Ανατολικό Πήλιο: Ξεκινούν από Δευτέρα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2018-03-04 16:26:34

Ξεκινάει από αύριο κιόλας, μετά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στην περιοχή η καταγραφή και κατάρτιση των απαραίτητων τεχνικών δελτίων για την αποκατάσταση των σημαντικών ζημιών που υπέστη το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου. Στους χώρους του Δημαρχείου Ζαγοράς θα εγκατασταθούν στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργα της Θεσσαλίας και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του ΥΠΟΜΕΔΙ προκειμένου να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών ανά δημοτικό διαμέρισμα. Παράλληλα στη Ζαγορά θα βρεθεί και κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών το οποίο με τη συνδρομή του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιο Λέκκα θα προχωρήσει σε συλλογή στοιχείων σχετικά με τα γεωλογικά φαινόμενα που καταγράφονται στην περιοχή. Σε ότι αφορά στα κατολισθητικά φαινόμενα πάντως ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκδήλωσή τους, για να δούμε ποιες είναι οι μελέτες που πρέπει να γίνουν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΥΔΕ Θεσσαλίας, το κόστος για την άμεση αποκατάσταση στα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές ανέρχεται στα 12 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά υπάρχουν και θα δοθούν τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν και άλλα χρήματα πέρα από το Υπουργείου Εσωτερικών πέραν του ποσού των 490.000 ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί.

Μεγάλες οι καταστροφές – Ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων


Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης περιοδείας του κυβερνητικού κλιμακίου σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και στην οποία συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Κοντογιώργος Απόστολος και Σουλδάτος Απόστολος, Ρεπανίδης Βασίλης και Μαργαρίτης Κώστας, ο υπουργός Υποδομών τόνισε πως «οι καταστροφές είναι μεγάλες και απαιτείται άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, τόσο του υπουργείου αλλά και του Δήμου και της Περιφέρειας. Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΥΠΟΜΕΔΙ, Υπουργείου Εσωτερικών και Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου θα ανατεθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές μελέτες στην ΕΥΔΕ Θεσσαλίας προκειμένου να προχωρήσει η προκήρυξη και η υλοποίηση των έργων με τους ρυθμούς που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τις περιπτώσεις που ένας Δήμος έχει υπαχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης όπως είναι η περίπτωση της Ζαγοράς. Στόχος για τον υπουργό είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Όπως επισήμανε ο κ. Σπίρτζης θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση των τεχνικών δελτίων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ολιγωρία η μονάδα του Υπουργείου που θα εγκατασταθεί στον Δήμο την ερχόμενη εβδομάδα θα βοηθήσει και στην σύνταξη των τεχνικών δελτίων και στις διαδικασίες για την αποζημίωση των συμπολιτών μας.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη θα εξεταστεί παράλληλα η δυνατότητα κάποια από τα απαιτούμενα έργα να γίνουν μαζί με όσα έχουν ήδη ενταχθεί στο ΠΔΕ. «Χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου» τόνισε χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές για την απουσία σχεδιασμού διαχείρισης των ομβρίων υδάτων. «Δεν μπορεί πάνω από 100 σημεία στον Δήμο να παρουσιάζουν κάθε χρόνο κατολισθήσεις οι οποίες προέρχονται κυρίως από την κακή διαχείριση των ομβρίων υδάτων. Έχουμε και κατολισθήσεις κανονικές, αλλά οι περισσότερες είναι που οφείλονται στα όμβρια ύδατα που δεν διαχειρίζονται σωστά» δήλωσε, καλώντας επίσης τον Δήμο και την Περιφέρεια να ενεργοποιηθούν τόσο για την διαχείριση των ρεμάτων της περιοχής όσο και το φαινόμενο παραβατικών κατασκευών που πρέπει να ξηλωθούν.
Από την πλευρά τους οι αντιδήμαρχοι επισήμαναν την ανάγκη για βοήθεια στην αποκατάσταση και των ζημιών που έχουν υποστεί όλες οι υποδομές, αλλά κυρίως το δίκτυο ύδρευσης αλλά και λιμενικές εγκαταστάσεις και οι αγροτικοί δρόμοι.

Αυτοψία στα σπίτια κατοίκων

«Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι γρήγορα τους συμπολίτες μας που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους» δήλωσε ο κ. Σπίρτζης μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε σε δεκάδες σπίτια που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συνομιλώντας με τους ιδιοκτήτες τους δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση θα δώσει τις απαραίτητες αποζημιώσεις που προβλέπονται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως αυτή που υπέστη το ανατολικό Πήλιο. Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε κατοικίες στην Τσαγκαράδα, τον Κισσό, το Μούρεσι και τη Μακρυράχη.

Αυτοψία στην κατοικία του πρώην προέδρου του Τ.Σ. Κώστα Ιωάννου στην Τσαγκαράδα το οποίο υπέστη ζημιές πραγματοποίησε το κλιμάκιο υπό τον Χρ.Σπίρτζη.
Ο εξωτερικός τοίχος της της οικίας Ιωάννου στην Τσαγκαράδα έχει υποστεί σημαντικές ρωγμές.
Ο πρόεδρος της τοπικής Μακρυράχης Νίκος Ευαγγέλου, υποδεικνύει στα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου το εύρος των ζημιών που υπέστησαν τόσο το οδικό δίκτυο, όσο και κατοικίες που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.
Δρόμος στην Μακρυράχη έχει καταρρεύσει, δημιουργώντας κινδύνους για παρακείμενα σπίτια που μπορεί να παρασυρθούν αν υποχωρήσει το υπέδαφος.

Επίσκεψη στον συνεταιρισμό «Ζαγορίν»

Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε και τον δυναμικό συνεταιρισμό της περιοχής «Ζαγορίν» όπου τους υποδέχθηκε σύσσωμη η διοίκηση προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών στο οδικό δίκτυο. Αφού περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού βλέποντας και κάποιες κτιριακές ζημιές που έχει υποστεί ο συνεταιρισμός, τόσο ο πρόεδρος κ. Λάσκος, η αντιπρόεδρος κ. Βαρούτα και ο διευθυντής κ. Βαλασσάς ενημέρωσαν τον κ. Σπίρτζη για τις εξαγωγικές του προοπτικές αλλά και τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, επισημαίνοντάς του παράλληλα την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του οδικού δικτύου προκειμένου το «Ζαγορίν» να συνεχίσει απρόσκοπτα τη μεταφορά προϊόντων και την εκπλήρωση παραγγελιών προς τους πελάτες. Ο υπουργός από την πλευρά του έδωσε συγχαρητήρια στον συνεταιρισμό δεσμευόμενος ότι θα στηρίξει τις προσπάθειές του αποκαθιστώντας άμεσα το οδικό δίκτυο προκειμένου να μεταφέρει τα προϊόντα του και έκανε γνωστό ότι ζήτησε και τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αποκατάσταση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας που είναι σημαντικό για την λειτουργία του.

Ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης με τον πρόεδρο και τον διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ.κ. Αντώνη Λάσκο και Διονύση Βαλασσά.
Την αξεπέραστη γεύση των ψηφισμένων μήλων Ζαγοράς είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει ο Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του κλιμακίου, την υφυπουργό Κ.Παπανάτσιου, τον Γ.Γ. του Υπ.ΕΣ. Κώστα Πουλάκη, τους Βουλευτές Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Μάκη Μπαλλή, την πρώην υφυπουργό υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη. τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Σταμπουλή, τον γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ.κ. Κώστα Βογιατζή και Μιχάλη Καστρινάκη.

Κουτσάφτης: «Να μην δείχνουμε εικόνες καταστροφής στα ΜΜΕ»

Προβληματισμένος για τις εκτεταμένες ζημιές του Δήμου του οποίου ηγείται ο κ. Παναγώτης Κουτσάφτης έκανε έκκληση στους τόσο στους δημότες όσο και στα ΜΜΕ να μην μεταδίδουν εικόνες καταστροφής ζητώντας να χαμηλώσουν οι τόνοι γιατί δημιουργείται άσχημη εικόνα για τον Δήμο. Εικόνα βέβαια μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό της περιοχής όπως είπε ο κ. Κουτσάφτης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ήδη κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής και επιχειρηματίες. Τόνισε επίσης ότι σε είκοσι μέρες αρχίζουν τα ψεκάσματα και απαιτείται πρόσβαση στα κτήματα και να αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος. «Ξεχάστε το Πάσχα» τόνισε ο Δήμαρχος παραπέμποντας στην θερινή τουριστική περίοδο η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Καταλήγοντας ο κ. Κουτσάφτης ευχαρίστησε την κυβέρνηση που ήρθε σύσσωμη στον Δήμο για να βοηθήσει την κατάσταση.



Ζαγορά Πήλιο