Κλιμακώνει … ο Σ. Φάμελλος – Κατηγόρησε τον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας ότι παραπλανά τους πολίτες για τις συνέπειες της καύσης RDF

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-05-11 13:21:23
Κλιμακώνει … ο Σ. Φάμελλος – Κατηγόρησε τον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας ότι παραπλανά τους πολίτες για τις συνέπειες της καύσης RDF

O αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος «άδειασε» στην Βουλή τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Δραμητινό και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τσάμη υποστηρίζοντας σε απάντηση ερώτησης του Χ. Μπουκώρου ότι οι μελέτες που επικαλούνται για την καύση απορριμμάτων δεν αφορούν το RDF, αλλά σύμμεικτα σκουπίδια και εξέφρασε την απόλυτη πεποίθηση ότι η ΑΓΕΤ έχει προχωρήσει σε ασφαλή καύση για τη δημόσια υγεία. Επίσης είπε πως δεν έχει στη διάθεσή του τέτοιου είδους μελέτες.

Σε κριτικό τόνο για την επιστημονική κοινότητα κινήθηκε τόσο η ερώτηση του Χ. Μπουκώρου, όσο και η απάντηση του Σ. Φάμελλου. Ο βουλευτής ρώτησε εάν ο υπουργός διαθέτει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο διοικητής του Νοσοκομείου για την επικινδυνότητα καύσης Rdf για να απαντήσει ο κ. Φάμελλος ότι όλα αυτά είναι φήμες και ότι έχουν μπερδέψει την καύση σύμμεικτων αποβλήτων με το RDF. Ο αν. υπουργός δήλωσε πως οι φορείς της επιστημονικής κοινότητας- που παραδέχτηκε πως εμπιστεύονται οι πολίτες για την ενημέρωσή τους- έχουν …παρανοήσει τα δεδομένα λέγοντας πως η καύση RDF δεν έχει καμία σχέση και επέμεινε πως είναι ασφαλής η χρήση του από την ΑΓΕΤ.

«Η κοινωνία πρέπει να έχει δεδομένα και να μην υπάρχουν φήμες», είπε περιθωριοποιώντας τις θέσεις των επιστημόνων του ιατρικού κόσμου, αλλά τόνισε πως η χρήση εναλλακτικών  καυσίμων όπως το RDF έπεται- συγκεκριμένα προβλέπεται μόνο ως επόμενο στάδιο-  της ανακύκλωσης και όλων των σταδίων που την εμπεριέχουν… Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα και ειδικά στη Μαγνησία που τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι χαμηλά.

Είπε ότι το RDF δεν είναι σκουπίδια και επέμεινε ότι γίνεται παρανόηση ή σύνδεση των δεδομένων που ίσχυαν στην Ευρώπη για καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, με το εναλλακτικό καύσιμο και τόνισε πως οι μετρήσεις στην ΑΓΕΤ δείχνουν εκπομπές ρύπων κάτω από τα όρια, ενώ είπε πως δεν υπάρχει κανένα δεδομένο κινδύνου που να καταγράφεται σε επιδημιολογικές μελέτες.

Μπουκώρος: Κανένας υπουργός η βουλευτής δεν μπορεί να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία όταν γίνεται δέκτης πληροφοριών όπως αυτές που σας προανέφερα. Ομολογείται ότι επίσημοι κρατικοί φορείς από τον χώρο της υγείας ότι παραπλανούν την κοινή γνώμη λέγοντας ότι χρησιμοποιούν σύμμεικτα απορρίμματα και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ως καύση rdf. Αυτό με ξεπερνάει γιατί οι θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι σοβαροί και μετρημένοι και να είναι αυτό που λένε ακριβές.

Φάμελλος: Υπάρχουν ρητές προδιαγραφές για το τι είναι το RDF. Το ευρωπαϊκό πρότυπο για μη επικίνδυνους ρυπαντές με θερμογόνο δύναμη δεν κατατάσσεται με βάση εάν είναι πλαστικό η χαρτί, αλλά με βάση THN περιεκτικότητα σε επικίνδυνους ρύπους. Τηρούνται τα ευρωπαϊκά πλαίσια. Είπε πως οι έλεγχοι είναι αυστηροί  και πως δεν έχει λάβει καμία μελέτη από αυτές που επικαλούνται επιστήμονες ή επιστημονικοί φορείς. Είπε επίσης πως οι έλεγχοι δείχνουν πως η ΑΓΕΤ βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω από τα ευρωπαϊκά όρια που ορίζονται στην αποτέφρωση. Εάν υπάρξει υπέρβαση ρύπων, τόνισε θα σταματήσει η χρήση και πως δεν θέλει να υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο για την καύση RDF γι’ αυτό και θα ενημερώνεται το κοινό.



Ζαγορά Πήλιο