Νηπιαγωγεία με δυο μαθητές – Ερημώνουν τα χωριά στη Μαγνησία λόγω υπογεννητικότητας

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-05-13 12:15:23
Νηπιαγωγεία με δυο μαθητές – Ερημώνουν τα χωριά στη Μαγνησία λόγω υπογεννητικότητας

Χωριά που ερημώνουν λόγω της υπογεννητικότητας και νηπιαγωγεία που θα έχουν από δύο έως πέντε παιδιά είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στη Μαγνησία μέσα στην περίοδο της βαθιάς και μεγάλης οικονομικής κρίσης. Οι συνέπειες στο δημογραφικό της περιοχής είναι πολύ ορατές και τα καμπανάκια έχουν ηχήσει για τα καλά για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.
Φέτος εγγράφονται στα σχολεία τα παιδιά της κρίσης αυτά δηλαδή που γεννήθηκαν στις χρονιές 2013 και 2014, όταν η χώρα είχε μπει για τα καλά στα μνημόνια, με τις συνθήκες να είναι αποτρεπτικές για τους νέους να παντρευτούν και να τεκνοποιήσουν, ενώ πολλοί άλλοι επέλεξαν τη φυγή στο εξωτερικό για να βρουν το δικό τους δρόμο στην εύρεση εργασίας.

Από την 1η Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές και οι νηπιαγωγοί διαβλέπουν μείωση του μαθητικού πληθυσμού, ενώ κάτι αντίστοιχο αναφέρουν και οι εκθέσεις προβολών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Η μείωση του μαθητικού πληθυσμού είναι έντονη στα χωριά της Μαγνησίας τα οποία σε μια δεκαετία θα κινδυνεύουν με ερήμωση, καθώς οι μεγαλύτεροι φεύγουν από τη ζωή και δεν έρχονται νέοι από πίσω για την ανανέωση των γενιών.

Στην επαρχία του Νομού για την ερχόμενη σχολική χρονιά θα υπάρχουν τουλάχιστον δέκα Νηπιαγωγεία τα οποία θα διαθέτουν μονοψήφιο αριθμό νηπίων.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας όπου στο Στεφανοβίκειο φέτος φοιτούν στο Νηπιαγωγείο 18 νήπια και προνήπια, ενώ του χρόνου θα φοιτούν μόλις δύο. Η απόλυτη δηλαδή μείωση μαθητικού πληθυσμού μέσα σε ένα χρόνο.
Στο Νηπιαγωγείο Δράκειας θα φοιτούν του χρόνου τρεις μαθητές, στο Νηπιαγωγείο Περιβλέπτου πέντε μαθητές, στο Νηπιαγωγείο Αμαλιάπολης πέντε μαθητές. Στο Νηπιαγωγείο Κεραμιδίου θα φοιτούν τρεις μαθητές, στο Νηπιαγωγείο Ανάβρας τέσσερις μαθητές και στο Νηπιαγωγείο Αγίων Θεοδώρων μόλις δύο μαθητές. Στην άλλη άκρη του Νομού, στο Πουρί φέτος φοιτούν στο Νηπιαγωγείο τρεις μαθητές και για του χρόνου δεν αναμένεται να αλλάξει η κατάσταση. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως το Πουρί έχει αρκετούς νέους ηλικίας 25-40 ετών που μένουν στην περιοχή και ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα.

Το ζήτημα όμως είναι κοινωνικό, καθώς ακόμη και οι νέοι άνθρωποι που μένουν στα χωριά δύσκολα παίρνουν την απόφαση για να παντρευτούν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος επισήμανε πως «η μείωση του μαθητικού πληθυσμού είναι φανερή φέτος και αποτελεί απόρροια της κρίσης. Θέση του συλλόγου μας είναι πως αυτά τα σχολεία έστω και με τον μικρό αριθμό μαθητών επιβάλλεται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας πρέπει να ενισχύει με ακόμη περισσότερο διδακτικό προσωπικό για την τόνωση δημοτικών σχολείων σε απομακρυσμένες περιοχές, προκειμένου οι νέες οικογένειες να παραμείνουν στα χωριά και να ασχολούνται με τις παραγωγικές διαδικασίες κρατώντας στη ζωή τα χωριά».



Ζαγορά Πήλιο