Την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας με προσλήψεις 40 μονίμων ιατρών ζητά από το Υπουργείο η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρός της Δρ. Παύλος Μαλινδρέτος.
Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη φύλαξης και τήρησης της τάξης στο Νοσοκομείο Βόλου και ιδιαίτερα στο Τμήμα Επειγόντων όπου ανήμερα του Πάσχα σημειώθηκε επεισόδιο από μεθυσμένο άτομο σε βάρος ιατρού.
Και για τα δύο θέματα, η Ένωση απέστειλε στους αρμόδιους φορείς τα ακόλουθα έγγραφα:
Για τις κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού
Με την παρούσα ανοιχτή επιστολή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τους άμεσους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν για την ζωή των συμπολιτών μας.
1 Τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο μας δεν είναι επαρκώς επανδρωμένο, πολύ συχνά αποσπώνται ιατροί για να καλύψουν νοσοκομεία άλλων νομών. Παλαιότερα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λαμίας, περισσότερο πρόσφατα στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λαμίας και τώρα στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λαμίας.
Το ίδιο ισχύει και για τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας. Κάθε καλοκαίρι, οι Γενικοί Ιατροί της Μαγνησίας αποσπώνται στα νησιά των Σποράδων, συνήθως ανά ΙΟήμερο για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από την ελλιπή επάνδρωση τους.
Ζητάμε σταματήσει η αντιμετώπιση των ιατρών του Νομού Μαγνησίας σαν να είναι μπαλάκι. Ζητάμε την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων. Ζητάμε την προκήρυξη των κενών θέσεων για τις οποίες δεν υπάρχει ενδιαφέρον σε μεγαλύτερη βαθμίδα (π.χ. αντί για επιμελητή Β’ σε Α’). Ζητάμε να θεσπιστούν άμεσα επιπλέον βοηθήματα (π,χ. επιπλέον μισθολογικό μπόνους, πλήρη εξασφάλιση διαμονής, δωρεάν μετακίνηση, κλπ.) για όλες εκείνες τις άγονες θέσεις σε ευαίσθητες περιοχές, που προκηρύσσονται 2 φορές και δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό να αφορά τόσο στο ιατρικό, όσο και στο νοσηλευτικό, όσο και στο προσωπικό ιατρικών εργαστηρίων, τους οδηγούς ασθενοφόρων και το λοιπό προσωπικό.
2. ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ οϊ εφημερίες του Νοσοκομείου συχνά από ΩΡΑ ιατρό, γαστρεντερολόγο, νευρολόγο, οφθαλμίατρο και με δυσκολίες στο Παιδιατρικό Τμήμα. Δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος οφθαλμίατρος, δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος γαστρεντερολόγος, υπάρχουν ελλείψεις στην ΩΡΑ και την Παιδιατρική Κλινική, ενώ υπάρχει μόνο μία μόνιμη νευρολόγος. Οι επικουρικοί ιατροί αποτελούν προσωρινή μόνο λύση. Ζητάμε τη μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών που ήδη υπηρετούν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ζητάμε την άμεση πρόσληψη 15 ιατρών ειδικοτήτων και επιπλέον 10 στο Τμήμα επειγόντων – ΤΕΠ του Νοσοκομείου του βόλου ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.
3. Στα Κέντρα Υγείας Αλοννήσου – Αλμυρού – Βελεστίνου – Ζαγοράς:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ. …………….
Ζητάμε την άμεση πρόσληψη 15 ιατρών στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας και Σποράδων ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.
4. Στη ΣΚΙΑΘΟ υπάρχει σημαντικό πρόβλημα κάλυψης του Κέντρου Υγείας από νοσηλευτικό προσωπικό, ακτινολογικό προσωπικό (Δεν υπάρχει) και οδηγούς ασθενοφόρου. Δεν υπάρχει μαία . Συνήθως οι βραδινές βάρδιες είναι ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ. Ζητάμε επίσης την άμεση και πλήρη μετεγκατάσταση στις νέες κτηριακές υποδομές, με πλήρη κάλυψη υλικο-τεχνικών προβλημάτων.
Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων αυτών.
5. Στην ΣΚΟΠΕΛΟ -ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ – ΖΑΓΟΡΑ, δεν υπάρχει προσωπικό για τα μικροβιολογικά/βιοχημικά εργαστήρια – κανένας απολύτως! Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων αυτών.
6. Στη ΣΚΟΠΕΛΟ -ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ-ΖΑΓΟΡΑ-ΣΚΙΑΘΟ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ στα Κέντρα Υγείας.
Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων αυτών.
7. Στην ΑΛΟΝΝΗΣΟ: ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΣΗ 1 ΓΕΝ.ΙΑΤΡΟΥ, 1 ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ 1 ΟΔΟΝΤΡΙΑΤΡΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΕΝΑ. Υπηρετούν μόνο οπλίτες ιατροί.
Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη tojv θέσεων αυτών.
8. Στην ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΑΠΟ ΤΟ 2012.
Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων αυτών.
9. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ: Μόνο στον Αλμυρό υπάρχει οδοντίατρος.
ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων αυτών.
10. Πληρώματα ασθενοφόρων: ΔΕΝ καλύπτονται όλες οι βάρδιες σε αρκετά Κέντρα Υγείας. Στη ΣΚΙΑΘΟ υπάρχουν μόνο δύο επικουρικοί – η απλή απόσπαση ενός ακόμη δεν λύνει το πρόβλημα. Στο ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ – δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις – επίσης η απόσπαση ενός οδηγού δεν λύνει το πρόβλημα. Στην ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ από τους 5 οδηγούς μόνο οι δύο είναι μόνιμοι. Στη ΖΑΓΟΡΑ υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι και ένας επικουρικός. Στη ΣΚΟΠΕΛΟ επίσης υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι και ένας επικουρικός. Μόνο στον ΑΛΜΥΡΟ υπηρετούν 4 μόνιμοι και ένας επικουρικός.
Σε κάποια Κέντρα Υγείας το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί τους προσεχείς μήνες. Για παράδειγμα στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου είναι πιθανό να φύγουν δύο από τους παλαιότερους ιατρούς. Γνωρίζοντας τα προβλήματα θα έπρεπε από πολύ νωρίτερα να είχε δρομολογηθεί η μόνιμη λύση τους. Η προκήρυξη των θέσεων σήμερα είναι ήδη καθυστερημένη. Ακόμη και αυτή μοιάζει να γίνεται με αδικαιολόγητη καθυστέρηση και χωρίς επαρκή σχεδίασμά. Οι πιέσεις που θα δεχθεί το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας λόγω των χιλιάδων τουριστών, είναι ασφυκτικές. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι θαύμα αν δεν θρηνήσουμε αθώα θύματα τους επόμενους μήνες. Πρέπει οι Διοικούντες να αναλονιστούν την αξία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η στιγμή να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για να υποστηριχθεί ο Δημόσιος χαρακτήρας της περίθαλψης και να προασπιστεί η υγεία των κατοίκων ευαίσθητων περιοχών.
Για την τάξη στο Νοσοκομείο
Μετά και τα τελευταία δυσάρεστα συμπεριφοράς συνοδών/συγγενών κατά τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα, διαμαρτυρόμαστε έντονα και επισημαίνουμε:
1. Τα ελλιπή μέτρα φύλαξης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
2. Την παντελή έλλειψη περιφρούρησης της προσέλευσης συνοδών εντός του χώρου των ΤΕΠ.
Την δυνητική έκθεση σε σοβαρό κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Τις δυνητικά βλαπτικές συνέπειες για την υγεία των συμπολιτών μας που εξετάζονται στο χώρο του ΤΕΠ, δεδομένου ότι είναι αδύνατη η άσκηση οποιοσδήποτε ιατρικής πράξης και νοσηλευτικής φροντίδας σε συνθήκες τρομοκρατίας.
Ζηταμε ΑΜΕΣΑ:
Την παρουσία αποκλειστικά στο χώρο των ΤΕΠ προσωπικού ασφαλείας
Τον περιορισμό και έλεγχο της προσέλευσης μη ασθενών εντός του χώρου εξέτασης/θεραπείας των ΤΕΠ.
Την αυτόματη άσκηση αγωγής / μήνυσης από το δικηγόρο του Νοσοκομείου Βόλου εναντίον οποιουδήποτε προξενεί υλικές ζημιές και έχει επιθετική συμπεριφορά θέτοντας σε κίνδυνο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΤΕΠ.