“Δεν φταίνε οι θεομηνίες αλλά ο ελλιπής σχεδιασμός και υλοποίηση έργων προστασίας και αποτροπής φυσικών καταστροφών” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς για τις καταστροφές στο Πήλιο. Έτσι, ζητά να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις των ζημιών πριν από το καλοκαίρι και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Η ανακοίνωση του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς:
“Σοβαρές καταστροφές προκλήθηκαν, για μια ακόμη φορά, στη Μαγνησία με τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Αυτό επαναλαμβάνεται όσο λείπουν τα αντιπλημμυρικά έργα για προστασία και τα έργα υποδομής στην περιοχή μας. Κάθε φορά καταγράφονται οι ζημιές, γίνεται μερική αποκατάσταση και στην συνέχεια αναμένουμε στωικά την επόμενη κακοκαιρία για να ξαναζήσουμε τα ίδια.
Έτσι και τώρα διαπιστώνουμε την έλλειψη αντιπλημμυρικής πολιτικής, τα έργα υποδομής που μελετούνται, σχεδιάζονται αλλά δεν ολοκληρώνονται, τις ζημιές σε σπίτια – από τα οποία τουλάχιστον τα μισά δεν είναι ακατοίκητα – τις ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στην αγροτική και όχι μόνο οδοποιία, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, σε μια σειρά ακόμη από υποδομές και τέλος στο Εθνικό οδικό δίκτυο του Πηλίου που παρουσιάζει τα σοβαρότερα και πιο εκτεταμένα αν και επαναλαμβανόμενα προβλήματα.
Δεν φταίνε οι θεομηνίες που τις αποκαλύπτουμε ως μοναδικές με μεγάλη ευκολία αλλά ο ελλιπής σχεδιασμός και υλοποίηση έργων προστασίας και αποτροπής φυσικών καταστροφών.
Την επόμενη μέρα, δηλαδή σήμερα χρειάζεται η καταγραφή των ζημιών από την Περιφέρεια και το Υπ. Υποδομών, να βρεθούν και να διατεθούν οι πόροι ώστε να χρηματοδοτηθούν οι άμεσες παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις που χρειάζεται να ολοκληρωθούν πριν από το Καλοκαίρι και την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου για το Πήλιο. Δεν αποτελεί δικαιολογία η δήθεν διευκόλυνση των επιχειρήσεων τουρισμού με τυχών πάγωμα εργασιών με αποτέλεσμα να μείνουν μισές οι όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες. Για όλα αυτά πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά από το Υπ. Υποδομών και την Περιφέρεια που οφείλουν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την περιοχή τα προβλήματα και τις σχεδιασμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρχει προγραμματισμός και χρονοδιαγράμματα που θα μπορούσαν κάποτε εάν ολοκληρωθούν στο 100% να οδηγήσουν στην πολιτική της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής προστασίας την συντήρηση και την προσθήκη νέων απαραίτητων έργων πριν και όχι μετά από θεομηνίες και έκτακτα τραγικά αποτελέσματα, που συμβαίνουν όμως τόσο τακτικά σε όλη την Ελλάδα.
Δήμοι, Περιφέρεια, κεντρική κυβέρνηση, αλλά και φορείς και βουλευτές της περιοχής σε στενή συνεργασία θα πρέπει να κινηθούμε προς την δημιουργία πολιτικής περιβαλλοντικής προστασίας που επιτέλους θα προλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό φυσικών καταστροφών και θα εγγυάται την άμεση αποκατάσταση όποιων πραγματικά έκτακτων συμβάντων όποτε αυτά γίνουν όσο σπανίων και εάν είναι”.