Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι στην ηπειρωτική Μαγνησία – Μόλις στο 25% οι πληρότητες τον Ιούλιο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-08-03 16:01:14

Με πληρότητες στα ξενοδοχεία που άγγιξαν μόλις το 25%, έκλεισε ο Ιούλιος, για την ηπειρωτική Μαγνησία με τον προβληματισμό να είναι κάτι περισσότερο από έκδηλος και να λαμβάνει χαρακτηριστικά απόγνωσης για τους ξενοδόχους οι οποίοι στρέφουν τις ελπίδες τους στον Αύγουστο, χωρίς, όμως να ελπίζουν σε πολλά πράγματα.
Ο εσωτερικός τουρισμός είναι αυτός που ουσιαστικά καλύπτει αυτές τις χαμηλές πληρότητες στην περιοχή μας, καθώς οι ξένοι επισκέπτες λόγω της πανδημίας έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Άλλωστε και μέσω του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου οι περισσότεροι Γάλλοι τουρίστες που έρχονται, κατευθύνονται σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Εύβοια.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» έκανε μια αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης λέγοντας πως «οι ξενοδόχοι έκαναν το καθήκον τους και άνοιξαν τα ξενοδοχεία με την προσδοκία μιας κάποιας δουλειάς, χωρίς βέβαια να αναμένουν τα περυσινά νούμερα με τις πληρότητες. Από την άλλη, όμως δεν περίμεναν να είναι και τόσο χαμηλές οι κρατήσεις που για τον Ιούλιο ήταν στο 25% και δεν διαφαίνεται κάτι να αλλάζει για το μέλλον. Καταγράφεται βέβαια ενδιαφέρον στα τηλεφωνήματα που γίνονται στα ξενοδοχεία ακόμη και για τον κοινωνικό τουρισμό, όμως υπάρχει απόσταση για να μεταφραστούν σε πληρότητες. Κάποιος μπορεί να κάνει μια κράτηση για τον τρέχοντα μήνα, αλλά λόγω φόβου να την ακυρώσει».

Ήδη η τουριστική σεζόν έχει εισέλθει στην πιο καυτή περίοδο, όπως είναι το τρέχον διάστημα και παραδοσιακά μέχρι τις 25 Αυγούστου τουλάχιστον ο κόσμος κάνει τις διακοπές του. Μέχρι και πέρυσι οι πληρότητες τέτοια περίοδο άγγιζαν το 90%, όμως φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Και η αύξηση των κρουσμάτων αποθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν διακοπές. Επίσης υπάρχει και το τεστ των 72 ωρών για τον κορωνοϊό που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι τουρίστες οι οποίοι εισέρχονται οδικώς στα ελληνικά σύνορα. «Με το συγκεκριμένο τεστ επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός μιας οικογένειας ξένων που θέλει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Και η κυβέρνηση το έβαλε για τη προφύλαξη από την πανδημία, αλλά αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για να έρθουν στη χώρα μας για διακοπές. Εμείς ζητήσαμε από το Κράτος να πληρώνει το μισό κόστος αυτού του τεστ και θα βοηθιούνται όλοι οι φορείς του τουρισμού, αλλά απάντηση δεν λάβαμε» τόνισε ο κ. Ζαφείρης.
Οι ξενοδόχοι δύσκολα έχουν να θυμηθούν μια τέτοια κατάσταση αντίστοιχη με άλλη χρονιά. Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη πάνω από το 60-70% των ξενοδοχείων στην ηπειρωτική Μαγνησία έχουν ανοίξει. «Το θέμα, όμως είναι ότι ακόμη και αυτοί που έλαβαν την απόφαση για να ανοίξουν, θα δείτε ότι στο τέλος Αυγούστου θα κλείσουν πάρα πολλά ξενοδοχεία. Θα προσπαθήσουν να βγάλουν το καλοκαίρι και ό,τι γίνει. Αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία έχουν τεράστια προβλήματα και θα πρέπει το Κράτος να λάβει μέτρα, αλλά και να σχεδιάσει την τουριστική σεζόν από τον Απρίλιο του 2021 και μετά» υπογράμμισε.

Για το προφίλ των τουριστών ο ίδιος ανέφερε πως, ενώ αρχικά υπήρχαν αρκετοί Σέρβοι, Βούλγαροι, τώρα οι επισκέπτες είναι σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες, με κάποιους λίγους Γάλους, Αυστριακούς, Γερμανούς και ελάχιστους Βαλκάνιους.
Σε αυτό το πολύ δύσκολο τοπίο υπάρχουν κάποιες σταθερές αξίες για την περιοχή μας, όπως οι τιμές στα δωμάτια είναι ελκυστικές, η εξυπηρέτηση και οι υπηρεσίες είναι υψηλού επιπέδου, με τις ομορφιές του νομού να μαγνητίζουν τον κάθε επισκέπτη.



Ζαγορά Πήλιο