Έρχεται το 6ο Tsagarada Escape Festival

Όλα τα νέα
myvolos.net
2018-05-24 22:57:04

Ο Τουριστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Τσαγκαράδας, σας προσκαλεί στο »Tsagarada Escape Festival 2018» που πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά,  από 21 έως 24 Ιουνίου 2018, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων  και την στήριξη του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου.

Το Φεστιβάλ  περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων στη φύση όπως: Αναρρίχηση, Κατάβαση φαραγγιών, Rappel, Πεζοπορία, Θαλάσσιο κανό, Stand Up Paddle Boarding, Τοξοβολία, Ιππασία, Εναέρια διαδρομή (Flying fox), Paintball και Γιόγκα, όλα σχεδιασμένα και εκτελεσμένα από εξειδικευμένα γραφεία υπαίθριων δραστηριοτήτων του Πηλίου (Mountain Escapes, Hike Away, Shakayak, Volos Racoon City) αλλά και φορείς όπως ο Ιππικός Φυσιολατρικός Όμιλος Μηλεών (Ιππασία), ο Σκοπευτικός Σύλλογος Βόλου (Τοξοβολία) και ο Ε.Ο.Σ. Αγχιάλου (Αναρρίχηση, Rappel).

Επίσης θα πραγματοποιηθούν:

Θεματική βραδιά: »Τα μονοπάτια του Πηλίου – Προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης»,

με   ομιλητές τους:

Αποστόλης Τσιμπανάκος (ορειβάτης, αναπτυξιακός εμπειρογνώμονας στην μελέτη και διάνοιξη πεζοπορικών / ορειβατικών διαδρομών, ιδιοκτήτης Exp.Trekking.)

Θέμα εισήγησης: »Τα μονοπάτια σε Ήπειρο & Δ. Μακεδονία σήμερα – προοπτικές»

Κυριάκος Σταθάκης (ορειβάτης, Έφορος τύπου & δημοσίων σχέσεων ΕΟΣ Βόλου, καταγραφέας μονοπατιών Πηλίου)

Θέμα εισήγησης: »Τα μονοπάτια στο Πήλιο σήμερα – προοπτικές»

Θανάσης Βήτος (Διευθυντής στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, αναγνωρισμένος πιστοποιητής μονοπατιών, Γ. Γραμματέας του Ιππικού Φυσιολατρικού Ομίλου Μηλεών)

Θέμα εισήγησης: »Πιστοποιήσεις μονοπατιών, ευρωπαϊκές απαιτήσεις και οδηγίες, προγράμματα σε εξέλιξη στο Πήλιο».

Σεμινάρια Ναυαγοσωστικής από την Life Guard Hellas και Α’ Bοηθειών από την ΕΠΙΖΩ . Οι δύο οργανώσεις με την υψηλή τους εξειδίκευση και εμπειρία καλύπτουν την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της ασφάλειας με επιμερισμό της ευθύνης σε θάλασσα και βουνό αντίστοιχα.

Μυθολογικό κυνήγι θησαυρού στο δάσος.

Τέλος την Παρασκευή 22 Ιουνίου ο Γιώργος Γάκης και οι Troublemakers θα χρωματίσουν μουσικά το βράδυ μας με ροκ ήχους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι επιχειρήσεις του Τουριστικού & Αναπτυξιακού Συλλόγου Τσαγκαράδας θα παρέχουν προνομιακές τιμές και προσφορές τις ημέρες του Φεστιβάλ ενώ  μικρό λεωφορείο  θα εκτελεί εσωτερικά δρομολόγια που θα συνδέουν τις συνοικίες του χωριού με την παραλία του Μυλοποτάμου.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες εντός του προγράμματος του Φεστιβάλ είναι δωρεάν και μπορείτε να κάνετε προκρατήσεις στην Γραμματεία της διοργάνωσης στο  6975322472.

Οι επαγγελματίες  της Τσαγκαράδας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου σας περιμένουμε για να απολαύσετε και αυτό το καλοκαίρι, έναν ιδανικό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού και να χαρείτε ξεχωριστές στιγμές στο ανατολικό Πήλιο!

Μια πρόταση απόδρασης σ’ έναν μοναδικό τόπο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Μια επιλογή που θα σας μείνει  αξέχαστη!

Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook: »Tsagarada Escape Festival / Φεστιβάλ Τσαγκαράδας» όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, οπτικοακουστικό υλικό από τις προηγούμενες διοργανώσεις και  το φετινό πλήρες πρόγραμμα, ή επικοινωνήστε στο [email protected] και στο  6975322472.

final GR

Τι είναι το »TSAGARADA ESCAPE FESTIVAL»

Το Φεστιβάλ Ορεινών & Θαλάσσιων Δραστηριοτήτων Τσαγκαράδας – Tsagarada Escape Festival  – πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2013, μετά από μια ιδέα που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών του Τουριστικού & Αναπτυξιακού Συλλόγου Τσαγκαράδας.

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε το 2011 και πεδίο δράσης του είναι η γενικότερη προβολή και ανάπτυξη της Τσαγκαράδας και του Πηλίου, μ’ ένα πλήθος δράσεων τουριστικού, πολιτιστικού, ιστορικού, φυσιολατρικού και περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα.

Μερικές από αυτές είναι θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και πανηγυριών, καθαρισμοί και διάνοιξη μονοπατιών και καλντεριμιών, καθαρισμοί ακτών, δράσεις τουριστικής προβολής όπως συμμετοχές σε εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαδικτυακή και τηλεοπτική προβολή, παραγωγή έντυπου και ψηφιακού υλικού κ.α.

Το Φεστιβάλ Τσαγκαράδας ήταν μια στοχευμένη ενέργεια με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του εναλλακτικού τουρισμού και των υπαίθριων δραστηριοτήτων, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Να τονίσουμε πως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χερσονήσου, με τον μοναδικό συνδυασμό μιας μαγευτικής ακτογραμμής με ποικιλόμορφα πεδία και ενός ορεινού όγκου με πλούσια βλάστηση και βιοποικιλότητα, που ξεκινάει λίγα μέτρα πάνω από τις πανέμορφες παραλίες του Αιγαίου και του Παγασητικού, καθιστούν το Πήλιο ιδανικό πεδίο για ένα πλήθος δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη φύση.

Η διοργάνωση είναι ένα πολυσυλλεκτικό εγχείρημα, το οποίο βασίστηκε στη συνεργασία, τη συλλογικότητα και την συνδιαμόρφωση μεταξύ των μελών του Συλλόγου Τσαγκαράδας, των εκπαιδευτών που έχουν αναλάβει το σχεδιασμό και την εκτέλεση των δραστηριοτήτων, αθλητικών Συλλόγων όπως ο Σκοπευτικός Σύλλογος Βόλου και ο Ε.Ο.Σ. Αγχιάλου, εθελοντικών ομάδων και ιδιωτών οι οποίοι πλαισίωσαν τη διοργάνωση.

Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και η συμμετοχή στις δραστηριότητες και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Πραγματοποιήται πλέον στο τέλος Ιουνίου, διαρκεί τέσσερις μέρες και περιλαμβάνει ένα πλήθος δραστηριοτήτων όπως Κατάβαση φαραγγιών, Πεζοπορία, Ιππασία, Θαλάσσιο καγιάκ, SUP, Τοξοβολία, Flying fox, Αναρρίχηση, Rappel, Paintball, και Γιόγκα

Κάποιες από αυτές αποτελούν τον βασικό κορμό όλων των διοργανώσεων μέχρι σήμερα και κάποιες άλλες εναλλάσσονται, εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο τα events.

Επίσης, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων όπως θεματικά εργαστήρια (ανά χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί θεματικές όπως Χλωρίδα, βότανα και άγριες ορχιδέες του Πηλίου, Το Πήλιο στο πέρασμα του χρόνου, Ιππικός τουρισμός, Μονοπάτια του Πηλίου κ.α.), σεμινάρια Α’ βοηθειών και Ναυαγοσωστικής, προβολές σχετικών ταινιών, θεματικές ομιλίες και συναυλίες ελληνικής και ξένης μουσικής.

Τον τομέα της ασφάλειας της διοργάνωσης, τον έχουν αναλάβει με πλήρη επιχειρησιακό σχεδιασμό και κάλυψη δύο  εθελοντικές οργανώσεις, η ΕΠΙΖΩ και η Life Guard Hellas με επιμερισμό της ευθύνης, στο ορεινό και θαλάσσιο τμήμα αντίστοιχα.

Από το 2015 το Φεστιβάλ πραγματοποιήται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων , ενώ έχουν στηρίξει και ο πολιτιστικός φορέας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού »Μαγνήτων Κιβωτός»ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας.

Πολύτιμη και καθοριστική είναι η στήριξη από ιδιώτες και επιχειρήσεις της Μαγνησίας και όχι μόνο, οι οποίοι καλύπτουν με χορηγίες μέρος των εξόδων και των αναγκών της διοργάνωσης, αλλά ιδιαίτερα από τα μέλη του Συλλόγου Τσαγκαράδας που τόσο με την συμμετοχή και την προσφορά όσο και με την οικονομική τους στήριξη, έθεσαν τις ισχυρότερες βάσεις για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Όμως, ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της πραγματοποίησης του Tsagarada Escape Festival;

. Κατ’ αρχήν η αναβάθμιση των δυνατοτήτων των επισκεπτών να εμπλουτίσουν τη διαμονή τους, προσφέροντάς τους περισσότερες στοχευμένες επιλογές γνωριμίας και επαφής με τον φυσικό πλούτο της περιοχής, αποκομίζοντας έτσι μοναδικές εμπειρίες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη τους.

. Συνέβαλε ουσιαστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς αρκετές δραστηριότητες παρέχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από έμπειρους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δίνοντας έτσι επιπλέον κίνητρα στους επισκέπτες.

. Ιδιαίτερη είναι η  προβολή της Τσαγκαράδας μέσω της διοργάνωσης και η αυξανόμενη στοχευμένη προσέλευση επισκεπτών, από  Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού όπως  Αυστρία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες κ.α. στη διάρκεια του Φεστιβάλ (το 2017 έφτασαν συνολικά τις 700 συμμετοχές) αλλά και πέραν αυτού, άλλες εποχές του έτους καθώς αναζητούν να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Αρκετοί από αυτούς μάλιστα ανακάλυψαν το Πήλιο μέσα από τη γενικότερη διεθνή προβολή του Φεστιβάλ σε τουριστικές εκθέσεις, διαδύκτιο κλπ, και την προώθηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων στο Πήλιο ως ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν.

Το Promo video spot της διοργάνωσης του 2017 ξεπέρασε τις 60.000 προβολές στο διαδίκτυο.

Κορυφαία αναγνώριση για την διοργάνωση ήταν η επιλογή από το γραφείο του ΕΟΤ της Benelux  (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), να συμπεριλάβει το Φεστιβάλ Τσαγκαράδας ανάμεσα στις τέσσερις επιλεγμένες προτάσεις για την προώθηση του Volos-Pelion ως τιμώμενο προορισμό, στην διεθνή έκθεση των Βρυξελλών »Sallon De Vacances 2017».

Το έντυπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ τυπώνεται σε 10.000 τεμάχια, είναι δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) και αποτελεί το δωρεάν προωθητικό έντυπο της Τσαγκαράδας, ενός προορισμού ταυτότητα για το Πήλιο.

Εκτός από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο έντυπο εμπεριέχονται χρήσιμα τηλέφωνα, χάρτης, πληροφορίες, φωτογραφίες και παρουσίαση της περιοχής και διανέμεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στους επισκέπτες, ως πληροφοριακός οδηγός για την παραμονή τους.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τελευταίες έρευνες που έχουν δημοσιευτεί  και παρουσιάζουν τον εναλλακτικό τουρισμό, ως τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα παγκοσμίως,

αποδεικνύουν την ορθότητα του εγχειρήματος και το καθιστούν ένα σημαντικό πλέον θεσμό, στην γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης και προβολής του Πηλίου και ευρύτερα της Μαγνησίας που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια.

Μπορείτε να ανατρέξετε για περισσότερες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες κλπ στην σελίδα μας στο facebook »Tsagarada Escape Festival / Φεστιβάλ Τσαγκαράδας».

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ

Τελετή έναρξης Φεστιβάλ

Πέμπτη 21/6/2018

Ωρα 20.00

Χαιρετισμοί, γνωριμία με τους εκπαιδευτές, τις δραστηριότητες και τους συντελεστές.

Θα ακολουθήσει Θεματική βραδιά με τίτλο »Μονοπάτια του Πηλίου – δυνατότητες & προοπτικές ανάπτυξης»

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

 

 

Κατάβαση Φαραγγιών (canyoning)

Παρασκευή 22/6 – Σάββατο 23/6 Ώρα: 9.00 π.μ.

Canyoning στη Φακίστρα β’

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 15 άτομα/κατάβαση

 

Θαλάσσιο καγιάκ (sea kayak) / SUP

Γνωριμία με το άθλημα – βόλτες γνωριμίας:

Παρασκευή 22/6, Σάββατο 23/6, Ώρες:  9:00 – 13:30

Κυριακή 24/6, Ώρες: 9:00 – 12:30

Σημείο διεξαγωγής: Παραλία Μυλοποτάμου

 

Αναρρίχηση (climbing)

Παρασκευή 22/6 & Σάββατο 23/6

Ώρες: 11.00 – 13.00 / 16.00 19.00

Κυριακή 24/6

Ώρα: 10.00 – 13.00

Αναρριχητικό πεδίο Ζωοδόχου Πηγής Μυλοπόταμος

Rappel

Παρασκευή 22/6 & Σάββατο 23/6

Ώρες: 11.00 – 13.00 / 16.00 19.00

Κυριακή 24/6

Ώρα: 10.00 – 13.00

Αναρριχητικό πεδίο Ζωοδόχου Πηγής Μυλοπόταμος

Πεζοπορία (hiking)

Παρασκευή  22/6

Ώρα αναχώρησης: 10.00 π.μ.

Πεζοπορία στο ορεινό τμήμα της Τσαγκαράδας και River trekking στο ρέμα του Μυλοποτάμου

Διάρκεια: 4+ ώρες

Αφετηρία: Κέντρο Πληροφοριών Φεστιβάλ

Σάββατο 23/6

Ώρα αναχώρησης: 10.00 π.μ.

Τσαγκαράδα – Ροδιές – Κρυφό σχολειό – Φακίστρα

Διάρκεια: 3.30′ ώρες περίπου

Αφετηρία: Κέντρο Πληροφοριών Φεστιβάλ

 

Εναέρια διαδρομή (Flying fox)

Παρασκευή 22/6, Σάββατο 23/6

Ώρες: 10:00 – 12:00 & 16.00 – 18.00

Κυριακή 24/6

Ώρες: 10.00 – 13.00

Σημείο διεξαγωγής: Παραλία Μυλοποτάμου

 

Ιππασία (horse riding)

Παρασκευή 22/6, Σάββατο 23/6

Ώρες: 10.00 – 12.00 & 18.00 – 20.00

Βόλτες μέσα στην Τσαγκαράδα

Σημείο διεξαγωγής: Συνοικία Αγίας Παρασκευής

 

Τοξοβολία (archery)

Παρασκευή 22/6, Σάββατο 23/6

Ώρες:10.3013.00 & 17.00 – 19.00

Κυριακή 24/6

Ώρες: 10.30 – 13.00

Βασικές αρχές & τεχνικές τοξοβολίας / Ρίψεις

Σημείο διεξαγωγής: Πλατεία Αγίου Στεφάνου

 

Paintball

Παρασκευή 22/6, Σάββατο 23/6 & Κυριακή 24/6

Ώρες: 10.00 – 14.00

Βασικές αρχές, γνωριμία με το άθλημα

Σημείο διεξαγωγής: Κέντρο Πληροφοριών Φεστιβάλ

Σάββατο 23/6

Ώρα: 17.30

Τουρνουά ενηλίκων για ομάδες 3 ατόμων

Σημείο συνάντησης: Κέντρο Πληροφοριών Φεστιβάλ

 

Μυθολογικό κυνήγι θησαυρού

Κυριακή 24/6

Ώρα: 11.00

Σημείο συνάντησης: Κέντρο Πληροφοριών Φεστιβάλ

 

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Θεματική βραδιά:

»Μονοπάτια του Πηλίου – δυνατότητες & προοπτικές ανάπτυξης»

Πέμπτη 21/6

Ώρα: 21.00

Σημείο διεξαγωγής: Κέντρο Πληροφοριών Φεστιβάλ

 

Ομιλητές:

Αποστόλης Τσιμπανάκος (ορειβάτης, αναπτυξιακός εμπειρογνώμονας στην μελέτη και διάνοιξη πεζοπορικών / ορειβατικών διαδρομών, ιδιοκτήτης Exp.Trekking.)

Θέμα εισήγησης: »Τα μονοπάτια σε Ήπειρο & Δ. Μακεδονία σήμερα – δυνατότητες, προοπτικές»

 

Κυριάκος Σταθάκης (ορειβάτης, Έφορος τύπου & δημοσίων σχέσεων ΕΟΣ Βόλου, καταγραφέας μονοπατιών Πηλίου)

Θέμα εισήγησης: »Τα μονοπάτια στο Πήλιο σήμερα – δυνατότητες, προοπτικές»

 

Θανάσης Βήτος (Διευθυντής στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, αναγνωρισμένος πιστοποιητής μονοπατιών, Γ. Γραμματέας του Ιππικού Φυσιολατρικού Ομίλου Μηλεών)

Θέμα εισήγησης: »Πιστοποιήσεις μονοπατιών, ευρωπαϊκές απαιτήσεις και οδηγίες, προγράμματα σε εξέλιξη στο Πήλιο».

 

 

Σεμινάρια Ναυαγοσωστικής

Παρασκευή 22/6 & Σάββατο 23/6

Ώρα: 13.00

Επίδειξη Ναυαγοσωστικής από την ομάδα της Lifeguard Hellas.

Βασικοί κανόνες ασφαλούς κολύμβησης, διάσωση με αυτοσχέδιο εξοπλισμό, διάσωση με σωσίβια.

Σημείο διεξαγωγής: Παραλία Μυλοποτάμου

 

Σεμινάριο Α’ Βοηθειών

Σάββατο 23/6

Ώρα: 21.00

Παροχή Α’ βοηθειών, ΚΑΡΠΑ, χρήση αυτόματου εξωτερικού απινηδωτή

Σημείο διεξαγωγής: Κέντρο Πληροφοριών Φεστιβάλ

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 

Παρασκευή 22/6

Rock night

George Gakis & The Troublemakers

Ώρα: 21.30 μμ

Κέντρο πληροφοριών Φεστιβάλ

 

Όλες οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις όπως ορίζονται από το πρόγραμμα, είναι δω



Ζαγορά Πήλιο