Κάθε άνοιξη το Βόρειο Πήλιο, ο παράδεισος των αυτοφυών ορχιδέων, πλημμυρίζει από τα μυριάδες χρώματα ετούτων των εντυπωσιακών αγριολούλουδων. Οι ακριβοθώρητες άγριες ορχιδέες προσελκύουν ανθρώπους από τα πέρατα του κόσμου, οι οποίοι αυτή την εποχή επισκέπτονται τον τόπο μας για να θαυμάσουν από κοντά την ομορφιά που μόνο η φύση γνωρίζει να μοιράζει απλόχερα.
Με επίκεντρο το χωριό της Κερασιάς, φυσιολάτρες, βοτανολόγοι και βιολόγοι από Ελλάδα και εξωτερικό συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των επισκεπτών του Βορείου Πηλίου. Ο καθηγητής φυσιογνώστης κ. Δημήτρης Οικονομίδης, υπεύθυνος στο Κέντρο Έρευνας και Προστασίας Άγριας Ορχιδέας Βορείου Πηλίου, μίλησε για την πρόσφατη παρουσία στην περιοχή μας δύο Δανέζων επιστημόνων. Ο λόγος για την αρχαιολόγο Kristina Winther-Jacobsen, η οποία από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 κατέχει τη θέση της διευθύντριας του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και της βιολόγου Sisse Gjetting, μέλος της Δανέζικης Εταιρείας Ορχιδέας (Dansk Orchide Klub) με έδρα την Κοπεγχάγη.
«Οι δύο γυναίκες βρέθηκαν προ ημερών στην Κερασιά και επισκέφτηκαν το Κέντρο Άγριας Ορχιδέας», είπε ο κ. Οικονομίδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον σκοπό της επίσκεψής τους: «Στόχος ήταν η δημιουργία ενός ρεπορτάζ στο περιοδικό που εκδίδει το Dansk Orchide Klub για το φυσικό περιβάλλον της Κερασιάς και ιδιαίτερα για τις αυτοφυείς ορχιδέες του Βορείου Πηλίου».
Η Sisse Gjetting, η οποία είναι σύζυγος του πρέσβη της Δανίας σε Ελλάδα και Κύπρο Michael Braad, ανήκει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού που κυκλοφορεί από τη Δανέζικη Εταιρεία Ορχιδέας. Πάντως, τόσο η συνεκδότρια του περιοδικού, όσο και η Kristina Winther-Jacobsen επέστρεψαν στην Αθήνα με τις καλύτερες εντυπώσεις για την παραμονή τους στη Μαγνησία. Ο κ. Οικονομίδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο ενθουσιασμός τους από το έργο του Κέντρου της Άγριας – επίγειας Ορχιδέας, την ιστορία της Κερασιάς και το πανέμορφο φυσικό της περιβάλλον ήταν έκδηλος και εμφανής. Αμφότερες έφυγαν με την υπόσχεση να ξαναγυρίσουν πολύ σύντομα».
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που κορυφώνεται η άνθηση των ορχιδέων. Η ανθοφορία των συγκεκριμένων φυτών είναι μικρής διάρκειας. Συνήθως ξεκινά μέσα Μαρτίου και το αργότερο μέσα Μαΐου έχουν απανθίσει σχεδόν όλες οι άγριες ορχιδέες. Ως εκ τούτου, αυτή την εποχή πυκνώνουν οι φυσιολατρικοί περίπατοι στο Βόρειο Πήλιο, ενώ οι φωτογραφικές μηχανές παίρνουν… φωτιά, προκειμένου να απαθανατιστεί το κάλλος των ορχιδέων που φύονται στο Πήλιο.
«Η επισκεψιμότητα στο χωριό της Κερασιάς βρίσκεται σε συνεχή και ανοδική πορεία. Τα γκρουπ των ξένων, κυρίως Ολλανδών και Γερμανών, συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης, πέρα από τις μεμονωμένες και ιδιαίτερα σοβαρές επισκέψεις που μας εκπλήσσουν, όπως των δύο επιστημόνων από τη Δανία. Κι εννοείται πως έτσι στηρίζεται έμπρακτα ο εναλλακτικός τουρισμός στην Κερασιά, ενώ τουριστικά πρακτορεία της Μαγνησίας ετοιμάζουν στοχευμένα προγράμματα επισκέψεων με αντικείμενο τις άγριες ορχιδέες του Βορείου Πηλίου, σχολίασε ο υπεύθυνος του Κέντρου Άγριας Ορχιδέας, ο οποίος κλείνοντας, εξήρε τη στήριξη που παρέχουν τα μέλη του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου, καθώς και τη φιλόξενη διάθεσή τους.