Έντονα τα προβλήματα που προέκυψαν από τη συνεχή βροχόπτωση στο Πήλιο

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2018-02-22 05:58:42

Έντονα είναι τα προβλήματα στον ορεινό όγκο του Πηλίου, λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης, που είχε αποτέλεσμα οι δρόμοι να γίνονται ποτάμια και να σημειώνονται κατολισθήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Η συνεχής βροχή που πέφτει στο Πήλιο από την Τρίτη είχε αποτέλεσμα το νερό που πέφτει στο δρόμο να έχει φτάσει στα 20-30 εκατοστά ύψος, με αποτέλεσμα η διακοπή της κυκλοφορίας, για αποφυγή ατυχήματος να είναι σύνηθες φαινόμενο.
Επί τόπου βρισκόταν όλη την ημέρα χθες, έξι μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, που άλλαζαν τη ροή του νερού, για να μπορέσει ο δρόμος να γίνει προσβάσιμος, δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ενώ αντιμετώπιζαν και προβλήματα που δημιουργήθηκαν από κατολισθήσεις.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στο “magnesianews.gr” η κα Κολυνδρίνη, οι ζημιές που προκλήθηκαν και οι οποίες θα εξεταστούν σήμερα που σταμάτησε η βροχόπτωση, έχουν εντοπιστεί κυρίως σε Χορευτό, Μυλοπόταμο, «Δέλτα Τσαγκαράδας» και Δράκεια, όπου για Χάνια υπάρχει μόνο ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία

Σύμφωνα με την ίδια, το μεσημέρι στην είσοδο της Τσαγκαράδας, λόγω του ότι ο δρόμος ήταν πλημμυρισμένος, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μαθητές που επέστρεφαν από τα σχολεία τους για διάστημα δύο ωρών, καθώς η κυκλοφορία επιτράπηκε στις 4 περίπου το απόγευμα. Στο συγκεκριμένο σημείο, η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε ότι ένας χείμαρρος κατέβασε πολύ νερό από το βουνό στο δρόμο, ενώ τα μηχανήματα άλλαξαν τη ροή του, για να επιτραπεί η κυκλοφορία.
Εκτός από τους τόνους νερού που κατεβαίνουν από το βουνό, σημειώνονται και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα, ο δρόμος προς Χορευτό να έχει υποχωρήσει από το Σάββατο και η προσέγγιση να γίνεται μόνο μέσω Μακρυράχης.
Η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε ότι πολλές κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, που αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τα μηχανήματα που βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο δρόμο προς Μυλοπόταμο. Τέλος, κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί και στο δρόμο έξω από τη Δράκεια προς τα Χάνια. Η αντιπεριφερειάρης δήλωσε ότι αν δεν σταματήσει η βροχόπτωση, δεν μπορεί να μπει ο εργολάβος για να αποκαταστήσει τις ζημιές.

Κλειστά τα σχολεία σήμερα
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, λόγω της κατάστασης, τα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Πέμπτη.

Παράταση της κατάστασης έκτακτης
ανάγκης ζητάει ο Δ.Ζαγοράς – Μουρεσίου

Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται από τις 14 Ιανουαρίου 2018 ζητάει από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστό ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Το αίτημα της παράτασης εστάλη από τον Δήμαρχο κ. Παν. Κουτσάφτη μετά τη διαπιστωμένη επιδείνωση της κατάστασης των υποδομών από τις αλλεπάλληλες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σε όλη την διοικητική περιφέρεια του Δήμου.
Τα πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα που δημιουργούν νέα ιστορικά ρεκόρ ύψους βροχόπτωσης στο Πήλιο, προκαλούν σοβαρές ζημιές και σωρευτικά προβλήματα στις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών, στις υποδομές και τα δίκτυα.
Σε περισσότερα από 30 σημεία έχουν καταγραφεί σημαντικές κατολισθήσεις ή καταπτώσεις λόγω των διαβρώσεων και τη διαλυτική ικανότητα των επιφανειακών νερών που προκαλούν επίσης λασποροές και ερπυσμούς εδαφών σε πρανή με μεγάλες κλίσεις.
Οι ζημιές που έχουν προκληθεί, εκτός από το οδικό και στο αγροτικό δίκτυο είναι μεγάλες ενώ καταστροφές έχουν υποστεί τεχνικά έργα, δίκτυα και άλλες υποδομές.
Σε πρώτη φάση ο Δήμος επιχειρεί την άρση των καταπτώσεων και ελεγχόμενες καθαιρέσεις επικίνδυνων βράχων και άλλων υλικών από ασταθή πρανή και την αποκατάσταση της βατότητας του δικτύου, εργασίες για τις οποίες ζητάει τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των συναρμόδιων Υπουργείων.
Καθοριστικό σημείο στην όλη προσπάθεια η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την οποία αιτήθηκε ο Δήμος με επιστολή του κ. Κουτσάφτη προς τον κ. Περιφερειάρχη.



Ζαγορά Πήλιο