Άνοιγμα με όρους Μαΐου ζητούν οι πράκτορες ΟΠΑΠ στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-01-20 06:09:07

Για την ανάγκη βοήθειας από το κράτος ή μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Πρακτόρων ΟΠΑΠ Νομού Μαγνησίας κ. Στέφανος Τύμπας. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν μπορούν να ανοίξουν τα πρακτορεία με τους όρους του λιανεμπορίου, δηλαδή ένα άτομο ανά 25 τ.μ., με τους πράκτορες να ζητούν να λειτουργήσουν με τους όρους που άνοιξαν τον περασμένο Μάιο (ένα άτομο ανά 10 τ.μ.).
«Έχουμε κλειστά τα μαγαζιά μας 2,5 μήνες και σε κάποιες περιοχές που είχαν μπει στο «κόκκινο», λόγω του κορωνοϊού», περισσότερο. Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ συν τοις άλλοις εξυπηρετούν και πολίτες, οι οποίοι θέλουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και με τον τρόπο αυτόν αποσυμφορούνται οι τράπεζες» ανέφερε.
Το 25% των πρακτόρων δεν έχει πάρει την επιστρεπτέα προκαταβολή, όταν τα έξοδα κάθε μήνα «τρέχουν» και φτάνουν στα 1.000 ευρώ περίπου: «Για όσους πήραν την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ούτε για τα έξοδα των 2,5 μηνών που είμαστε κλειστά».

Ο ίδιος επισήμανε πως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ αποκλείστηκαν από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, διότι θεωρούνται «φραντσάιζ», κάτι που όπως πρόσθεσε δεν ισχύει, ενώ για τις απώλειες στις γιορτές ανέφερε πως η ζημιά ήταν μεγάλη, μιας και ο μεγαλύτερος τζίρος για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ γίνεται τον Δεκέμβριο, ο οποίος δεν θα μπορέσει να αναπληρωθεί.
Από την ερχόμενη εβδομάδα οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα ανοίξουν κι αυτά: «Είναι αδύνατο να λειτουργήσουμε με τους όρους που ισχύουν στο λιανεμπόριο και το ένα άτομο ανά 25 τ.μ. Είναι πολύ δύσκολο και το αποτέλεσμα είναι να «μπούμε» κι άλλο μέσα. Φοβάμαι ότι με τον τρόπο που θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε και όχι με τους όρους του Μαΐου (ένα άτομο ανά 10 τ.μ.) θα είναι καταστροφικό. Τα κέρδη μας είναι στο 7%-8% και δεν είναι όπως στο λιανεμπόριο».
Ο κ. Στ. Τύμπας ανέφερε τέλος την ανάγκη να μπουν όλοι οι πράκτορες στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και στο επόμενο πρόγραμμα «Ανάσα»: «Δεν μας καλύπτει το ελάχιστο της επιστρεπτέας προκαταβολής που είναι 1.000 ευρώ. Όσον αφορά στο «Ανάσα» έχουμε κάνει μία κίνηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο επόμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Πρότασή μας είναι να μειωθεί το ανώτατο όριο και να βοηθηθούν οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες. Να μειωθεί το μέγιστο ποσό και να μοιραστούν μικρότερα ποσά σε περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες».



Ζαγορά Πήλιο