Κακή χρονιά στο Πήλιο για την καστανοπαραγωγή

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2021-10-17 07:20:21

Μια ιδιαίτερα κακή χρονιά για την παραγωγή κάστανων στο Πήλιο είναι η φετινή, καθώς οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις αλλά και η αφορία σε ορισμένες περιοχές έχουν υποβαθμίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιοτικά το προϊόν.

Σε περιοχές όπως ο Κισσός, που σε μια καλή χρονιά παράγονταν περισσότεροι από 500 τόνοι κάστανα, φέτος δεν θα ξεπεράσουν τους 100, με μεγάλες ποσότητες να έχουν χάσει τη γυαλάδα τους λόγω των βροχών, ενώ τα σκισίματα στον φλοιό ρίχνουν την τιμή παραγωγού. Πάντως, στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου άρχισε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς από τους καστανοπαραγωγούς, προκειμένου να γίνουν εκτιμήσεις και να καταβληθούν αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τον καστανοπαραγωγό από τον Κισσό κ. Αν. Αλτίνη «η φετινή παραγωγή στην περιοχή ήταν κακή λόγω της αφορίας στις καστανιές, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών. Μας έπιασε η πλημμύρα και μας αποτελείωσε, αφού μεγάλες ποσότητες κάστανων παρασύρθηκαν και κατέληξαν στη θάλασσα». Μεγάλη, ωστόσο, είναι και η υποβάθμιση του προϊόντος, που δεν έχει ακόμη συγκομιστεί, καθώς χάθηκε η γυαλάδα των κάστανων από τις βροχοπτώσεις. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αλτίνης και προσέθεσε: «Στις καλές χρονιές η παραγωγή κάστανων στην περιοχή του Κισσού ξεπερνούσε τους 500 τόνους, ενώ φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 100. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες παραγγελίες τόσο από την εσωτερική αγορά όσο και από την Ιταλία, απ’ όπου η ζήτηση είναι μεγάλη, καθώς η Ελλάδα έχει τα πιο πρώιμα κάστανα στην Ευρώπη». Οι τιμές παραγωγού φέτος διαμορφώνονται ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθος στα 3,10 έως 3,20 ευρώ τα λουξ κάστανα, στα 2,80 έως 2,90 ευρώ τα έξτρα, στα 1,80 έως 2 ευρώ τα Α’, στα 0,80 ευρώ τα Β’, όπως και στα 0,80 ευρώ τα σκισμένα. «Ευελπιστούμε να καταβληθούν αποζημιώσεις, καθώς ποτέ δεν ήμασταν στον «χάρτη» του ΕΛΓΑ. Τα ποσοστά των σκισμένων από τις βροχοπτώσεις κάστανων, σε ποιοτική κατανομή είναι λουξ», ανέφερε ο κ. Αλτίνης, διευκρινίζοντας παράλληλα πως «την περίοδο της συγκομιδής η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 23 έως 25 βαθμούς Κελσίου».

Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς
Για ποιοτική υποβάθμιση μεγάλων ποσοτήτων κάστανων λόγω των έντονων βροχοπτώσεων το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Ιωαν. Κράββαρης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουν σπάσει, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα. Μεγάλες ποσότητες παρασύρθηκαν από τη νεροποντή». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή των κάστανων στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις ποσότητες που θα συγκομιστούν.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων καστανοπαραγωγών, ο κ. Κράββαρης ανέφερε πως «έχει γίνει αναγγελία από τον ΕΛΓΑ για υποβολή δηλώσεων εντός δεκαημέρου και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέρχονται στο Δημαρχείο Ζαγοράς – Μουρεσίου. Θα ακολουθήσουν εκτιμήσεις από κλιμάκια του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια θα γίνει η δρομολόγηση για την καταβολή αποζημιώσεων».

Δηλώσεις ζημιάς για κάστανα – μήλα από τους παραγωγούς
Στο μεταξύ, μέχρι τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων ζημίας από βροχόπτωση – πλημμύρα από τους καστανοπαραγωγούς και μηλοπαραγωγούς από τις περιοχές Ζαγορά – Ανήλιο – Μακρυράχη – Πουρί, όπως ανακοινώθηκε από τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ. Οι δηλώσεις υποβάλλονται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ώρες 8 π.μ. έως 2 μ.μ. στο δημαρχείο Ζαγοράς, ενώ διευκρινίζεται ότι οι παραγωγοί πρέπει να έχουν μαζί τους και τη δήλωση ΟΣΔΕ 2020 ή 2021.



Ζαγορά Πήλιο