Φούντωσαν το τελευταίο διάστημα οι ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της Μαγνησίας αλλά και πανελλαδικά, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί και οι ασθενείς να βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά για την ανεύρεση των απαιτούμενων σκευασμάτων.
Ρεπορτάζ
ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
Οι ελλείψεις είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους φαρμακοποιούς στα χρόνια του μνημονίου. Ωστόσο, το πρόβλημα έγινε εντονότερο τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της μείωσης των τιμών των φαρμάκων για να μην επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και της αύξησης των εξαγωγών.
Αυτή τη στιγμή καταγράφονται, μεταξύ άλλων, ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια, σε σκευάσματα για το ουρικό οξύ, αντιφλεγμονώδη, κατά της πίεσης, για το κυκλοφοριακό, για τις αντιβιώσεις.
Είναι σύνηθες πλέον να μην μπορεί να εκτελεστεί μια συνταγή την ίδια ημέρα και να πρέπει ο ασθενής να περιμένει περισσότερες ημέρες για να προμηθευτεί από το φαρμακείο τα φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες για να βρουν λύσεις είτε από τη φαρμακαποθήκη είτε συνεργαζόμενοι μεταξύ τους και δανείζοντας ο ένας στον άλλο, μέσα από τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συναδέλφωσης που έχουν οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια.
«Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν φουντώσει και το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο από ποτέ αυτή την περίοδο» τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ο οποίος πρόσθεσε πως «ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανακοινώσει επισήμως περίπου 300 σκευάσματα που λείπουν μονίμως εκ των οποίων τα 50 είναι τα πιο γνωστά. Οι ελλείψεις αυτές ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν λόγω της μείωσης των τιμών και της αύξησης των παράλληλων εξαγωγών που είναι νόμιμες».
Ο κ. Ματσιόλης πρόσθεσε πως είναι συνήθεις οι περιπτώσεις πλέον που μια συνταγή δεν εκτελείται στην πρώτη ημέρα, γιατί υπάρχουν κενά είτε σε ποσότητες είτε σε είδη. Για παράδειγμα, έρχεται μια συνταγή που έχει τρία είδη φαρμάκων από δύο τεμάχια το καθένα. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν πλέον. Άρα ο φαρμακοποιός θα πρέπει να βρει λύση για να καλύψει την ανάγκη. Και οι φαρμακοποιοί είτε δανείζονται από άλλους συναδέλφους τους ή απευθύνονται στην αποθήκη είτε μοιράζονται ένα κουτί με τα τεμάχια. Είναι ένας Γολγοθάς για τον φαρμακοποιό, τώρα παρά ποτέ, το θέμα της εκτέλεσης της συνταγής. Βέβαια οι ασθενείς γνωρίζουν πως ο φαρμακοποιός θα τους εξυπηρετήσει, αν όχι την πρώτη ημέρα, τουλάχιστον άμεσα.
Από την πλευρά του ο πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο ΕΟΦ οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επάρκεια όλων των σκευασμάτων στην ελληνική αγορά και να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη δημόσια Υγεία προς όφελος των ασθενών».