Την Πέμπτη 7 Ιουνίου ξεκινά η δοκιμασία για 1785 μαθητές από τη Μαγνησία που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις προκειμένου να πετύχουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας . Στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν 21 εξεταστικά κέντρα και όπως δήλωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου τα μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο μηχανισμός είναι πανέτοιμος για να υποδεχθεί τους υποψήφιους.
Από τους 1785 μαθητές (1876 το 2017) που θα εξεταστούν στις πανελλαδικές στη Μαγνησία, οι 1464 είναι μαθητές του ΓΕΛ και οι 321 μαθητές των ΕΠΑΛ. Για την περίοδο των εξετάσεων έχουν συσταθεί 23 λυκειακές επιτροπές (176 εκπαιδευτικοί, 84 αναπληρωτές και 27 βοηθητικοί), τα μέλη των οποίων επιμορφώθηκαν ακόμα και στη διαχείριση του άγχους, όπως και στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων. Τα μεγαλύτερα εξεταστικά κέντρα στη Μαγνησία είναι τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και το 7ο ΓΕΛ Βόλου, ενώ τα μικρότερα τα λύκειο Αλοννήσου, Τσαγκαράδας και Σκοπέλου.
Σημειώνεται πως μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνονται και 33 μαθητές (17 απόφοιτοι ΓΕΛ και 16 απόφοιτοι ΕΠΑΛ) που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και θα εξεταστούν ξεχωριστά ενώ τα παιδιά με αυτισμό προβλέπεται να εξεταστούν στο σχολείο τους, αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα και θα τους δοθεί επιπλέον μισή ώρα από την προβλεπόμενη. Επίσης, στις εξετάσεις είναι υποψήφιος και ένας τρόφιμος του κέντρου κράτησης νέων στις φυλακές Κασσαβέτειας.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέλθουν στις 7:30 το πρωί στο σχολείο όπου εξετάζονται και στις 8 πρέπει να βρίσκονται μέσα στην αίθουσα. Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης τονίζεται ότι απαγορεύεται οι μαθητές να έρθουν στο εξεταστικό κέντρο με κινητό τηλέφωνο, ακόμα και αν αυτό είναι κλειστό, γιατί μπορεί να μηδενίζεται το γραπτό τους.. Πρέπει να έχουν μαζί τους μπλε ή μαύρο στυλό και μπορούν να φέρουν νερό, μολύβι και γομολάστιχα ενώ δεν πρέπει να φέρουν τσάντες και κασετίνες. Σημειώνεται πως στα εξεταστικά κέντρα υπάρχει «κόφτης» για τα εμποδίζονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
«Για 12 χρόνια οι μαθητές αγωνίζονται και πρέπει να ξέρουν ότι αυτό θα κάνουν για όλη τη ζωή τους. Είναι μια περίοδος αγώνα κορυφαίων απαιτήσεων» δήλωσε ο κ. Σαβελίδης απευθυνόμενους στους υποψήφιους και ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία. Η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου Αρετή Τζανετοπούλου επισήμανε τον ρόλο του εκπαιδευτικού στη ζωή των μαθητών. «Παίρνουμε τα παιδιά από 1η δημοτικού, τα βάζουμε στο γυμνάσιο, διανύουμε το λύκειο μαζί τους. Αγωνιούμε μαζί με τα παιδιά και τους γονείς τους και έχουμε το χρέος να τους δίνουμε κουράγιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να ενισχύσουν τους μαθητές στον αγώνα τους. «Είμαστε υπερήφανοι γιατί τους δώσαμε αξίες και ιδανικά»
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Λυκείου Καναλίων Ασπασία Μπάσιου σημείωσε πως οι μαθητές δεν πρέπει να θεωρούν τις πανελλαδικές ως μονόδρομο και συμβούλεψε τους γονείς να είναι κοντά στους υποψήφιους. « Οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν καλή διαχείριση του χρόνου τους. Αν δεν γράψουν καλά σε ένα μάθημα, δεν πρέπει να απογοητευτούν γιατί οι πανελλαδικές τελειώνουν όταν γράψουν και το τελευταίο μάθημα. Η οικογένεια πρέπει να είναι στο πλευρό τους γιατί οι μαθητές χρειάζονται ένα ήρεμο περιβάλλον».
Οι προτιμήσεις των υποψηφίων
Συγκρίνοντας τα φετινά με τα περυσινά στοιχεία διαπιστώνει κανείς μια μείωση στον αριθμό των υποψηφίων κυρίως αυτών των ΕΠΑΛ. Δηλαδή, ενώ πέρυσι οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ ανέρχονταν στους 400 και πλέον, φέτος ανέρχονται στους 321.
Πάντως για φέτος το υπουργείο Παιδείας έχει αυξήσει τις θέσεις εισακτέων από τα ΕΠΑΛ στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ ανεβάζοντας το ποσοστό εισακτέων επί του συνολικού αριθμού πρωτοετών από το 1% στο 5%.
Επίσης από τους υποψήφιους των ΓΕΛ οι 647 έχουν στραφεί στην ομάδα προσανατολισμού των θετικών σπουδών, ποσοστό 44%, οι 495, στην ομάδα προσανατολισμού για τις ανθρωπιστικές σπουδές και οι 404 στην ομάδα προσανατολισμού οικονομίας και πληροφορικής.
Από τους 1.785 υποψήφιους οι 570, ποσοστό 32%, έχουν δηλώσει ότι θέλουν να εισαχθούν στις Στρατιωτικές σχολές, οι 521, ποσοστό 29%, στις Αστυνομικές Σχολές, οι 525, ποσοστό 29,5% στην Πυροσβεστική Ακαδημία, οι 422, ποσοστό 23,5%, στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και οι 506, ποσοστό 28,5%, στα ΤΕΦΑΑ.
Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ για τις Στρατιωτικές Σχολές ανέρχονται σε ποσοστό 41%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό από τα ΓΕΛ είναι 29%. Γενικότερα οι μαθητές των ΕΠΑΛ, αλλά και της περιφέρειας βρίσκουν μεγαλύτερο αποκούμπι στα Σώματα Ασφαλείας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2018 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8-6-2018 – ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 11-6-2018 – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 13-6-2018 – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΦΥΣΙΚΗ
– ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-6-2018 – ΛΑΤΙΝΙΚΑ
– ΧΗΜΕΙΑ – ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
ΤΡΙΤΗ 19-6-2018 – ΒΙΟΛΟΓΙΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ