Για 4η φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκ. Παυλόπουλος στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
myvolos.net
2019-04-06 21:01:31

Παρουσία του ΠτΔ κ. Πρ. Παυλόπουλου κορυφώνονται αύριο Κυριακή στη Νέα Αγχίαλο οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια στον Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα».

Πρόκειται για την 4η επίσκεψη του ΠτΔ στη Μαγνησία μετά τη Ζαγορά όπου ανακηρύχθηκε σε επίτιμο Δημότη, τον Αλμυρό όπου επίσης  ο Δήμος τον ανακήρυξε επίτιμο Δημότη και τον Βόλο στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα και την ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης.

Είναι φορές που η εξέλιξη της ιστορίας οδηγεί σε γεγονότα τα οποία δεν μπορούν να επαναληφθούν. Είναι στιγμές που το ιστορικό βάρος μιας κατάστασης ή μιας συγκυρίας δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί άμεσα. Τον Απρίλιο του 2018  βρεθήκαμε μπροστά στην ποιο ιστορική στιγμή του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», με την συμπλήρωση 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσπάθειας διαρκούς ανόδου, δεδομένου πλέον ότι  αποτελεί έναν από τους λιγοστούς συνεταιρισμούς καλλιεργητών σε όλη την Ελλάδα που κατάφερε να επιβιώσει και να εξελίσσεται συνεχώς μέχρι σήμερα.

Τα 100 χρόνια του Συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου, «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», δεν είναι απλώς μία ευτυχής ιστορική συγκυρία. Είναι, κυρίως, η απόδειξη της θέλησης για ζωή, της όρεξης για δουλειά, της αγάπης για τη γη, της ανάγκης για συνεργασία, της κοινωνικής προσφοράς. Είναι, παράλληλα, μία σημαντική ευκαιρία εποικοδομητικής ανασκόπησης του παρελθόντος, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος, στα πλαίσια πάντοτε του ανθρωπίνως δυνατού.

Ήταν το 1906, 113 χρόνια πριν, όταν οι Έλληνες κάτοικοι μίας εκ των σημαντικότερων περιοχών των Βαλκανίων, της  Αγχιάλου, σημερινής Πομόριε της Βουλγαρίας, ζώντας εκεί από τα αρχαία χρόνια, εκδιώχθηκαν βίαια από τον τόπο τους και συμπλήρωσαν με τη σειρά τους τον μακρύ κατάλογο των προσφύγων της Βαλκανικής Χερσονήσου. Τότε ο μόνος ασφαλής προορισμός ήταν η μητέρα πατρίδα, η Ελλάδα. Αφού έφτασαν ως την πρωτεύουσα, έψαξαν για ένα τόπο που να μοιάζει  μ’ αυτόν που είχαν αφήσει. Δύο χρόνια αργότερα, το 1908, σε ένα ιστορικό σημείο με βαριά παρακαταθήκη οι Αγχιαλίτες είχαν δημιουργήσει τη Νέα Αγχίαλο, δίνοντας στον Νομό Μαγνησίας το πολιτιστικό στίγμα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι Αγχιαλίτες έφεραν μαζί τους τη γνώση τους, τις συνήθειές τους, αλλά και τις πραγματικές τους ρίζες, τα κλήματά τους. Μέσα σ’ αυτό το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, το 1918 ιδρύεται ο Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου με την επωνυμία «Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου ‘’Η ΔΗΜΗΤΡΑ’’».

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην εισαγωγή της Επετειακής Έκδοσης – Ημερολογίου του 2018, του σημερινού Προέδρου της οργάνωσης Ιωάννη Κίτσιου:  «Είναι βαριά η ευθύνη του Διοικητικού αλλά και του Εποπτικού Συμβουλίου, που κρατά σήμερα τα ηνία του Συνεταιρισμού μας, να αναδείξει αυτήν τη μακρόχρονη πορεία και να τιμήσει όλους αυτούς τους βασανισμένους αλλά και δυνατούς συνάμα προγόνους, που κατάφεραν και στέριωσαν σ’ αυτόν τον τόπο και πέτυχαν, ώστε σήμερα η Νέα Αγχίαλος να συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα σημεία του Ελληνικού δρόμου του κρασιού, ο δε Συνεταιρισμός να αποτελεί  μία από τις δυναμικότερες επιχειρήσεις του νομού μας, με πρωτότυπη γενικότερα συνεταιριστική δραστηριότητα».

Η επετειακή έκδοση – ημερολόγιο για το 2018 ήταν και το πρώτο δείγμα της πλούσιας παραγωγής, που ως ιστορική κληρονομιά της οργάνωσης, το Δ.Σ. παρέδωσε στις επόμενες γενιές  με αίσθημα ευρύτερης κοινωνικής προσφοράς.

Η πρώτη εκδήλωση του   Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», στο πλαίσιο των 100 ετών λειτουργίας της οργάνωσης (1918-2018), για το 2018, πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2018 στο αμφιθέατρο του Δράγνειου π. Δημαρχιακού Μεγάρου Νέας Αγχιάλου, όπου  παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2018-19, καθώς και η πρώτη συλλεκτική επετειακή έκδοση – ημερολόγιο του 2018. Το σύνολο των Αρχών της περιοχής μας, εκπρόσωποι Συνεταιριστικών Οργανώσεων από όλη την Ελλάδα, οι συνέταιροι και το σύνολο των κατοίκων της Νέας Αγχιάλου, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Οι Οινικοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα (Wine Olymp Awards) 2018, είναι ο διαγωνισμός που διοργανώνει η Confexpo LTD. Πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μαΐου 2018 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, όπου απονεμήθηκαν σε ΟΙΝΟΥΣ και ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ, 78  ΜΕΤΑΛΛΙΑ & ΕΠΑΙΝΟΙ. Ο «Wine Olymp Awards» είναι νέος διαγωνισμός που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, με την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπό την αιγίδα και την υποστήριξη πολλών φορέων του χώρου.

Για μια ακόμη φορά τιμήθηκε ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας ΑΓΧΙΑΛΟΥ «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο των 100 χρόνων.

Έλαβε ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ στα ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ για το ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ.

ΕΠΑΙΝΟ στην κατηγορία των ΟΙΝΩΝ για το  ΦΙΛΥΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ ΗΜΙΓΛΥΚΟΣ.

Επίσης ΕΠΑΙΝΟ έλαβε και στα ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ για το ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ.

Η επόμενη δράση που οργάνωσε το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ήταν την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, στο Business Center της ΗΛΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ Α.Ε. – ΥΑΛΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, στην Αθήνα,  όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του σχεδίου δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Η κίνηση αυτή, αν αναλογισθεί κανείς την προσέλευση του συνόλου των εξειδικευμένων δημοσιογράφων του επισιτιστικού τύπου, το ενδιαφέρον που έδειξαν και το πλήθους των ερωτήσεων που υπέβαλαν, κυρίως όμως από τις καταχωρήσεις στα έντυπά τους που ακολούθησαν, κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένη. Σε όλους τους συμμετέχοντες προσφέρθηκε σε ειδική συσκευασία η επετειακή έκδοση – ημερολόγιο για το 2018 καθώς και προϊόντα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου, θεσμός πλέον για την περιοχή, με πανελλήνια εμβέλεια, ήταν η επόμενη αλλά εντελώς διαφορετική εκδήλωση, ήταν η συνέχεια του γιορτασμού. Πάντα στην Γιορτή Κρασιού επικρατούσε κέφι, ενθουσιασμός και διασκέδαση ανάλογη με εκείνη που υπήρχε τις μέρες του τρύγου στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το μεράκι για την καλλιέργεια της αμπελουργίας, παραμένει η σημαντικότερη κοινή πολιτιστική παράμετρος της παλαιάς και της Νέας Αγχιάλου.

Σημαντική παράμετρος στην 58η Γιορτή Κρασιού της Νέας Αγχιάλου ήταν ότι η γιορτή συνέπιπτε με τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» και εντάχθηκε στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της οργάνωσης.

Ειδικότερα η γιορτή, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, ξεκίνησε το  Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 με τους καλλιτέχνες Χρήστο Χολίδη και Αγγελική Ηλιάδη, συνεχίστηκε την Κυριακή 12, την Δευτέρα 13, για να ολοκληρωθεί την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018  με τη Γλυκερία, που μετέφερε τους χιλιάδες επισκέπτες της γιορτής σε ένα μουσικό ταξίδι που ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» με τον Δήμο Βόλου προσέφεραν για πολύ διασκέδαση και γλέντι τιμώντας την συνεταιριστική ιστορία μιας περιοχής που έκλεισε έναν αιώνα.

Σειρά είχε μια ακόμη δράση με πολλαπλό και αυτή τη φορά χαρακτήρα. Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» με την παρουσίαση της δημόσιας τοιχογραφίας που υλοποιήθηκε από την ομάδα UrbanAct.

Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκε η δημόσια τοιχογραφία στις εγκαταστάσεις της Νέας Αγχιάλου, με θεματικές εμπνευσμένες από το ιστορικό αρχείο του συνεταιρισμού. Η τοιχογραφία απεικονίζει καθημερινές σκηνές από τον βίο και τον κόπο των ανθρώπων που εργάστηκαν στο συνεταιρισμό και υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Same84 σε μια εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων εξωτερική επιφάνεια των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού.

Στον χώρο των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού δημιουργήθηκε επίσης μια μικρή προσχεδιασμένη τοιχογραφία με θεματική το «σταφύλι», επικουρούμενη από την ομάδα UrbanAct με στόχο να ολοκληρωθεί από τους μαθητές των σχολείων της Νέας Αγχιάλου που καλέστηκαν το επόμενο διάστημα, συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο και αυτή την πρωτοβουλία της οργάνωσης.    Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να προχωρήσει στην αισθητική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της οργάνωσης, υπήρξε μια χρήσιμη και καινοτόμα απόφαση. Πιθανά είναι ο πρώτος συνεταιρισμός στην Ελλάδα που προχώρησε σε μια τόσο μοντέρνα και αισθητική διαμόρφωση των χώρων του,  που στηρίζεται σε μια καινούργια τέχνη αυτή των δημόσιων τοιχογραφιών.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Αθανασίου, 18 Ιανουαρίου 2019, προστάτη του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», στο ομώνυμο παρεκκλήσιο των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, παρουσία των αρχών της Περιφέρειας και πλήθους κόσμου, ενώ ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα εκδηλώσεων με καθολική συμμετοχή.

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», συμπληρώνοντας 100 χρόνια ιστορίας και δράσης, διοργανώνει Επετειακές Εκδηλώσεις την Παρασκευή 5, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, στη Νέα Αγχίαλο.

Οι  εκδηλώσεις για τον επετειακό εορτασμό τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομίας, Ανάπτυξη, και Πολιτισμού & Αθλητισμού. Επίσης, οι εκδηλώσεις και δράσεις του επετειακού έτους τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και του Δήμου Βόλου.

Την κεντρική εκδήλωση μνήμης και τιμής, που θα διεξαχθεί την Κυριακή  7 Απριλίου  2019 για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση και αδιάλειπτη λειτουργία μιας εκ των μακροβιότερων συνεταιριστικών οργανώσεων στην Ελλάδα, που έγινε γνωστή πανελληνίως από τη διακριτή επωνυμία ποιότητας και ονομασίας προέλευσης «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Η επίσκεψη του Προέδρου θα ξεκινήσει από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου για την παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου, ο οποίος στο τέλος της θα προσφωνήσει τον Πρόεδρο.

Θα επακολουθήσει η μετάβασή του στις Εγκαταστάσεις του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”, όπου και θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πρωτεργατών του Συνεταιρισμού, έργο του Εικαστικού Γιάννη Παπαϊωάννου.

Στην αίθουσα υποδοχής, θα εγκαινιάσει την Φωτογραφική Έκθεση «Φέραμε στον κόρφο μας τα κλήματα. Ιστορίες προσφυγιάς και Συνεργατισμού για τον οίνο και το αμπέλι, μέσα από τις μνήμες του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου ‘’Η ΔΗΜΗΤΡΑ’’», όπου θα τον ξεναγήσει ο επιμελητής της Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Επίσημοι που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, θα κατευθυνθούν στην αίθουσα Εκδηλώσεων, όπου ο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός θα απευθύνει χαιρετισμό για να ακολουθήσει ο οικοδεσπότης, πρόεδρος του  Δ.Σ. Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»,  Ιωάννης Κίτσιος. Μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, θα υπάρξει προσφορά αναμνηστικών δώρων. Και η επίσκεψη του Προέδρου θα ολοκληρωθεί στις εγκαταστάσεις με ξενάγησή του στο Σύγχρονο Οινοποιείο του Συνεταιρισμού.

Η συνέχεια θα περιλαμβάνει την παράθεση γεύματος προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ από το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συνεταιριστές του  Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ». Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», Ιωάννης Κίτσιος, θα κάνει πρόποση και θα υπάρξει δεκάλεπτη παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Θα χορέψουν τμήματα των Συλλόγων της Νέας Αγχιάλου.

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΞΥΩΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΄΄Η ΟΞΥΑ΄΄

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΄΄ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ΄΄

με τη συνοδεία ζωντανού Μουσικού προγράμματος, το οποίο θα συνεχιστεί διακριτικά καθόλη τη διάρκεια του γεύματος.

Την Παραδοσιακή ορχήστρα την αποτελούν:

Ρία Ελληνίδου ( τραγούδι ), Νίκος Κερασιώτης ( κλαρίνο ), Χρήστος Δασκαλόπουλος ( βιολί ), Κωνσταντίνος Μούτος ( λαούτο ), Αναστασία Λύτρα ( κρουστά), οι οποίοι θα συνεχίσουν και μετά την αναχώρηση του Προέδρου.

Οι Δράσεις και Εκδηλώσεις για τους Επετειακούς Εορτασμούς με αφορμή τα 100 Χρόνια από την ίδρυση του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”, θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες με τη δημιουργία φακέλου για την ένταξη στον Εθνικό κατάλογο της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με την παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ στον Βόλο και στην Αθήνα, με Εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν επάνω στην Έκθεση Φωτογραφίας και τέλος με την ολοκλήρωση της μεγάλης Έκδοσης για την Ιστορία και τις δράσεις του Ιστορικού Ψηφιακού Αρχείου του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

 

 

 



Ζαγορά Πήλιο