Παρουσιάστηκε η πρώτη πανελλαδική επιστημονική έρευνα για την ελληνίδα αγρότισσα

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2018-04-13 12:55:13

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, που είναι ευρέως γνωστός από το εμπορικό σήμα «ΖΑGORIN», διοργάνωσαν σήμερα Παρασκευή 13 Απριλίου, εκδήλωση για την πρώτη επίσημη παρουσίαση αποτελεσμάτων πανελλαδικής επιστημονικής έρευνας για την Ελληνίδα Αγρότισσα.

Σημαντική πτυχή της διοργάνωσης, έπειτα από πρόταση του Συνεταιρισμού που αποδέχθηκε η Γενική Γραμματεία, ήταν η συμμετοχή όλων των συλλογικών φορέων της ευρύτερης περιοχής, προεξέχοντος του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, ως συνεργαζόμενων φορέων διοργάνωσης. Αναλυτικότερα την εκδήλωση υποστήριξαν, εκτός του Δήμου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου και Μακρυράχης, η Ένωση Γυναικών Ζαγοράς, ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, η Ομάδα Γυναικών του Α.Σ. Ανηλίου, η Α.Μ.Κ.Ε. Γυναικών Τσαγκαράδας «Αλθαία», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγοράς «Γιάννης Κορδάτος», οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μακρυράχης, Πουρίου, Ανηλίου, Αγίου Δημητρίου, Μουρεσίου, Ξουρυχτίου, ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Όμιλος Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου «Φιλύρα», ο Αθλητικός Όμιλος Ζαγοράς «Κένταυρος», ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ανατολικού Πηλίου, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ζαγοράς, ο Τουριστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Επαγγελματιών Τσαγκαράδας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ζαγοράς «Ξένιος Ζεύς» και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου.

Αναλυτικότερα, κατά τα έτη 2017 – 2018, η Γενική Γραμματεία Ισότητας εκπόνησε επιστημονική μελέτη με θέμα «Η ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο». Την έρευνα υλοποίησε ως Επιστημονικά Υπεύθυνη, η κα. Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία είχε την ευθύνη Σχεδιασμού και Συγγραφής της Μελέτης, με τη συμβολή της Ξανθίππης Φουλίδη, Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνέβαλε μια δωδεκαμελής ερευνητική ομάδα, επιστημόνισσες/επιστήμονες – συνεργάτριες/συνεργάτες και πλήθος εθελοντριών/εθελοντών.

Η περιοχή της Ζαγοράς, αποτέλεσε σημείο έρευνας για την ερευνήτρια και την υπόλοιπη ομάδα, λόγω της ιστορικότητας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο Συνεταιρισμό της Ελλάδας που συμπλήρωσε 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας το 2016. Ο Συνεταιρισμός, συνέπραξε με την επιστημονικά υπεύθυνη και ανέλαβε τη δημιουργία μιας «Ομάδας Εστίασης» συνεταιρισμένων αγροτισσών.



Ζαγορά Πήλιο