Χορήγηση αλβανικής ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Όλα τα νέα
AstraTV
2017-12-25 14:22:50

Τη χορήγηση ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αναστάσιο, ανακοίνωσε η αλβανική κυβέρνηση, απόφαση την οποία χαιρέτισαν ο υπουργός Εξωτερικών και η ΝΔ.

Ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα έδωσε τελικά την αλβανική υπηκοότητα στον ελληνικής καταγωγής Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αναστάσιο Γιαννουλάτο.

Το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο απόκτησε άμεση ισχύ, φέρει ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2017 και δόθηκε στη δημοσιότητα παραμονές Χριστουγέννων.

Ο ίδιος ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό κοινωνικών δικτύων: «Έχω τη χαρά να κάνω δημοσίως γνωστή την απόφασή μου να χορηγήσω αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, στον Μακαριότατο Αναστάσιο».

Επικαλέστηκε για την απόφαση αυτή την 25ετή προσφορά του Αρχιεπισκόπου για την ανόρθωση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, την προσφορά του για τη θρησκευτική συνύπαρξη στη χώρα και την προβολή της Αλβανίας στο διεθνή στίβο ως μια ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, μιλώντας ως Αλβανός πολίτης στο κήρυγμά του μετά τη Θεία Λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό της Ανάστασης του Χριστού στα Τίρανα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ίλιρ Μέτα, θεωρώντας την απόφασή του αναγνώριση του έργου επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά και ως μια χαρμόσυνη είδηση που περίμεναν επί 25 χρόνια οι ορθόδοξοι Αλβανοί πιστοί. Εξέφρασε ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας.

Σε συνάντησή του με τον κ. Μέτα, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε με νόημα ότι «σε ορισμένα πράγματα, όπως το κρασί, ο χρόνος προσθέτει αξία. Ασφαλώς η εμπειρία των 25 ετών προσδίδει στην εν λόγω απόφαση ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία».

Την απόφαση του Αλβανού Προέδρου της Δημοκρατίας χαιρέτισε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό: «Χαιρετίζω την απόδοση σήμερα της αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, έναν σοφό άνθρωπο, από τον Πρόεδρο της χώρας κύριο Μέτα. Ένα μέτρο αναγνώρισης του βαθιά ανθρωπιστικού έργου του και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας».

Την απόκτηση της αλβανικής υπηκοότητας από τον Αρχιεπίσκοπο χαιρέτησε και η ΝΔ. Ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι «η απόδοση αλβανικής υπηκοότητας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο αποτελεί θετική, οφειλόμενη ελάχιστη αναγνώριση του αλβανικού κράτους σε μια μοναδική, διεθνούς ακτινοβολίας, προσωπικότητα της Ορθοδοξίας. Ο λόγος & το έργο του έχουν συμβάλει καταλυτικά στην ανόρθωση της γειτονικής χώρας».

Πηγές: ΕΡΤ1 (Ρεπορτάζ: Π. Μπάρκας), ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ν. Κοτζιάς: Μέτρο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης η αλβανική υπηκοότητα στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο



Ζαγορά Πήλιο