Γνωριμία με τα βότανα και τα μανιτάρια του Πηλίου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-10-05 13:01:30

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος των Απανταχού Μακρυραχιωτών «Γεώργιος Κανισκέρης» διοργανώνει τη γιορτή μανιταριών και βοτάνων, με το φετινό ραντεβού στη Μακρυράχη να έχει οριστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο 12-13 Οκτωβρίου, στην πλατεία του πηλιορείτικου χωριού.

O δραστήριος σύλλογος, που έχει συμπληρώσει αισίως 11 χρόνια δράσης, για την πραγματοποίηση της 3ης γιορτής ενώνει τις δυνάμεις του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυράχης, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, που έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση. Το Σάββατο 12/10 στις 7 το απόγευμα, ο διάσημος σεφ μανιταριών Φώτης Παρασκευαΐδης θα μιλήσει για την αποξήρανση και τις μεθόδους συντήρησης των μανιταριών, ενώ τη σκυτάλη θα πάρει ο Μανώλης Μάνος, βοτανολόγος ιατρός, που θα δώσει διάλεξη για τα βότανα. Δύο άνθρωποι με πάθος για τη γη, αλλά και τα προϊόντα που παράγει η φύση και απλόχερα προσφέρει, θα ανοίξουν την «αυλαία» της φετινής γιορτής. Η συνέχεια θα δοθεί την ερχόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου, με την εξόρμηση στο δάσος υπό την επίβλεψη του Γιώργου Μαντίκα. Όταν η αναζήτηση μανιταριών ολοκληρωθεί, όσοι λάβουν μέρος θα επιστρέψουν στη Μακρυράχη, όπου θα ταυτοποιήσουν τα είδη μανιταριών που θα έχουν συλλέξει και η γιορτή θα κλείσει με γευστικά… μανιταρομαγειρέματα, αλλά και το μεγαλύτερο σπεντζοφάι από τον Φώτη Παρασκευαΐδη.

Η ταμίας του Συλλόγου Απανταχού Μακρυραχιωτών κ. Αποστολία Βεργούλια, μίλησε για τη διήμερη γιορτή που θα στηθεί για 3η χρονιά στη γενέτειρά της. Η Πηλιορείτισσα δασκάλα, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στον Βόλο, δεν έκρυψε ότι η συγκεκριμένη δράση παρέχει μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για επιστροφή πολλών συγχωριανών της στη Μακρυράχη: «Η γιορτή είναι ένας λόγος να βρεθούμε όλοι μαζί στο χωριό. Παράλληλα θα αναδείξουμε ό,τι καλύτερο διαθέτει η περιοχή μας, αφού το Πήλιο δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα «βουνών βουνό καμάρι». Έχει φυσικό πλούτο, ο οποίος κάποια στιγμή ελπίζουμε να αξιοποιηθεί όπως πρέπει».
Το επίκεντρο των εκδηλώσεων θα βρίσκεται στην πλατεία της Μακρυράχης, όπου θα αναπτυχθούν οι δύο θεματικές, ενώ θα κλείσει και η γιορτή με το μαγείρεμα των μανιταριών που θα συλλεχθούν τη δεύτερη ημέρα: «Οι ομιλίες του Σαββάτου αφορούν στα βότανα, αλλά και τα μανιτάρια. Θα έχουμε και βιντεοπροβολή, ενώ την Κυριακή θα γίνει εξόρμηση σ’ ένα μέρος, που θα είναι εύκολα προσβάσιμο για το κοινό και δεν θα υπάρξει μεγάλος βαθμός δυσκολίας για τους επισκέπτες. Θα περπατήσουμε στο δάσος και θα μαζέψουμε τα μανιτάρια που θα βρούμε, με τον Γιώργο Μαντίκα να επιβλέπει όλη τη διαδικασία συλλογής. Είναι μέλος στον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Γρεβενών και έχει γνώσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξόρμησης, θα μας μιλάει για τα είδη που είναι βρώσιμα, εκείνα που είναι δηλητηριώδη, αλλά και μανιτάρια που είναι παραισθησιογόνα. Πρωτίστως, βέβαια θα μας δείξει πώς να ξεχωρίζουμε τα μανιτάρια, γιατί χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συλλογή τους. Απαράβατος κανόνας αυτός. Πέρυσι είχαμε τον Βασίλη Καουνά, που είναι ντόπιος, κατάγεται από τη Ζαγορά και μαζί με τον μανιταροσυλλέκτη και συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντινίδη, έχουν ταυτοποιήσει πολλά είδη μανιταριών στον ελλαδικό χώρο, κατοχυρώνοντας μάλιστα και τις ονομασίες τους».
Με δεδομένο ότι η κατανάλωση μανιταριών είναι ενταγμένη στην πηλιορείτικη κουζίνα, η κ. Βεργούλια τόνισε: «Τα δάση του Πηλίου είναι πλούσια από μανιτάρια. Μάλιστα, κάθε μανιτάρι έχει την εποχή του. Μέσα από τη γιορτή δίνουμε την ευκαιρία στον κόσμο να μάθει να αξιοποιεί τα μανιτάρια του τόπου μας, όπως είναι οι γουργουλιάνες, κοινή ονομασία για τους Πηλιορείτες, τα αυτάκια, που μοιάζουν με τα Pleurotus που βρίσκουμε στο εμπόριο και βγαίνουν μόνο στις καστανιές, αλλά και τα νερατζούλια με το κόκκινο καπέλο. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε γινόταν λόγος για το «κρέας του φτωχού», όπως αποκαλούσαν οι παλαιότεροι τα μανιτάρια, έχοντας αναγνωρίσει από τότε τη διατροφική αξία τους».



Ζαγορά Πήλιο