Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε, από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, για να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Για το 2018, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, στο πλαίσιο του εορτασμού, θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
• «Το Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και τη τοπική κοινωνία: τρόποι επικοινωνίας». Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, 18:30 – Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού.
Θεματική περιήγηση και συζήτηση με τους επισκέπτες του Μουσείου με στόχο την παρουσίαση του Γιαννοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού και των δράσεων της Υπηρεσίας για την ενίσχυση των δεσμών με την τοπική κοινωνία και για τη σχέση επισκέπτη – εκθέματος, με βάση τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας κοινού στην περιοχή. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στην αυλή του Μουσείου, από τη μικτή τετράφωνη χορωδία του Δήμου Αλμυρού και το φωνητικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων και τον Δήμο Αλμυρού – Κοινωφελή Επιχείρηση Αλμυρού.
• «Η Ε.Φ.Α. Μαγνησίας στο (δια)δίκτυο: νέες προσεγγίσεις της Ιστορίας και του Πολιτισμού». Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, 19:00 – Αίθουσα Εκδηλώσεων Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Εκδήλωση παρουσίασης της ιστοσελίδας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Θα αναφερθούν οι άξονες σχεδιασμού, η οργάνωση και ο τρόπος διάχυσης της πληροφορίας για τις αρχαιότητες του Νομού καθώς και για τις επικοινωνιακές και εκπαιδευτικές δράσεις της Υπηρεσίας.
Η είσοδος του κοινού στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.
Την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, η είσοδος στα Αρχαιολογικά Μουσεία Βόλου και Αλμυρού θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σημειώνεται ότι τα Μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο τους, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, αλλά και με άλλους φορείς και με το κοινό, ενώ νέες προσεγγίσεις απαιτούνται για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή).