Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου στα Παλιά, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης,
«Γεύσεις Μαγνησίας, όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία» Από τότε η Έκθεση λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού.
Η έκθεση οργανώθηκε από τον Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος». Είναι δε ο τελευταίος σταθμός του διετούς ταξιδιού που η «Μαγνήτων Κιβωτός» αφιέρωσε στις γεύσεις της Μαγνησίας και συνάμα συμπίπτει με τον εορτασμό των τριών χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Πόλης.
Η Έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο της Πόλης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Τις σαράντα περίπου ημέρες που λειτουργεί μέχρι σήμερα η έκθεση έχει δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές να επισκεφθούν το Μουσείο, να γνωρίσουν καλύτερα τη Μαγνησία, τα προϊόντα της και να εντάξουν σήμερα τη χρήση τους, στην καθημερινή τους διατροφή. Επίσης πλήθος επισκεπτών της περιοχής μας, κυρίως στην περίοδο των γιορτών των περασμένων Χριστουγέννων, πέρασαν από το Μουσείο της Πόλης, όπου ξεναγήθηκαν στην Έκθεση.
Μεγάλη αίσθηση έκανε και η θαυμάσια έκδοση του λευκώματος με τίτλο: «Γεύσεις Μαγνησίας, Όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία», που πραγματοποιήθηκε με βάση την ομώνυμη έκθεση, το οποίο αποτελεί και την πρώτη έκδοση του νέου εκδοτικού οίκου της Ι.Μ.Δ. «Ιδιόμελον».
Στον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», αναφέρει χαρακτηριστικά:
-«Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού εδώ και αρκετά χρόνια μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με τους περισσότερους παραγωγικούς φορείς της Μαγνησίας σχεδιάζει και υλοποιεί μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που έχουν σαν στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Έτσι μέσα από κοινό όραμα για ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο σε τοπικά και ελληνικά προϊόντα, θέλουμε να πρωτοπορήσουμε τόσο στην αλλαγή του καταναλωτικού ήθους, όσο και στην επιστροφή σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές αξίες. Οι προσπάθειες μας όμως, συνδέονται και με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αντιδρώντας έτσι στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας, δίνοντας προτεραιότητα στα ελληνικά τοπικά προϊόντα».
Οι διοργανωτές φορείς, όπως ακριβώς το προγραμμάτισαν και το ανακοίνωσαν, οργανώνουν μια σειρά από «Παράλληλες εκδηλώσεις», που θα περιλαμβάνουν: παρουσιάσεις βιβλίων, τρόπους επεξεργασία προϊόντων, προβολές με θέμα την παρασκευή προϊόντων, διαλέξεις, για να ολοκληρωθούν με την παρουσίαση της Μοναστηριακής διατροφής, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της Έκθεσης συμπίπτει με την Σαρακοστή.
Η έναρξη των «Παράλληλων εκδηλώσεων» θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 7.00 το απόγευμα.
Σε συνεργασία με την «Εταιρεία Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής» παρουσιάζεται το βιβλίο των Εκδόσεων Τσουκάτου:
«…και στην κορφή κανέλα».
Μυρωδιές και γεύσεις της Πόλης, από την Ξούλα Χαλκούση.
Δεν είναι λίγοι από εμάς που περισσότερο ταυτίζουν την Πόλη με γεύσεις και μυρωδιές. Βέβαια, το να περιορίζεις όλο αυτό το θαύμα της μακραίωνης ιστορίας στη μαγειρική είναι και άδικο και άτοπο…
Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια απλή περιδιάβαση στον ούτως ή άλλως πολύ πλούσιο κήπο της Πολίτικης κουζίνας. Είναι παράλληλα και μια αναδρομή στις οικογενειακές μνήμες και εμπειρίες, που λίγο πολύ είναι κοινές σε κάθε πολίτικη οικογένεια. Βόσπορος, Θεραπειά, Ζάππειο, Σεπτεμβριανά, απελάσεις. Σε αυτές τις γλυκόπικρες μνήμες της παιδικής ηλικίας των Κωνσταντινουπολιτών, έτσι όπως ακόμα τους περιτριγυρίζουν στα αγαπημένα πολίτικα τραπέζια, μαζί με τις εποχιακές μυρωδιές από τους Γιαλατζή ντολμάδες, τα πολίτικα πιλάφια, τα γλυκά του κουταλιού με το δενδρισάκι και την κανέλα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Βολιώτες να ακούσουν και να μάθουν.
Και επειδή η μαγειρική είναι δημιουργία και τέχνη, δύο εικαστικοί η Έλλη Μέλη και η Γεύσω Παπαδάκη, θα ομιλήσουν για τη μαγειρική και όχι μόνο.
Το πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων αναφέρεται παρακάτω. Για τις εκδηλώσεις αυτές θα επανέλθουμε με αναλυτική ενημέρωση, λίγο πρίν την πραγματοποίησή τους.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018,
Συμμετοχή του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου.
Προβολή προϊόντων της ελιάς και του ελαιόλαδου.
Δύο τρίλεπτες ταινίες με θέματα:
«Κατασκευή κάδης», όπου κάδη είναι το ξύλινο δοχείο που παραδοσιακά ξεπίκριζαν τις ελιές και μετατρεπόταν σε βρώσιμες.
«Κατασκευή σαπουνιού», όπου παρουσιάζεται ο παραδοσιακό τρόπος παρασκευής σαπουνιού με τη θερμή μέθοδο.
ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018,
Συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος»
Ανάδειξη Σκιαθίτικης Τοπικής Κουζίνας.
«Η διατροφή της Σκιάθου, στο πέρασμα του χρόνου»
Εισηγήτρια: Σταματίνα Χονδρονικολή,
Διαιτολόγος Κέντρου Υγείας Σκιάθου, μέλος της ΕΛΛΕΤ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018,
Συνεργασία με την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Ανατολή Αγιάς.
«Μοναστηριακή διατροφή: ένας άγνωστος πλούτος»
Περιλαμβάνει σχετική ομιλία.
Παρουσίαση ψηφιακής απεικόνισης της Ιεράς Μονής
Έκθεση παραγόμενων προϊόντων
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Πόλης, με ώρα έναρξης την 7.00 το απόγευμα.