Κομμένος στη μέση ο Δήμος Ζαγοράς

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2018-02-28 05:14:33

Κομμένος στη μέση παραμένει ο Δήμος Ζαγοράς εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης δήλωσε στο «Ράδιο-Ένα 102,5», ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια με 15 μεγάλα φορτηγά που μεταφέρουν αδρανή υλικά, ώστε να συνδεθεί το κεντρικό δίκτυο στο Δήμο, από τη διασταύρωση του Κισσού ως το Μούρεσι και την Τσαγκαράδα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αν ολοκληρωθεί η σύνδεση και μπορέσει να περάσει λεωφορείο, θα λειτουργήσει σήμερα το σχολείο της Τσαγκαράδας.

«Δεν υπάρχει πρόσβαση»

Αναφερόμενος στους κάθετους δρόμους προς Μυλοπόταμο, Παπά Νερό, Αη Γιάννη, Αγίους Σαράντα και Χορευτό, ο δήμαρχος είπε ότι δεν υπάρχει πρόσβαση και ο ίδιος δεν γνωρίζει πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία.
Επίσης προτεραιότητα αποτελεί η πρόσβαση με τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ώστε να μπορέσουν να σταλούν μερικά φορτία μήλα, διότι βρίσκονται στην υψηλή περίοδο. Ο ίδιος είπε ότι κάθε μέρα που χάνεται από την εμπορική δραστηριότητα μεταφράζεται σε πολύ μεγάλο κόστος.
Πρόβλημα με το νερό
Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με το νερό και ο δήμαρχος είπε ότι καθημερινά τρία συνεργεία, μεταξύ των οποίων και ιδιώτης υδραυλικός, εργάζονται για να μπορέσουν να επαναφέρουν σε μια λογική κατάσταση τα δίκτυα ύδρευσης.
«Δυστυχώς οι ζημιές έχουν γίνει μέσα στα ρέματα όπου βρίσκονται οι πηγές και υπάρχουν σημεία που δεν μπορούμε να βρούμε που είναι οι πηγές και τα φρεάτια, για να κάνουμε τις συνδέσεις», τόνισε ο κ. Κουτσάφτης.

Ζημιές σε σπίτια και οικοσκευές

Ο δήμαρχος τόνισε ότι αναμένει κλιμάκιο μηχανικών για να κάνουν αυτοψία σε σπίτια και οικοσκευές που έπαθαν ζημιές. Ο κ. Κουτσάφτης είπε ότι αίτημα είναι να κηρυχθεί ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου πλημμυροπαθής, για να αποζημιωθούν άμεσα οι κάτοικοι.
Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν σημειωθεί σε καλλιέργειες, ο δήμαρχος είπε ότι αυτές τις μέρες οι αγρότες πηγαίνουν στα κτήματά τους με τα πόδια, διότι οι αγροτικοί δρόμοι καταστράφηκαν και θα ακολουθήσει καταγραφή των ζημιών.
Ο δήμαρχος, στην προσπάθειά του να βοηθήσει την περιοχή άμεσα, σκοπεύει να ζητήσει τη συνδρομή της «ΜΟΜΑ» από την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να αποκαταστήσουν αγροτικούς και δασικούς δρόμους που έχουν καταστραφεί. Όπως είπε μίλησε με την υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου, αλλά και την κ. Χρυσοβελώνη, που μετέφεραν δήλωση του υφυπουργού Άμυνας κ. Βίτσα, που είπε ότι υπάρχει πρόθεση να βοηθήσει την κατάσταση.
Σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Κουτσάφτη, η περιοχή θα συνέλθει προσωρινά σε μερικές μέρες, ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για ουσιαστική αποκατάσταση των ζημιών.

Αντιπρόεδρος του Α.Σ. Ζαγοράς:
Ανάγκη για γερά και σοβαρά έργα

Η αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Δέσποινα Βαρούτα δήλωσε ότι ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν τέτοιος που ότι έβρισκε στο πέρασμά του το παρέσυρε.
Η κ. Βαρούτα τόνισε ότι ο Συνεταιρισμός, που αυτή την περίοδο είναι στο αποκορύφωμα της εμπορικής του δραστηριότητας, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα και ακυρώθηκαν οι παραδόσεις προϊόντων τη Δευτέρα, καθώς οι δρόμοι δεν ήταν προσπελάσιμοι, καθώς και οι εξαγωγές προϊόντων για μια εβδομάδα.
Η αντιπρόεδρος τόνισε ότι αν αποκατασταθεί άμεσα η βατότητα και η ασφάλεια του δρόμου, ο όγκος των πωλήσεων που χάθηκαν θα είναι περιορισμένος και θα καλυφθεί, φυσικά εφόσον δε σημειωθούν, νέες βροχές.
«Οι φορείς πρέπει να προσέξουν ώστε τα πρόχειρα να μη γίνουν μόνιμα, γιατί τα πρόχειρα, μας έφεραν στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Ότι έγινε σωστά, δεν κουνήθηκε, ενώ ότι έγινε πρόχειρα, κατέληξε στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βαρούτα. Η ίδια εξήγησε ότι το έδαφος στο Πήλιο είναι σαθρό και όπου έγιναν τσιμεντενέσεις τα έργα άντεξαν, οπότε τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να γίνουν γερά και σοβαρά έργα.
Για την κατάσταση στις καλλιέργειες τόνισε ότι κτήματα έχουν φύγει στη θάλασσα, η καλλιεργητική περίοδος ξεκινά σε λίγες μέρες και κανείς δεν γνωρίζει πως θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν οι αγρότες, με σοβαρό κίνδυνο να μην μπορέσουν να το κάνουν.



Ζαγορά Πήλιο