Πράσινη πολιτιστική διαδρομή από Αρχιτεκτονική – Πρωτότυπη δράση με χάρτες για το Πήλιο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-06-08 12:39:28
Πράσινη πολιτιστική διαδρομή από Αρχιτεκτονική – Πρωτότυπη δράση με χάρτες για το Πήλιο

Τη δική της πράσινη πολιτιστική διαδρομή, από τις Αηδονοφωλιές, την Κουκουράβα και τη Μακρινίτσα μέχρι και τις Σταγιάτες χρωματισμένη από ψηφίδες της μυθολογίας, της προφορικής ιστορίας, της λαϊκής παράδοσης δημιούργησε η ερευνητική ομάδα δομικών κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στη χθεσινή εκδήλωση με τίτλο «Η Μακρινιτσιώτικη Στράτα…και άλλες ιστορίες» παρουσιάστηκε η δράση που στοχεύει στην ανάδειξη του ανθρωπογενούς, φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος μιας πολύ ελκυστικής περιοχής.
Στους παρευρισκόμενους παρουσιάστηκε η εικονική περιήγηση αυτής της διαδρομής με τη μορφή επιδαπέδιου παιχνιδιού στο μονοπάτι Αηδονοφωλιές-Κουκουράβα-Μακρινίτσα-Σταγιάτες-Αηδονοφωλιές.

Η χθεσινή εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αρχιτεκτονική και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.
Υπεύθυνη της δράσης ήταν η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων κ. Μαρία Βροντίση που τόνισε πως «η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα μάθημα επιλογής που λέγεται «γραμμικές αναγνώσεις-σημειακές παρεμβάσεις» και προχωρήσαμε μετά σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα με την ονομασία «αφηγηματικές διαδρομές». Το πεδίο που μελετήσαμε φέτος, ήταν το μονοπάτι Αηδονοφωλιές-Κουκουράβα-Μακρινίτσα-Σταγιάτες-Αηδονοφωλιές. Είναι μια κυκλική διαδρομή γύρω στις 2,5 ώρες. Η πρώτη φάση του προγράμματος ήταν να επισκεφθούμε και να περπατήσουμε στο μονοπάτι καταγράφοντας το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον μέσα από χάρτες. Στη δεύτερη φάση ετοιμάσαμε θεματικές διαδρομές από την ιστορία, τη μυθολογία, τη λαϊκή παράδοση φτιάχνοντας πάλι θεματικούς χάρτες, όπως για την ιστορία του Κένταυρου-Χείρωνα, το έθιμο των Μάηδων.

Η τρίτη φάση αφορά στην τοποθέτηση διαδραστικών κατασκευών». Η όλη δράση ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο.
Οι περιπατητές με τις θεματικές διαδρομές που δημιουργήθηκαν από τους φοιτητές μπορούν να γνωρίζουν την πολιτισμική κληρονομιά.
Η φοιτήτρια από το τρίτο έτος της Αρχιτεκτονικής Μαρένα Κωνσταντινίδη – Μάνεση κατέγραψε 64 διαφορετικά φυτά που εντόπισε στη διαδρομή και χαρτογράφησε περίπου 20 από αυτά πλαισιώνοντας τις φωτογραφίες με τις ονομασίες, αλλά και στοιχεία για το πού και πότε φύονται.
Η πεμπτοετής φοιτήτρια Ρωξάνη Σεβαστού κατέγραψε δεκαπέντε περίπου διαφορετικούς τύπους αρχοντικών που αποτελούν αξιοσημείωτα αξιοθέατα στο Πήλιο εμπλουτίζοντας τον χάρτη με χρήσιμες πληροφορίες.



Ζαγορά Πήλιο