Δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου
«Συμπληρώνονται φέτος 73 χρόνια από τότε που δυνάμεις των Ες-Ες εισέβαλλαν στη Δράκεια, στις 17 Δεκέμβρη, αιχμαλώτισαν τους αμάχους και τους συγκέντρωσαν στο κεντρικό καφενείο του χωριού, ενώ την επόμενη μέρα τους εκτέλεσαν στο παρακείμενο ποτάμι.
18 Δεκέμβρη 1943. Τη μέρα εκείνη γράφτηκε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί, όταν το αίμα 118 ανδρών πότισε το χώμα της Δράκειας, που δικαίως χαρακτηρίστηκε «μαρτυρικό χωριό». Ήταν τα σκληρά αντίποινα των ναζί για την επίθεση που είχαν δεχτεί από Έλληνες αντάρτες.
Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής στους ήρωες αυτούς και αντιστεκόμαστε στη λήθη. Η θυσία τους πρέπει να παραμένει ζωντανή στη μνήμη μας, όχι μόνο σαν υπενθύμιση της ευγνωμοσύνης που τους οφείλουμε, αλλά και ως συνεχές ερέθισμα επαγρύπνησης, προκειμένου να μην βιώσουμε ξανά τη φρίκη του ναζισμού και του φασισμού.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιληφθεί στην σωστή του διάσταση το φαινόμενο του ναζισμού και να απομονώσει τους σύγχρονους υμνητές του, που επιχειρούν να σπείρουν τον φόβο και τον διχασμό με τα μισαλλόδοξα κηρύγματά τους».
Δήλωση της περιφερειακής συμβούλου Μαρίνας Χρυσοβελώνη
«Στις 18 Δεκεμβρίου 2016 συμπληρώνονται 73 χρόνια από την μέρα που τα κατοχικά Γερμανικά στρατεύματα αιματοκύλισαν το μαρτυρικό χωριό της Δράκειας, όπου γράφτηκε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί.
118 νεκροί άνθρωποι είναι η πληγή της Δράκειας στον μεγάλο αντιφασιστικό και απελευθερωτικό αγώνα που έδωσε ο ελληνικός λαός.
Η μνήμη των αγωνιστών και των θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης μας δίνει σήμερα την αφορμή να αναλογιστούμε τις ολέθριες συνέπειες της ναζιστικής θηριωδίας στην περιοχή μας αλλά και για την ανάγκη πολιτικής επαγρύπνησης όσο ποτέ άλλοτε.
Τιμούμε την μνήμη των Ελλήνων που δολοφονήθηκαν στη Δράκεια, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα μαζικά εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών σε βάρος της Ελλάδας.
Τιμή και μνήμη είναι έννοιες αλληλένδετες. Κανένα Έθνος δεν μπορεί να διαφυλάξει την αυθυπαρξία του χωρίς αίσθηση της ιστορικότητάς του. Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι Έλληνες οφείλουμε να ξαναδούμε την πορεία των εθνικών αγώνων που συνετέλεσαν ώστε η Πατρίδα μας να μην χαθεί μέσα στη λήθη της Ιστορίας».