Ολοκληρωτική είναι λόγω του παγετού η καταστροφή στην εναπομείνασα παραγωγή καρπών στα ελαιόδεντρα στην περιοχή του Πηλίου, καθώς και στις πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές και τα οπωροκηπευτικά. Έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη μεγάλη ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο των ελαιοδέντρων και των εσπεριδοειδών εκφράζουν οι παραγωγοί του Πηλίου, ωστόσο αυτό θα φανεί τον Μάρτιο – Απρίλιο. Για τις ζημιές στην ανηρτημένη παραγωγή ζητούν να υπάρξει άμεσα παρέμβαση από τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους Δήμους, ώστε να επισκεφτούν την περιοχή εκτιμητές και να κινηθούν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων.
Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή του Πηλίου από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και τις 12 του μηνός κυμάνθηκαν από -5 έως -10 βαθμούς Κελσίου. «Πρόκειται για συνθήκες ολικού παγετού, οι οποίες ήταν πρωτόγνωρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Β. Σποράδων Γ. Διανελλάκης, ο οποίος έχει αρχίσει από χθες την καταγραφή των ζημιών σε όλο το Πήλιο.
Σύμφωνα με τα μέχρι χθες στοιχεία που υπάρχουν από τους παραγωγούς του Πηλίου, ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στους καρπούς των ελαιοδέντρων που είχαν αφήσει οι παραγωγοί για να πετύχουν καλύτερη ποιότητα στο προϊόν. Ο παγετός «χτύπησε» τις περιοχές των Λεχωνίων, των Κ. Νερών, του Προμυρίου και της Αργαλαστής, όπου είχαν μείνει καρποί στα ελαιόδεντρα. «Αυτές οι ελιές δεν μπορούν να πουληθούν πλέον για βρώσιμες, ενώ και το λάδι που θα παραχθεί από αυτές θα είναι υποβαθμισμένης ποιότητας. Πρόκειται για ποσότητες ελαιών που αντιστοιχούν στο 10% έως 20% της συνολικής παραγωγής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διανελλάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο ολοκληρωτική είναι η καταστροφή και στην παραγωγή πορτοκαλιών, μανταρινιών και λεμονιών στις περιοχές από Αγριά έως Κορόπη, τη Μηλίνα, την Αργαλαστή και το Τρίκερι, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και τα οπωροκηπευτικά όπως μπρόκολα, μαρούλια και λάχανα.
Μεγάλη είναι η καταστροφή και σε πολλές υπαίθριες καλλιέργειες λουλουδιών στην περιοχή του Πηλίου λόγω του ισχυρού παγετού.
«Οι προαναφερόμενες ζημιές αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Θα πρέπει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να επισκεφτούν την περιοχή εκτιμητές του ΕΛΓΑ μετά από σχετικά υπομνήματα που θα στείλουν οι κατά τόπους ανταποκριτές στους Δήμους» επισήμανε ο κ. Διανελλάκης.
Ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο
Στο μεταξύ, φόβους για μεγάλη ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο των ελαιοδέντρων και των εσπεριδοειδών εκφράζουν οι παραγωγοί του Πηλίου. Ήδη από τον παγετό υπάρχουν σχισίματα σε δευτερογενή και τριτογενή κλαδιά σε ελαιόδεντρα που δεν είχαν φέτος παραγωγή, ενώ αν υπάρχει καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο αυτό θα φανεί τον Μάρτιο και ενδεχομένως τον Απρίλιο και θα σημαίνει απώλεια παραγωγής για δυο έως τρία χρόνια.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Α.Σ. Πηλίου – Β. Σποράδων «επειδή οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τα ελαιόδεντρα έχουν έρθει σε κατάσταση αντοχής ρίχνοντας τους χυμούς τους. Υπάρχει σίγουρα ζημιά, αλλά θα φανεί αργότερα. Οι αντίστοιχες αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο καταβάλλονται μέσω ΠΣΕΑ και θα πρέπει Δήμοι και φορείς να αποστείλουν σχετικά υπομνήματα για την καταβολή τους, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες» συμπλήρωσε ο ίδιος.