«Μάθημα δημοκρατίας η Βουλή των Εφήβων» – Ο Κ. Βέργος ένας από τους μαθητές που θα εκπροσωπήσουν τη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-05-10 12:12:07
«Μάθημα δημοκρατίας η Βουλή των Εφήβων» – Ο Κ. Βέργος ένας από τους μαθητές που θα εκπροσωπήσουν τη Μαγνησία

Στη Βουλή των Εφήβων θα συμμετάσχει φέτος ο μαθητής της Α’ Τάξης του 1ου ΓΕΛ Βόλου Κωνσταντίνος Βέργος όντας ένας από τους μαθητές που θα εκπροσωπήσουν τη Μαγνησία στον σημαντικό αυτό θεσμό. Μάλιστα το θέμα που ασχολήθηκαν οι μαθητές για να γράψουν την έκθεση, ήταν η διαφορετικότητα στο σχολείο.
Για τη σημαντική αυτή πρόκληση ο μαθητής εξέφρασε την ικανοποίησή του που θα βρεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Είναι αναγκαίο το σχολείο να υποστηρίζει τη διαφορετικότητα και γιατί; «Στο σχολείο ο καθένας μας είναι κατά μία έννοια διαφορετικός. Από αυτή τη διαφορετικότητα κάποιες φορές μπορούν να προκύψουν προβλήματα, αλλά και επιτεύγματα. Αν το σχολείο βλέπει θετικά τη διαφορετικότητα, τότε μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει ως μαθητές στην επίτευξη των στόχων μας» απαντά ο Κωνσταντίνος.

Στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να συμμετέχει στον θεσμό της Βουλής των Εφήβων, μας απάντησε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχω επιλεγεί έφηβος βουλευτής και είμαι περήφανος που θα εκπροσωπήσω το σχολείο μου, τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μου στο Κοινοβούλιο των Εφήβων. Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στην απόφασή μου αυτή η καθηγήτριά μου στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας, η κ. Μίνα Μαλλιαρού. Με τον τρόπο της αγάπησα το μάθημα και αυτό μου κίνησε την περιέργεια έτσι ώστε να συμμετάσχω σε έναν διαγωνισμό γνώσεων αρχικά (μου αρέσουν πολύ τα κουίζ και οι διαγωνισμοί) και έτσι άρχισαν όλα. Η ιδέα τού να συμμετέχω ως πολιτικός μέσα στη Βουλή μαζί με άλλους συμμαθητές και συμμαθήτριές μου από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που μας αφορούν, με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, με ενθουσιάζει. Στο μυαλό μου ο χώρος της Ελληνικής Βουλής είναι χώρος κάτι παραπάνω από σημαντικός, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα και θα επιλυθούν. Ένα είδος θεραπευτηρίου προβλημάτων».

Ακούν τους εφήβους οι πολιτικοί; «Θεωρώ ότι οι πολιτικοί έχουν την πρόθεση να ακούσουν τους εφήβους, αλλά πρέπει και εμείς να φροντίσουμε ώστε να ακούγεται η φωνή μας μέσα από τη μεταξύ μας συνεργασία και κινητοποίηση. Θεωρώ ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων αποτελεί μια πολύ σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια οι πολιτικοί αν και είναι πρόθυμοι να ακούν τους εφήβους δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολο να κάνουν και πράξη τα λόγια τους» απάντησε ο μαθητής του 1ου ΓΕΛ Βόλου.
Όσον αφορά δε ανησυχίες και τους προβληματισμούς του τόνισε πως «με προβληματίζει η οικονομική κρίση, όπως την πληροφορούμαι από τα ΜΜΕ, αλλά και όπως μου την μεταφέρουν και την συζητάμε στην οικογένειά μου. Στο σχολείο μας μαθαίνουμε για τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και σκέφτομαι τι μπορεί να σημαίνουν αυτές για τη ζωή ενός παιδιού, τι μπορεί να σημαίνει για μένα τον ίδιο. Με απασχολούν πολύ επίσης τα θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τα δικαιώματα των ζώων. Ένας πιο προσωπικός μου προβληματισμός είναι το επαγγελματικό μου μέλλον και το τι θα κάνω στη ζωή μου. Αλλά όπως σας είπα είμαι γεμάτος ελπίδα και προσδοκίες ότι πολλά πράγματα μπορούν να λυθούν αν συζητηθούν μέσα στον τόσο σημαντικό χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Όπως λέει και η καθηγήτριά μου, η κ.α Μαλλιαρού, η Βουλή των Εφήβων είναι για μας τους νέους ένα ακόμη μάθημα Δημοκρατίας».



Ζαγορά Πήλιο