«Από την καταστροφή… στην αναγέννηση του ανατολικού Πηλίου»

Όλα τα νέα
myvolos.net
2018-02-28 14:11:41

Γράφει ο Αργύρης Κοπάνας,kopanas

πρώην αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας

περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας

Δικηγόρος

 

Η «βιβλική» καταστροφή στο Ανατολικό Πήλιο, δυστυχώς, επιβεβαίωσε τους πιο ακραίους φόβους μου.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, το 2011, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το «γερασμένο» οδικό δίκτυο του ανατολικού Πηλίου.

Εκτεταμένες καθιζήσεις του οδοστρώματος, επικίνδυνες κατολισθήσεις, σοβαρές ζημιές και φθορές προέκυπταν καθημερινά, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.

Με την ιδιότητα του αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κλήθηκα πολλές φορές να αποκαταστήσω τη βατότητα και την προσπελασιμότητα του δικτύου.

Οι έγκαιρες «επεμβάσεις» και παρεμβάσεις μας απέτρεπαν τα χειρότερα, τον αποκλεισμό των χωριών και κυρίως την πρόκληση ατυχημάτων.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, διέθετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την επούλωση των πληγών του οδικού δικτύου και βρίσκεται έως σήμερα σε μια διαρκή και επίμονη διεκδίκηση κονδυλίων από το Υπουργείο Υποδομών.

Ωστόσο, το Υπουργείο παρέμενε προσηλωμένο στη γνωστή «επωδό» του «δεν υπάρχουν χρήματα»!

Παρολαυτά, η Περιφέρεια, ξεπερνώντας τις δυνατότητες, αλλά και τις αρμοδιότητές της, εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις για τα μεγάλα αντικατολισθητικά έργα σε Ξουρίχτι και είσοδο Ζαγοράς  , τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, και προχώρησε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και τεχνικών παρεμβάσεων στο «ρημαγμένο» οδικό δίκτυο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σημειώσω ότι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας περιλαμβάνονται οι επιφανειακές συντηρήσεις των δρόμων με ασφαλτικές στρώσεις, διαγραμμίσεις, σημάνσεις, στηθαία ασφαλείας και ο αποχιονισμός…

Η μανία της φύσης και η καταστροφή των τελευταίων ημερών, έφεραν ξανά στη μνήμη μου τα αιτήματα προς το Υπουργείο για την ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου του Πηλίου.

Αναφέρω αυτολεξεί κομμάτια επιστολών προς το Υπουργείο και δηλώσεων μου σε ΜΜΕ με την ιδιότητα του αντιπεριφερειάρχη, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον:

«…το ζήτημα πλέον δεν είναι η συντήρηση της οδού, αλλά η επανακατασκευή της με μεγάλα έργα αντιστήριξης και διαχείρισης επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, αφού η κύρια οδική αρτηρία, που είναι γερασμένη, σε πολλά σημεία έχει θεμελιωθεί επάνω σε ασταθή επιφανειακά στρώματα και σε πρανή με μεγάλες κλίσεις.

Η παρέμβαση της Περιφέρειας μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος και της κρισιμότητας της κατάστασης είναι εκ των πραγμάτων «ασπιρίνη». Και εδώ δεν χρειάζονται ασπιρίνες για να ανακουφιστούμε προσωρινά, αλλά «χειρουργείο» για να δοθεί οριστική λύση».

«…σε αρωγή της δυσμενούς θέσης, που βρίσκεται το οδικό δίκτυο της περιοχής έχουμε συντάξει προκαταρκτικές μελέτες για τουλάχιστον 49 θέσεις υψηλής επικινδυνότητας, έχουμε κοστολογήσει τις απαιτούμενες αποκαταστάσεις και ζητούμε έγκριση δαπανών χωρίς να έχουμε λάβει καμία απάντηση. Όσο η Κεντρική Διοίκηση δεν χρηματοδοτεί, τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται». (εφημερίδα Θεσσαλία 4 Ιανουαρίου 2013)

Πρωταρχική μας διεκδίκηση αποτελούσε και αποτελεί η περιφερειακή οδός της Ζαγοράς, που θα μας απαλλάξει οριστικά από τον κορεσμένο και πεπαλαιωμένο δρόμο Καράβωμα- Ζαγορά και ο οποίος στο μέλλον θα μπορούσε να εξυπηρετεί τους αγρότες μας, ως αγροτικός δρόμος. Μάλιστα, ο τότε Υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης ήταν θετικός ως προς τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου, αλλά ο ανασχηματισμός, που ακολούθησε, έθεσε για ακόμη μια φορά αυτό το ζωτικής σημασίας έργο στις «καλένδες» του Υπουργείου.

Σήμερα, η καταστροφή φέρνει όλο το πολιτικό φάσμα προ των ευθυνών του. Η άμεση κινητοποίηση του Περιφερειάρχη, της Αντιπεριφερειάρχη, της Δημοτικής Αρχής ήταν «υπερβατική» των όποιων δυνατοτήτων μας και πέτυχε να μην θρηνήσουμε θύματα!

Η επόμενη ημέρα απαιτεί αποφάσεις της Κυβέρνησης για γενναίες χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων, που τα έχει ανάγκη ο τόπος και που τα αξίζει!

Αυτή η φυσική καταστροφή ας σηματοδοτήσει μια καινούρια αρχή για το ανατολικό Πήλιο, το οποίο μπορεί να ξαναγεννηθεί, να αναζωογονηθεί, να εκσυγχρονισθεί και να αναβαθμιστεί στο επίπεδο των υποδομών!

Προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή!

 

 



Ζαγορά Πήλιο