- με τις δημόσιες υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου