Στους 1.747 ανέρχονται οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών για τον νομό Μαγνησίας σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και, όπως αυτά συγκεντρώθηκαν από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, μετά τη λήξη της διαδικασίας της υποβολής των αιτήσεων. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι μειωμένος από πέρυσι κατά 120 άτομα.
Μετά τις γιορτές θα γίνει η συγκέντρωση των στοιχείων και για τα ειδικά μαθήματα, τις ομάδες προσανατολισμού, τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι πως 1.747 οικογένειες της Μαγνησίας ζουν με την σκέψη των πανελλαδικών εξετάσεων και της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουν τα παιδιά τους για να πετύχουν τον στόχο τους. Μεταξύ των 1.747 υπάρχουν και αρκετοί απόφοιτοι.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τα Γενικά Λύκεια οι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, ανέρχονται στους 1.430, ενώ από τα ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι αγγίζουν τους 317.
Συγκρίνοντας τα φετινά με τα περυσινά στοιχεία διαπιστώνει κανείς μια μείωση στον αριθμό των υποψηφίων κυρίως αυτών των ΕΠΑΛ. Δηλαδή, ενώ πέρυσι οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ ανέρχονταν στους 400 και πλέον, φέτος ανέρχονται στους 317.
Μάλιστα αυτή η μείωση επήλθε, παρότι φέτος το υπουργείο Παιδείας έχει αυξήσει τις θέσεις εισακτέων από τα ΕΠΑΛ στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ ανεβάζοντας το ποσοστό εισακτέων επί του συνολικού αριθμού πρωτοετών από το 1% στο 5%. Έτσι είναι περισσότερες οι ευκαιρίες για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από την εκπαιδευτική κοινότητα επισημάνθηκε πως «αυτή η μείωση αποδίδεται στο γεγονός πως οι μαθητές των ΕΠΑΛ επιδιώκουν την εξειδίκευση σε μια ειδικότητα, την απόκτηση του πτυχίου και την άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας ποντάροντας στις γνώσεις που έχουν λάβει. Μάλιστα σημειώνουν πως η εξέλιξη αυτή είναι και υγιής για την μορφή του ΕΠΑΛ που εκπαιδεύει τεχνίτες και επαγγελματίες».
Παράλληλα υπάρχει και η άποψη ότι τα πτυχία των ΑΕΙ δεν εξασφαλίζουν την αποτυχία στην αγορά εργασίας και η ανεργία είναι μεγάλη στους πτυχιούχους.
Η μεγάλη μείωση των υποψηφίων των ΕΠΑΛ καλύπτεται εν μέρει από την αύξηση των αποφοίτων που θέλουν να δώσουν ξανά πανελλαδικές εξετάσεις.
Για παράδειγμα στο 8ο ΓΕΛ Βόλου από τους 100 υποψηφίους οι 20 είναι απόφοιτοι.
όπως τονίζεται σχετικά, «λόγω της οικονομικής κρίσης οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να υποστηρίξουν τις σπουδές του παιδιού τους στο εξωτερικό και γι’ αυτό τον νουθετούν να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Το γεγονός μάλιστα ότι τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι τέσσερα που τα έχει ούτως ή άλλως διαβάσει, διευκολύνει την προσπάθειά του».