Την Τετάρτη 7 Μαρτίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου καλείται να πάρει θέση για ένα ζήτημα που θα βάλει τη σφραγίδα του στο μέλλον της πόλης και των κατοίκων της για πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι θα επηρεάσει καταλυτικά το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας ακόμη και το μέλλον των παιδιών που δεν έχουν ακόμη γεννηθεί.
Πρόκειται για το θέμα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ σε συνδυασμό με το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου. Και τα δυο θέματα έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον και την υγεία κάθε πολίτη.
Στις δυο δημόσιες εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου τους τελευταίους μήνες παρουσίασε αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία σύμφωνα με τα οποία η καύση σκουπιδιών, ειδικά στην τσιμεντοβιομηχανία, έχει ως αποτέλεσμα την έκκληση εξαιρετικά επικίνδυνων ρύπων. Ο πιο σημαντικός από αυτούς τους ρύπους είναι οι διοξίνες. Οι διοξίνες είναι οι πιο τοξικές ενώσεις που υπάρχουν στον πλανήτη και προκαλούν πολλές παθήσεις ανάμεσά τους και καρκίνο.
Το χειρότερο είναι ότι οι διοξίνες, ουσίες άχρωμες και άοσμες, περνάνε από τον αέρα στη γη και από εκεί στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για να καταλήξουν στο πιάτο μας. Δεν καταστρέφονται, δεν διαλύονται, δεν χάνονται αλλά συσσωρεύονται στο λίπος των ζώων και των ανθρώπων μέσα από την τροφική αλυσίδα. Για αυτούς τους λόγους η πιο εκτεθειμένη ομάδα του πληθυσμού στις διοξίνες είναι τα βρέφη που θηλάζουν γιατί μέσω του μητρικού γάλακτος οι διοξίνες περνάνε από τον οργανισμό της μητέρας σε αυτόν του μωρού. Οι επιπτώσεις από τη ρύπανση με διοξίνες μπορεί να φανούν μετά από 5, 10 ή 20 χρόνια, όμως τότε θα είναι πολύ αργά.
Επιπλέον σοβαρότατες θα είναι οι επιπτώσεις σε πολύ σημαντικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας από τους οποίους ζούνε χιλιάδες άνθρωποι όπως ο αγροτικός τομέας, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.
Στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας υπάρχει μεγάλη αγροτική παραγωγή που συνδυάζεται με καθετοποιημένες μονάδες επεξεργασίας αυτών των προϊόντων. Τα φρούτα του Πηλίου, όπως τα μήλα Ζαγοράς, διανέμονται σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει για τα αναψυκτικά και τους χυμούς της ΕΨΑ, για τα κρασιά και τα τσίπουρα της Νέας Αγχιάλου, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΒΟΛ και των τυροκομικών μονάδων του Βελεστίνου και του Αλμυρού, για τις ελιές και το λάδι κοκ. Ποιος θα αγοράζει αυτά τα προϊόντα αν σε λίγα χρόνια η Μαγνησία γίνει μια περιοχή με βαριά μόλυνση από διοξίνες; Θέλουμε να γίνει η περιοχή μας ο ένας νέος Ασωπός;
Τα ίδια ισχύουν και για τον τουρισμό. Τα χωριά του Πηλίου, παραθαλάσσια και ορεινά, έχουν τουριστική κίνηση σχεδόν όλο το χρόνο. Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι δεν θα υπάρξει σοβαρότατο πλήγμα στον τουρισμό από τη μόνιμη και επικίνδυνη μόλυνση της γης, των υδάτων και του αέρα από διοξίνες;
Άμεση σχέση με την καύση σκουπιδιών έχει και ο τρόπος που θα επιλεγεί για τη διαχείριση των σκουπιδιών για τις επόμενες δεκαετίες. Σήμερα υπάρχει όλη η επιστημονική και τεχνική γνώση για μια διαχείριση που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα είναι οικονομικά συμφέρουσα για τους ίδιους τους πολίτες. Αυτή η μέθοδος βασίζεται πάνω σε μερικές απλές αρχές όπως: η μείωση των παραγόμενων σκουπιδιών, το ξεχώρισμα των σκουπιδιών σε 4 ή 5 διαφορετικούς κάδους, η επανάχρηση και η ανακύκλωση στο μέγιστο βαθμό, η παραγωγή κομπόστ (λίπασμα) από τα οργανικά σκουπίδια. Με αυτή τη μέθοδο προστατεύεται το περιβάλλον, μειώνονται τα δημοτικά τέλη και ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας.
Αντί για αυτό η Δημοτική Αρχή θέλει να φτιάξει εργοστάσιο με σκοπό την «παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου (solid recovered fuel, SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου» όπως γράφει η προμελέτη που έχει ήδη ψηφίσει η Δημοτική Αρχή.
Δηλαδή ο Δήμος Βόλου ετοιμάζεται να γίνει ο προμηθευτής της ΑΓΕΤ σε καύσιμα σκουπίδια συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά σε όσα περιγράψαμε παραπάνω.
Είναι λοιπόν σαφές ότι η επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη στις 6:00μμ στο Δημαρχείο, θα είναι χωρίς υπερβολή ιστορικής σημασίας.
Το προεδρείο έχει την κύρια ευθύνη ώστε να διεξαχθεί μια ουσιαστική και δημοκρατική συζήτηση. Οι φορείς της πόλης έχουν ευθύνη να βρίσκονται εκεί και οι εκπρόσωποι τους να τοποθετηθούν για ένα θέμα που αφορά τους πάντες. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του θέματος όπως και το γεγονός ότι ελάχιστοι είχαν τοποθετηθεί πριν τις εκλογές για αυτά τα ζητήματα και σίγουρα όχι η δημοτική αρχή.
Τέλος, όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα (και είναι πολύ σημαντικό) να είναι παρόντες για να πάρουν αποφάσεις σήμερα που θα προστατέψουν την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους στο μέλλον.
Στη βάση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει
- να πάρει μια σαφή θέση ενάντια στην καύση σκουπιδιών,
- να απαιτήσει από την κυβέρνηση την ανάκληση της άδειας που έχει δώσει στην ΑΓΕΤ,
- να ανακαλέσει την προμελέτη για μονάδα παραγωγής SRF και
- να δρομολογήσει μια πραγματικά οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών.
Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος Βόλου
Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση ΞΕΚΙΝΗΜΑ