ΚΚΕ: Ευθύνες στην Περιφέρεια για την καταστροφές στο Αν. Πήλιο – Απαιτούνται άμεσες αποζημιώσεις και έργα

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-02-28 10:54:45
ΚΚΕ: Ευθύνες στην Περιφέρεια για την καταστροφές στο Αν. Πήλιο – Απαιτούνται άμεσες αποζημιώσεις και έργα
Άμεσες λύσεις και χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε περιοχές του Πηλίου, ζητούν μέλη του ΚΚΕ που παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου για να αναφερθούν στα προβλήματα, ειδικά στον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια σημειώνοντας ότι «με το να επικαλούνται συνεχώς πως ήταν έναν ακραίο καιρικό φαινόμενο, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία των έργων.  Τόνισε πως χρειάζεται πολιτική βούληση και άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών και ανέφερε πως το ΚΚΕ θα καταθέσει ερώτηση στην Βουλή ζητώντας άμεσες λύσεις και πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση.
Ο περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιώργος Λούμας δήλωσε πως η παράταξη είχε θέσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά ο κ. Αγοραστός απαντούσε πως η «Θεσσαλία είναι θωρακισμένη από τις πλημμύρες και τις καταστροφές».  «Τα ίδια έλεγε και η Δούρου στην Αττική» σχολίασε ο κ. Λούμας.
«Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα και ο κόσμος να απαιτήσει άμεσες και μόνιμες λύσεις, με πραγματικά έργα και αποζημιώσεις, γιατί το φαινόμενο δουλεύει υπόγεια, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου. Σε οποιαδήποτε, λίγο πιο έντονη, βροχόπτωση θα έχουμε τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα.  Τα προβληματικά σημεία όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές χρονολογούνται εδώ και πάνω από 20 χρόνια και έχουν επισημανθεί στις κυβερνήσεις, στην Περιφέρεια και στους Δήμους».
Ο κ.Λούμας δήλωσε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μεγάλες ευθύνες σε ό,τι αφορά το κεντρικό δίκτυο.  «Αρκείται στο μπάζωμα τμημάτων που έχουν κατολισθήσει και μεταθέτει το πρόβλημα για τις επόμενες βροχοπτώσεις.  Μπροστά στην ανάγκη να αποκατασταθεί η συγκοινωνία και η επικοινωνία, θα γίνουν και πάλι προχειροδουλειές που θα έχουν την ίδια κατάληξη» είπε.
Ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ στον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου Βασίλης Τσιαπράζης έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές και πρόσθεσε πως περισσότερα από 30 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και μάλιστα σε κάποια από αυτά οι ένοικοι θα πρέπει να αποχωρήσουν.  Ο ίδιος ανέφερε πως στην Τσαγκαράδα έχουν υποστεί ζημιές 10 ή 11 σπίτια,  2 στη Ζαγορά, 2 στο Πουρί, 5 στον Άγιο Δημήτριο, 5 στο Μούρεσι, όπως και στον Κισσό,  ενώ ζημιές έχει υποστεί επίσης ένα σπίτι και ένα θερμοκήπιο στο Ανήλιο.
Ο κ. Τσιαπράζης δήλωσε πως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο ήταν γνωστά εδώ και δεκαετίες.  «Τα έργα του Δασαρχείου το ΄86 έσωσαν τους οικισμούς και δεν έγιναν παραλιακοί. Οι αγρότες όμως δεν έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον κόσμο σε εγρήγορση.
Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο ζήτησε ο κ. Κυριαζής Παπούλιας, μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.  Όπως δήλωσε, φέτος η συγκομιδή του συνεταιρισμού ήταν 20 εκ. κιλά μήλα, από τα οποία έχουν απομείνει περίπου τα 6 εκ. για διανομή.  «Τη Δευτέρα χάσαμε μία ημέρα παραγγελίας. Χθες έφυγαν οι οδηγοί με κίνδυνο της ζωή τους.  Πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και οι αγροτικοί δρόμοι. Αυτό μας πάει πίσω. Είμαστε ένας υγιής συνεταιρισμός, αλλά δεν βλέπουμε την ανάλογη στήριξη. Έχουν φύγει χωράφια και για εμάς η άνοιξη είναι πολύ σημαντική».


Ζαγορά Πήλιο