Στοίχημα με τη μαθητική κοινότητα που εκφράστηκε σήμερα στον Βόλο για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο, έβαλαν οι Πολιτειακοί φορείς οι οποίοι συμμετείχαν στην ημερίδα – Σχολικό Συμβούλιο στο μικρό για την περίσταση αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας στον Βόλο.
Οι δεκάδες μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Μαγνησίας, αξιοποίησαν την ευκαιρία που τους δόθηκε να εκφραστούν για τα σχολειά τους και το εκπαιδευτικό σύστημα και ζήτησαν το αυτονόητο. Να εισακουστούν από τους αρμόδιους και οι επισημάνσεις τους να μετατραπούν σε αλλαγές, σε βελτιώσεις του συστήματος και των σχολείων.
Η εφηβική αμφισβήτηση συνάντησε την γενικευμένη δυσπιστία σε Πολιτειακούς φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι αφουγκράζονται με προσοχή τη νεολαία και συντάσσονται για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας με δράσεις και εργα καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το Σχολικό Συμβούλιο θα ακυρωθεί στην πράξη.
Ο Διευθυντής Β’θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση στο κοινό σχολικό συμβούλιο που διήρκεσε 7,5 ώρες και συμμετείχαν 35 σχολεία της Μαγνησίας, εκ των οποίων τα τρία είναι σχολεία ειδικής αγωγής. “Στόχος είναι η δράση να συντελέσει στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των μαθητών και των θεσμών της Πολιτείας και της δημοκρατίας”, είπε ο κ. Σαβελίδης.
Σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε λίγο πριν το τέλος της ημερίδας, μίλησαν στα ΜΜΕ οκτώ μαθητές και μαθήτριες διαφόρων σχολείων για τα ζητήματα που έθεσαν στο Συμβούλιο και τις προσδοκίες τους από τον νέο θεσμό.
Σοφία Κλειδά (1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού)
«Να γίνει απλούστευση της ύλης και συγκεκριμένα των μαθημάτων Γενικής Παιδείας. Επίσης έχουμε θέμα με την καθαριότητα όπως στα wc. Θα μπορούσε να εμπλουτιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα με μουσική, γυμναστική, αυτά.»
Ιωάννα Μπασάκα (4ου ΓΕΛ Βόλου)
«Είναι κάτι πρωτοπόρο αυτό που γίνεται εδώ σήμερα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είναι μια υποκριτικη΄σύμβαση όπου όλοι θα προσποιηθούμε ότι κάναμε κάποιες αναλύσεις και μείναμε σε αυτό. Θέλω να ελπίζω ότι όλα θα τεθούν σε εφαρμογή. Τα περισσότερα είναι κοινά ζητήματα από όλα τα σχολεία. Θέλω πράξεις.»
Ισιδώρα Πάσχου (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο)
Συμφωνώ με τα υπόλοιπα παιδιά για τα προβλήματα και ζητάμε να λυθούν. Θέλουμε να έχουμε καινούργια σχολεία και πολλά άλλα όπως τα βιλία από την αρχή όπως και τους καθηγητές.
Αρντι Ζάτσαϊ (1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας)
‘Εχουμε ακούσει πολλά πράγματα σήμερα από τους πολιτικούς και δεν θεωρώ ότι αυτό ήταν το καλύτερο. Η εκδήλωση ήταν η Πολιτεία αφουγκράζεται τους μαθητές αλλά τελικά οι μαθητές αφουγκράστηκαν τους πολιτικούς. Έπρεπε να πούμε εμείς τα προβλήματά μας, όπως εμείς να έχουμε ένα Τμήμα Ένταξης για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτά πρέπει να καλύψουμε. Θέλουμε αυτά που είπαμε εδώ να γίνουν όλα. Δεν είναι υπερβολές, είναι τα αναγκαία.»
Δημ. Στατήρας (ΕΠΑΛ Βελεστίνου)
Το σχολείο μας είναι υπερσύγχρονο οπότε τα προβλήματά μας έχουν να κάνουν με την εισαγωγή μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι άδικο τα ΤΕΙ να παίρνουν ένα ποσοστό 20% από μαθητές ΕΠΑΛ και τα ΑΕΙ ένα ποσοστό 1%. Αυτό μπορεί να αλλάξει σε 5% αλλά και πάλι είναι πολύ μικρό ποσοστό. Επίσης για να δημιουργθεί ένα τμήμα σε εμάς θέλει 15 μαθητές και το σχολείο μας μετράει σύνολο 70 μαθητές…»
Θεοφ. Γεωργούλας (7ου ΓΕΛ Βόλου)
Οι προβληματισμοί μας να μην μείνουν καταγεγραμμένοι σε ένα χαρτάκι που αργότερα θα πεταχτεί στον κάδο. Εχουμε ελλείψεις σε διαδραστικούς πίνακες και θα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες γυμναστικής όπως έχουμε μια ώρα την εβδομάδα στην Β Λυκείου.
Επίσης οι συχνές αλλαγές που γίνονται στο εξεταστικό σύστημα της Γ Λυκείου μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν πειραματόζωα.
Απ. Κόνσουλας (ΓΕΛ Ζαγοράς)
Θέλουμε το Λύκειο να παραμείνει Γενικό. Εμείς έχουμε θέματα με το οδικό δίκτυο και οι μαθητές που θέλουν να παρακολουθήσουν Επαγγελματικό Λύκειο καθημερινά κάνουν 47 χιλιόμετρα για τον Βόλο.
Βαγγ. Μπαλαμώτης (ΓΕΛ Βελεστίνου)
Δυστυχώς είδαμε σήμερα οι μαθητές να αφουγκράζονται την Πολιτεία αλλά θέλω να ελπίζω για το καλύτερο. Στο σχολείο μας έχουμε ελλείψεις σε εξοπλισμό κ.α, ενώ έχουμε προβληματισμό για το ρόλο του Λυκείου, όπως είναι σήμερα που προετοιμάζει για τις Πανελλήνιες.
Αλκιβιάδης Στασινός (ΓΕΛ Ν. Ιωνίας)
Είναι μια καλή αρχή η σημερινή εκδήλωση να ακουστούμε ως μαθητές. Τα σχολεία τα σημερινά χρειάζονται ψυχολόγους. Έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη κόντρα μαθητών -καθηγητών, η οποία προκύπτει κυρίως από τη λειτουργία των φροντιστηρίων. Επίσης να εξετάζονται οι εξεταστές των πανελληνίων.