Εννιά τα κρούσματα ιλαράς στη Μαγνησία: 7 παιδιά και 2 ενήλικες – Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τη νόσο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-02-23 12:18:35
Εννιά τα κρούσματα ιλαράς στη Μαγνησία: 7 παιδιά και 2 ενήλικες – Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τη νόσο

Στα 9 ανέρχονται τα καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς στη Μαγνησία σύμφωνα με την διευθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Χρυσούλα Κολημήτρα, η οποία συμμετείχε σε συνάντηση επιμόρφωσης 60 εκπαιδευτικών από σχολεία του Νομού για την αντιμετώπιση των επιδημιών.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διοργάνωσε τη συνάντηση με σκοπό να επιμορφωθούν οι καθηγητές ως «ομάδα κρούσης» σε θέματα αντιμετώπισης λοιμώξεων, επιδημιών και τυχόν προβλημάτων υγείας στους μαθητές. Όπως μεταξύ άλλων τονίστηκε, το μήνυμα που πρωτίστως πρέπει να περάσει στα σχολεία είναι ότι για την υγεία θα πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο την επιστήμη.


«Υπάρχουν κάποιοι γραφικοί που λένε ότι τα εμβόλια κάνουν κακό. Αυτές οι απόψεις πρέπει να εξαλειφθούν και να μην περνούν ούτε στους μαθητές, ούτε στους καθηγητές. Θέλουμε οι καθηγητές να αποτελέσουν πολλαπλασιαστές της ιατρικής σκέψης στα σχολεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης.
Η διευθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Χρυσούλα Κολημήτρα εξήγησε πως η σημερινή συνάντηση ήταν ενημερωτική και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της διασφάλισης της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.
«Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζονται ως ομάδες υψηλού κινδύνου και θα βοηθήσουμε όλοι στο να ελαχιστοποιηθεί η επέκταση της ιλαράς που έχει ανακύψει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 250 κρούσματα και αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός, καθώς υπάρχει αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων κρουσμάτων. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα οι ηλικίες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970, επίνοσοι, δηλαδή όσοι δεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή δεν έχουν νοσήσει. Αυτοί πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους και να προβούν στον εμβολιασμό».

Αναγκαίο «εργαλείο» ο εμβολιασμός
Η κ. Κολημήτρα δήλωσε πως η Διεύθυνση Υγείας δέχεται τα δελτία δήλωσης συνοδών νοσημάτων από το Νοσοκομείο Βόλου και μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί εννιά περιστατικά, εκ των οποίων τα επτά αφορούν παιδιά Ρομά και τα δύο ενήλικες. Εξήγησε πως ο ένας ενήλικας επισκεπτόταν συγγενικό του πρόσωπο διαδοχικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ το άλλο άτομο ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι μέσω της εκπαιδευτικής κοινότητας μπορούν να περάσουν σε όλες τις οικογένειες τα μηνύματα που χρειάζονται για τις τρέχουσες εξελίξεις στην υγεία.

«Σήμερα μιλάμε για αύξηση κρουσμάτων ιλαρά και τονίζουμε ως υγειονομικοί ότι ο εμβολιασμός είναι ένα αναγκαίο «εργαλείο» για την προάσπιση της υγείας μας και οι όποιες αντίθετες απόψεις, υπηρετούν μόνο σκοπιμότητες.
Τα φαρμακεία έχουν κάλυψη εμβολίων. Πρόκειται για δύο κωδικούς εμβολίων και τα προμηθεύονται οι πολίτες δωρεάν μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».
Ο κ. Ματσιόλης μίλησε επίσης για την κατάχρηση των αντιβιοτικών, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναι μεγάλο πρόβλημα καθώς η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατάταξη από ένα σύνολο χωρών ευρωπαϊκά στην συνταγογράφηση των αντιβιοτικών φαρμάκων.

«Το 65% των πολιτών πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς και το 40-45% πιστεύει ότι ρίχνουν τον πυρετό. Πράγματα που δεν είναι αληθή. Ο γιατρός και μόνο είναι υπεύθυνος για να κάνει τη διάγνωση και να προτείνει αντιβιοτικό. Η διακοπή της χρήσης του ασθενούς χωρίς την άδεια του γιατρού, είναι πραγματικά επικίνδυνη για τον ασθενή. Στην Ευρώπη, όπου μπήκαν φραγμοί στον τρόπο χορήγησης των αντιβιοτικών, υπήρχαν άμεσα θετικά αποτελέσματα και πρέπει αυτό να εφαρμοστεί και στη χώρα μας». Πρόσθεσε επίσης πως μεγάλη χρήση των αντιβιοτικών γίνεται και από κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα αυτά να περνούν στους οργανισμούς μέσω της τροφικής αλυσίδας.

«Φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο αυτή την εποχή. Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τον κόσμο. Ως Ιατρικός Σύλλογος έχουμε ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα προβλήματα που υπάρχουν, έχουμε απευθυνθεί και στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης.

Ο κ. Τσάμης πρόσθεσε πως η ιλαρά καλπάζει και πρέπει να θωρακιστούμε ως κοινωνία «Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι διευθυντές των σχολείων. Πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, αλλά και οι ίδιοι» πρόσθεσε.



Ζαγορά Πήλιο