Για να το σώσεις, πρέπει να το δηλώσεις – Περιορισμένη η προσέλευση στα κτηματογραφικά γραφεία του Πηλίου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-01-28 12:11:14
Για να το σώσεις, πρέπει να το δηλώσεις – Περιορισμένη η προσέλευση στα κτηματογραφικά γραφεία του Πηλίου

Έχει ξεκινήσει ήδη από τις 8 Ιανουαρίου η λειτουργία τριών Κτηματολογικών Γραφείων, στα οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις Κτηματολογίου για τα ακίνητα, που έχουν οι πολίτες στο Πήλιο, αλλά η προσέλευση είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Η κτηματογράφηση που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο, δεν αφορά το Πήλιο στο σύνολό του, αλλά συγκεκριμένες προκαποδιστριακές κοινότητες. Συγκεκριμένα αφορά στις περιοχές Αγ. Δημητρίου, Ανηλίου, Ζαγοράς, Κισσού, Μακρυράχης, Μουρεσίου, Ξουριχτίου, Πουρίου, Τσαγκαράδας, Αγ. Γεωργίου, Νηλείας, Αφετών, Βυζίτσας, Καλαμακίου, Καλών Νερών, Λαμπινούς, Μηλεών, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Πινακατών και Συκής.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι έως τις 10 Απριλίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 9 Ιουλίου για τους κατοίκους εξωτερικού. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, αφού οι κυρώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Τα ακίνητα, τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας (10-4-2018), για να υποβάλουν τη δήλωσή τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών αυτή λειτουργούν 3 γραφεία κτηματογράφησης, το Ανήλιο (Γραφείο Τοπικής Κοινότητας με τηλέφωνο 24260 31388), στις Μηλιές (Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο τηλ. 24230 86559) και στον Βόλο (Ν. Ιωνία, Δημοκρατίας – Αίδινίου αρ. 14, τηλ. 2421066524). Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης για ακίνητο, που βρίσκεται στο Πήλιο, στο γραφείο του Βόλου, για την αποφυγή μετακινήσεων και ταλαιπωρίας.

Αυτή τη στιγμή η κίνηση στα γραφεία του Πηλίου είναι περιορισμένη και ο κόσμος κυρίως φροντίζει να ενημερωθεί και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αντίστοιχα η κίνηση στο γραφείο του Βόλου είναι μεγαλύτερη, δηλώνει ο συντονιστής δικηγόρος της ομάδας των νομικών, που στελεχώνουν τα γραφεία, κ. Νικόλαος Μόσχος.

«Ωστόσο καλό θα είναι ο κόσμος να μην περιμένει έως την τελευταία στιγμή της προθεσμίας, να τρέξει στα κτηματολογικά γραφεία και να φροντίσει από τώρα να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του», σημείωσε.

Είναι πολύ σημαντικό, ο κόσμος να ενημερωθεί και να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά του, τα οποία είναι κυρίως: α) Φωτοαντίγραφο του συμβολαίου τους, β) πιστοποιητικό μεταγραφής από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο, γ) φωτοαντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου της, δ) φωτοαντίγραφο από το οποίο να αποδεικνύεται ο ΑΦΜ, ε) τοπογραφικό διάγραμμα, εάν διαθέτουν και στ) αποδεικτικό πληρωμής παγίου τέλους κτηματογράφησης. Για τα εντός σχεδίου πόλης και εντός ορίων οικισμού ακίνητα 35€ για κάθε δικαίωμα. Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20€ για κάθε δικαίωμα. Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα 35€ για κάθε δικαίωμα. Όμως τα φυσικά πρόσωπα, που δηλώνουν περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Περαιτέρω υπάρχει η δυνατότητα και της ηλεκτρονικής δήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, ενώ παραλαμβάνονται και δηλώσεις με εξουσιοδότηση. Τα έντυπα των δηλώσεων μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος από τα γραφεία κτηματογράφησης ή να τα κατεβάσει από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου:

Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν συμπληρωμένα υποδείγματα των δηλώσεων για διάφορες περιπτώσεις.



Ζαγορά Πήλιο